Salakblog - Fucsovics címvédése lehet a bizonyíték a fejlődésre
Fucsovics címvédése lehet a bizonyíték a fejlődésre
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics címvédése lehet a bizonyíték a fejlődésre

Schindler AndrásSchindler András
2019/05/22 11:00
Karrierje során először Fucsovics Márton címvédésre készül egy ATP-tornán, Genfben. Egy évvel ezelőtt megnyerte a svájci versenyt, amellyel óriásit lépett előre, nemcsak a ranglistás helyezését, hanem egész pályafutását tekintve. Most viszont az lenne a szenzáció, hogyha ezt megismételné, főleg úgy, hogy akár Alexander Zvereven vagy Stan Wawrinkán is keresztül vezethet az útja a sikerig. 

Még mielőtt kitérnénk a genfi tornára, nézzük meg, hogy Fucsovics Márton idén milyen salakpályás idényt tudhat maga mögött. Ha csak a számokat nézzük, akkor 5/5-ös mutatóval vághat bele a címvédésbe. Az öt vereség közül négy vállalható is, mivel Stefanos Tsitsipas, Gael Monfils, Nikoloz Basilashvili és Marco Cecchinato ellen ki lehet kapni, persze megjegyezve, hogy az olasz ellen Fucsovics Marci fölényben volt, vezetett, és még a meccsért is adogathatott Münchenben. 

Ez és talán a Cameron Norrie elleni monte-carlói kudarc volt az a két fájó pont, amely azt mutatja, hogy fejben és talán már fizikálisan is Fucsovics túlterhelt az idei szezonban. Mégiscsak a 14. ATP-tornáján lép pályára, amellyel messze az élmezőnyhöz tartozik. Az éljátékosok közül csak John Millman játszott több tornán 2019-ben, mivel ő már a 15. versenyét kezdte el Lyonban. Marci az összes salakpályás tornán játszott eddig, amin indulni lehetett egy héten (Monte-Carlo, Barcelona, Madrid, Róma). Bár bizonyára mindenkinek fura volt, hogy Budapest helyett Barcelonában versenyzett, de ezeknek az okait mindenki másként magyarázza, és mindenkinek megvan a saját elmélete, de most ezt a témát ne is firtassuk a genfi címvédés kapcsán. 

fucsovics marci16.jpg Fotó: Europress/AFP

Nézzük meg viszont, hogy kiket is sikerült Fucsovics Marcinak legyőznie salakon ebben az évben. Monte-Carlóban megverte Basilashvilit, aki úgy tűnik rendszeres skalpja lett Marcinak a TOP20-as játékosok közül, mivel idén már Rotterdamban is legyőzte. Talán ezért volt kissé meglepő, hogy később Rómában nem sikerült, de ezt írjuk a fáradtság számlájára. 

Barcelonában is jól kezdődött Fucsovics tornája, mivel legyőzte Denis Kudlát, majd jött a nagy falat Stefanos Tsitsipas személyében. A görög azon a meccsen nem játszott jól, viszont pont akkor tette oda magát, amikor kellett, és egy-egy brékkel eldöntötte a továbbjutást. Marci is érezte, hogy volt esélye, de számára egy TOP20-as játékos legyőzése még mindig nagy kihívás. 

Madridban az első fordulón viszont jött David Goffin és egy 0:4-es kezdés után Marci megcsillantotta azt a képességét, amelyet már évek óta hangsúlyoz: fejben egyre erősebb lett a kiélezett szituációkban. Megfordította a szettet és megnyerte a meccset, majd a következő kanyarban egy 6:1-re megnyert játszma után kikapott Gael Monfilstól. 

Pestiesen szólva, most erre varjunk gombot! Két meccs és két teljesen más kimenet, persze az időjárás is más volt. De ugye mindig az időre fogni a problémát az sem megoldás, de tegyük fel, hogy szélviharban nem lehetett játszani, habár Monfilsnak még is csak sikerült. 

A genfi torna szempontjából akár szerencsésnek is mondható, hogy Rómában Fucsovics gyorsan kiesett, mert talán így jobban fel tudott készülni a címvédésre. Viszont azt sok sportoló tudja, hogy csak a pihenés nem lesz elegendő egy jó hét teljesítésére, bizony a meccsrutin és a folyamatos éles helyzetek megoldása legalább annyira fontos tényező egy siker esetében, mint csak azt mondani, hogy sikerült kipihenten pályára lépni. Ez gyorsan ki fog derülni Federico Delbonis ellen, aki már egy Dimitrov ellen győzelemmel hangolódott a második fordulóra. Marci "csak" egy párost játszott!

És akkor jöjjenek a lényeges kérdések.

A legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar férfi teniszező pályafutása legnagyobb nyomása alatt kell, hogy lejátssza az első meccsét az argentin ellen. Ott lebeg előtte az a 250 pont, amely a Garrost megelőzően létfontosságú lehet. Amennyiben itt kikap, akkor az 50. hely környékére eshet vissza. Ha nyer, akkor sem dőlhet hátra, mivel még mindig csak azt érte el, hogy ne legyen akkora a visszaesés, és elmondhatja azt, hogy negyeddöntős volt. A jó hír viszont a genfi sorsolást nézve, hogy Fucsovics biztosan alacsonyabban rangsorolt játékossal játszana a legjobb nyolc között. Ez amúgy jó előjel, mivel Marci láthatóan jól teljesít a TOP50-es játékosok ellen idén. Ebben bízhatunk Delbonis ellen is, mivel a 84. helyezett argentin nem verhetetlen ellenfél. 

Monte-Carlóban és Barcelonában a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára, és ott rögtön kikapott: előbb Martin Klizantól, majd a spanyol Nicola Kuhntól. Talán ezért is meglepő, hogy Genfben rögtön az első fordulóban legyőzte Grigor Dimitrovot. Habár, aki a bolgár hátterét és idei teljesítményét ismeri, az nem húzta fel a szemöldökét ezen az eredményen. Elég csak annyit mondani, hogy Dimitrov a madridi verseny után szakított edzőjével, Dani Vallverduval... Biztos nagy lökést adott Delbonis számára Dimitrov legyőzése, de akkor sem szabadna Fucsovicsnak ellene vesztenie. Ha az előző két évet nézzük, és azt a fejlődést, amin Marci átment, akkor nem lehet kérdés az argentin elleni siker. Papíron!

Az elvárható második fordulós győzelem után, ahogy szó volt róla, biztosan megint egy "könnyebb" ellenfél jöhet Marcinak. Joao Sousa és Albert Ramos-Vinolas sem verhetetlen ellenfél, sőt. Ha ezt nézzük, akkor kényelmes első két meccs is lehet számára. A lehetséges elődöntő és a finálé viszont már egy más kávéház. Ott akár jöhet Alexander Zverev vagy a döntőben Stan Wawrinka és az idén két tornagyőzelmet már ünneplő chilei Cristian Garin is. 

A genfi torna küzdelmeit az Eurosport 1 és az Eurosport 2 is élőben közvetíti.

Hozzászólások