Salakblog - Frances Tiafoe, a mókamester, aki a humorérzékét még a vereségek után sem veszíti el
Frances Tiafoe, a mókamester, aki a humorérzékét még a vereségek után sem veszíti el
Fotó: Europress/AFP

Frances Tiafoe, a mókamester, aki a humorérzékét még a vereségek után sem veszíti el

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/05 16:23
Frances Tiafoe-nak jó érzéke van ahhoz, hogy feldobja a hangulatot ott, ahol éppen van. Erre tökéletes példa volt a NextGen-világbajnokság szombati felvezető bulija, ahol rendkívüli módon elemében volt. A legjobb azonban az, hogy ő egy vereség után is képes viccelődni a legyőzőjével.

Pózolt és fotózkodott a rajongókkal, parolázgatott a sajtó képviselőivel és folyamatosan ugratta a játékostársait. Az amerikai imádja a vidám hangulatot a pályán kívül is, így aztán nem meglepő, hogy leginkább telt házas stadionokban szeret játszani. 

"Mindig is szerettem a reflektorfényben lenni" - mondja Tiafoe. "Mindig a nagy pályákon sikerül a legtöbbet kihoznom magamból. Azt bírom a legjobban, amikor a közönség is együtt él a játékkal. Ilyenkor tudod igazán megmutatni az eredményét annak a munkának, amit elvégeztél."

"Úgy gondolom, az egy különleges kiváltság, hogy nyomás van rajtunk. Nagy pályán játszani, rengeteg néző előtt, komoly téttel bíró meccseket..., azt hiszem, ennél sokkal rosszabb is lehetne."

Tiafoe idén másodszor jutott ki a NextGen-vb-re. Az egyik ok, amiért vissza akart jönni Milánóba, az a zajos, temperamentumos közönség. De tetszik neki a lebonyolítási rendszer is, valamint az is, hogy bejöhetnek az edzők meccs közben tanácsokat adni a játékosaiknak. Bár nem jutott tovább a csoportjából, szép emlékekkel gondol vissza a tavalyi tornára. 

Az is tetszett neki, hogy a verseny lehetőséget biztosított arra, hogy a versenyzők eltöltsenek egy kis időt egymással. A többiek nagyon bírják őt, ami nem csoda, hisz szórja a poénokat, elhülyéskedik a segítőkkel, labdaszedőkkel, folyamatosan jön-megy és mindenkihez van egy kedves szava.

ti2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagyon jóban vagyok Alex-szel (De Minaur), Miomir (Kecmanovic) pedig kifejezetten jó barátom. Junior kora óta figyelem Mikael Ymert, de a többi srácról nem tudok túl sokat. Alig várom, hogy egy kicsit jobban megismerjük egymást."

Annak ellenére, hogy ekkora entertainer, azzal sincs gondja, hogy amikor ott az ideje, akkor a munkára koncentráljon. Hihetetlen energiákat képes mozgósítani a pályán, aminek legjobb példája volt az idei Ausztrál Open, ahol lejátszotta élete első negyeddöntőjét. Óriási üvöltésekkel ünnepelte győzelmeit, letépte a pólóját, és még LeBron James melldöngetését is utánozta. 

Frances úgy véli, azzal, hogy ekkora intenzitással megy föl a pályára, megtiszteli az ellenfelét. Fontos ugyanakkor, hogy ezt az erőt képes elengedni, amikor a meccsnek már vége van.

"Amikor pályára lépek valaki ellen, akkor tiszteletben tartom az időt és az energiát, amit a meccsre fordít. Végül is ez is csak egy munka. Pénzről van szó, ATP-pontokról, meg persze lehetőségekről." 

"Arra a két-három órára ellenfelek leszünk, de utána, a pályán kívül barátokként folytathatjuk. Sokan személyes dologként kezelik a vereséget, én azonban szóba állok bárkivel 10 perccel később az öltözőben."

Tiafoe arról ismert, hogy még egy kemény vereség után is barátságosan nyújt kezet és szívesen megöleli a legyőzőjét. Fontos számára, hogy megtartsa a jó kapcsolatot a többiekkel. A NextGen-vb-n emiatt aligha kell aggódnia.

"Az egymáshoz való ragaszkodás nagy dolog. Az ember reméli, hogy ezek a kapcsolatok örökké megmaradnak. Egymás ellen játszotok, ugyanakkor kollégák is lesztek a következő 15-20 évben. Erős bennem a győzni akarás, ugyanakkor a legjobbat akarom a többieknek is."

Tiafoe az első nap zárómeccsét játssza a NextGen-vb-n, ellenfele az olasz Jannik Sinner lesz. 

ATPTour

Hozzászólások