Salakblog - Fucsovics: a legjobb megoldást választottam, amikor a régi edzőm mellett döntöttem
Fucsovics: a legjobb megoldást választottam, amikor a régi edzőm mellett döntöttem
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics: a legjobb megoldást választottam, amikor a régi edzőm mellett döntöttem

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/08 09:05
Fucsovics Márton úgy érzi, jó döntést hozott, amikor korábbi edzőjét, a francia Olivier Taumát szerződtette az edzői stábjába a távozó Sávolt Attila helyére. A magyar teniszező a MOL-csapatnak adott interjújában az edzőkérdés mellett kitért a sztárokkal vívott meccseire, beszélt salakos terveiről és kifejtette véleményét Babos Tímea formájáról is.

A magyar teniszező nagyszerű formában kezdte az évet, Szófiában döntőt játszott, Rotterdamban és Dubajban a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, nem mellesleg olyan sztárokkal játszott szoros mérkőzést, mint Novak Djokovic, Roger Federer vagy épp Stan Wawrinka. Stabil játékának köszönhetően a világranglistán is szépen lépdel előre, március elején például a karriercsúcsot jelentő 31. helyen jegyezték. A magyar játékos nagy eredménynek tartja, hogy ma már a legjobbak sem veszik félvállról.

Djokovic: "Két szetten keresztül Fucsovics volt a jobb játékos" | Hosszabbítás

Novak Djokovic elismerte, hogy a szerda nagyon nem volt könnyű nap a számára. Komoly erőket kellett mozgósítania ahhoz, hogy szetthátrányból fordítva, 4:6, 6:4, 6:1 arányban legyőzze Fucsovics Marcit a dohai torna nyolcaddöntőjében. A világelső két break-labdát még hárított az első játszma kilencedik gémjében, de Marci a harmadik lehetőségét már kihasználta, így break-előnyben szerválhatott az első szettért.

 

“Nemrég még csak álmodozhattam róla, hogy Federerrel, Djokoviccsal vagy Nadallal játsszak, mostanra pedig ez nemcsak valósággá vált, de mondhatom, kifejezetten jó, csaknem baráti a viszonyom néhányukkal. És nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy amikor ellenfélként szembe kerülünk egymással, már érzem, hogy készülnek rám. Nem becsülnek le, nem vagyok már “kötelező meccs”, hanem nagyon is komolyan vesznek. Ebből rengeteg erőt, és főleg önbizalmat tudok meríteni" - fogalmazott Fucsovics.

Sávolt Attilának vitathatatlanul óriási érdemei vannak Fucsovics fejlődésében, hiszen a magyar szakember irányításával tört be a top 100-ba, majd a top 50-be és került a top 30 közelébe. Éppen ezért volt hatalmas meglepetés, amikor márciusban bejelentették, a továbbiakban nem Sávolt felel a nyíregyházi teniszező felkészítéséért. Fucsovics szezon közben volt kénytelen edzőt váltani, végül azt az Olivier Taumát választotta, akivel korábban éveken keresztül együtt dolgoztak.

 

"Több jelölttel is beszéltem, és végül úgy gondolom, a legjobb megoldást választottam, amikor régi edzőm, Olivier Tauma mellett döntöttem" - szögezte le a világranglista-37. teniszező. "Olivier korábban három évig irányította a felkészülésemet, és hogy jól működött a kémia, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 450. helyről a 130.-ra ugrottam előre a szaktudásának köszönhetően. Jó ember, kiváló szakember, nagyon érti a teniszt, és biztos vagyok benne, hogy rengeteget tesz majd hozzá a játékomhoz."

2018-ban a magyar teniszező a salakszezon nagy részében csak kereste a formáját, Marrákesben, Budapesten, Monte-Carlóban és Rómában is az első fordulóban búcsúzott. Münchenben negyeddöntős volt, azonban az igazi áttörést Genfben érte el, ahol többek között Albert Ramos-Vinolas, Frances Tiafoe és Wawrinka legyőzésével megszerezte pályafutása első ATP-serlegét. Fucsovics szeretne idén is nyerni egy tornát, emellett az a célja, hogy megvédje tavalyi pontjait.

Fucsovics Marci parádés játékkal nyerte élete első ATP-tornáját | Hosszabbítás

Fucsovics Márton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját, mivel az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi férfi salakpályás tenisztorna szombati döntőjében 6:2, 6:2-re legyőzte a német Peter Gojowczykot. A világranglistán 60. magyar játékos élete első ATP-fináléjában a német Peter Gojowczykkal csapott össze, akitől korábbi egyetlen találkozójukon kikapott a 2015-ös US Open selejtezőjében.

“Tavaly úgy éreztem, jó szezonom lesz, jól mentek a szervák, a fonákom is stabilabb lett, és mégsem indult jól az idény. Ha jól emlékszem, az első 4-5 salakos tornámon az első fordulóban búcsúztam, aztán a vége mégis gyönyörű lett, hiszen Genfben megszereztem pályafutásom első ATP-tornagyőzelmét. Őszintén szólva idén is akkor lennék elégedett, ha sikerülne nyernem egy tornát, és meg tudnám védeni a tavaly salakon szerzett nagyjából 300 pontomat.”

Miközben Fucsovics hétről hétre remekül teljesít, Babos Tímea pályafutása eddigi legnagyobb válságát éli meg. Egyesben 2019-ben csupán három mérkőzésen hagyta el győztesen a pályát nyolc vereség mellett, és jövő héttől kezdődően a 142. hely körül jegyzik a világranglistán. Az utóbbi időben ráadásul párosban sem megy a világranglista-3. Babosnak, az utolsó négy versenyén az első fordulóban búcsúzott aktuális partnerével. Fucsovics úgy gondolja, honfitársa hamarosan megtalálja a kiutat a gödörből.

Fucsovics Márton célja a top 10, a Grand Slam-győzelem és az olimpiai érem | Hosszabbítás

Fucsovics Márton sajtótájékoztató keretein belül értékelte 2018-as idényét, egyúttal beszélt a következő szezonban/szezonokban kitűzött céljairól is. A szerdai eseményen mesélt a Roger Federer és a Novak Djokovic elleni mérkőzéseiről, és azt is elmondta, kivel játszana szívesen 2019-ben. A sajtóeseményen az is szóba került, hogy játszik-e a magyar Davis-kupa-csapatban, illetve elindul-e a budapesti ATP-tornán.

 

“Timi egy klasszis játékos, korábban világelső is volt párosban, biztos vagyok benne, hogy hamarosan túllendül a problémákon, és újra régi fényében fog csillogni. Túlzás nélkül mondhatom, hogy nagyon szoros baráti kapcsolat a miénk, nagyon sokat beszélünk egymással, biztatjuk a másikat. A pályán a következő időszakban egy párt fogunk alkotni, minden Grand Slamen elindulunk vegyesben, és a szemünk előtt már ott lebeg a nagy cél, a tokiói olimpia” - zárta gondolatait Fucsovics.

A teljes interjút ezen a linken olvashatjátok el.

Hozzászólások