Salakblog - Két bokaműtét után Fognini szeretne kijutni az év végi torinói ATP vb-re 
Két bokaműtét után Fognini szeretne kijutni az év végi torinói ATP vb-re
Fotó: Europress/AFP

Két bokaműtét után Fognini szeretne kijutni az év végi torinói ATP vb-re 

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/01/09 19:54
Fabio Fognini számára nemcsak a járvány miatt volt zaklatott 2020. Az olasz teniszező mindkét bokáját megműtötték májusban, bízik benne, hogy idén fájdalmak nélkül tud játszani, legfőbb célja az év végi torinói ATP-világbajnokság.

Fabio Fognini esetében gyakran nem az a legfőbb kérdés, hogy egy adott nap milyen a tenyerese, sokkal inkább, hogy van-e éppen kedve játszani, mennyire tud odakoncentrálni a mérkőzésre. A 33 éves olasz két bokaműtét után idén szeretne egy nyugodtabb szezont. Úgy érzi, a két beavatkozás pozitív hatással volt mentalitására, higgadtabb lett, mint korábban.

„Tudom, hogy ez furcsán hangzik tőlem”- mondta nevetve az ATP újságírójának az Antalya Open első fordulójában aratott győzelme után.

Fognini azonban céljait illetően már nem viccel, komolyan úgy érzi, hogy éhesebb, mint valaha, és szeretné kvalifikálni magát az év végi ATP-világbajnokságra, melyet 2021-től Torinóban rendeznek meg. Hazai környezetben léphetne tehát pályára az olasz. Tudja persze, hogy a visszatérés sérülései után nem lesz egyszerű, de elfogadja, hogy a felzárkózás esetleg lassabban zajlik, és nem minden úgy alakul majd, mint ahogy ő azt szeretné.

„Mikor műtéten esel át, főleg ha 33 éves vagy, sosem tudhatod, mi fog következni”- fogalmazta meg, hozzátéve, bízik abban, hogy új fejezetet nyit pályafutásában.

Mindkét bokáját megműtik az olasz klasszisnak | Eurosport

Fabio Fognini a közösség médiában bejelentette, hogy nem szűnő fájdalmai miatt kés alá fekszik. Mindkét bokáját műteni kell. A világranglistán 11. helyen álló olasz teniszklasszis évek óta küzd sérülésekkel, kezdetben csak a bal, később már a jobb bokájában is fájdalmat érzett.


A műtétek előtt a bal bokájával három éve bajlódott, a jobb két éve nehezítette dolgát, még ha ez játékán nem is látszódott. Fognini pályafutása legszebb időszakát élte meg, és egyre jobb eredményeket ért el. 2019-ben 32 évesen tört be a legjobb 10-be, jelenleg a 17. helyen áll. Szerencséjére a járvány és a befagyasztott rangsor miatt nem nagyon csúszott hátra a sok kihagyás ellenére sem.

2019-ben Monte-Carlóban megszerezte pályafutása egyetlen 1000-es győzelmét, de fájdalmat érzett a bokáiban. Pár hónappal később Rafael Nadal adott neki tanácsokat, a spanyol ugyanis maga is küszködött hasonló problémákkal. Fognini eleinte ódzkodott a műtéttől, de végül mégis elszánta magát. A sikeres beavatkozás után sem volt biztos benne, hogy jó döntést hozott, teste jól fog-e reagálni. Szeptemberben a salakszezonra visszatért, de az aligha nyugtatta meg, hogy csak egy mérkőzést nyert négy vereség mellett. A Roland Garros után be is fejezte a 2020-as évet.

Visszatérése után nem támasztott túl nagy elvárásokat magával szemben, és azzal is tisztában volt, hogy bal lába csak 75, a jobb pedig 50 százalékos, mégis zavarta, hogy nem tud úgy játszani, mint korábban.

„Azt gondoltam: Mi történik, ha nem érzem jól magam, és újra olyan rossz lesz, mint korábban? De mindenki azt mondta, hogy nyugodtnak és türelmesnek kell lennem. Tudtam, hogy ebben az időszakban, a salakszezonban nem voltam 100%-os állapotban, úgyhogy el kellett fogadnom a visszatérésem utáni eredményeimet.”

Fabio Fognini: "Teniszezőként és apaként is ez életem legszebb időszaka" | Eurosport

Annak ellenére, hogy a napokban Fabio Fognini mindkét bokáját meg kellett műteni, az utóbbi pár évben az olasz a pályán, és azon kívül is megtalálta a boldogságot. Fognini és felesége, a US Open-bajnok Flavia Pennetta az ATP Tennis United című sorozatában mesélt 2019-es monte-carlói győzelemről, és többek között arról, hogy milyen szülőnek lenni.

2021-et győzelemmel kezdte az olasz. Az Antalyában zajló 250-es torna első körében a világranglista 311. cseh Michael Vrbensky ellen kemény küzdelemben, 6:4, 7:6-ra tudott nyerni. Alapvetően egy 300-on kívüli játékos nem kellene, hogy problémát okozzon számára, jelen helyzetben azonban tudja Fognini, hogy a hátrébb rangsorolt játékosok ellen is nehezebben jönnek majd a győzelmek. Ezt (egyelőre) türelmesen el is fogadja.

„Tudom, hogy sokat kell küzdenem, ez sosem jön könnyen. Szükségem van ezekre a meccsekre, főleg az év elején. Természetesen nem vagyok 100%-os a műtétek után. Boldog vagyok, mert minden mérkőzés fontos, főleg, ha szoros meccseket tudok megnyerni.”

Fognini magabiztos a szezon előtti munkáját illetően. Héthetes alapozáson van túl, ebből kettő a rehabról szólt, szép lassan tette hozzá a teniszt is a programhoz. A kihagyás pedig fejben is erősebbé tette. Végre hosszabb időt együtt tudott tölteni családjával, feleségével, a US Open-bajnok Flavia Penettával, és két gyermekükkel.

„Otthon voltam velük az ünnepekkor. Edzettem, otthon aludtam, viccelődtem a gyerekekkel, azt hiszem, ez a legfontosabb. De a tenisz a munkám, tennem kell a dolgomat, hiszen szeretnék még elérni ezt-azt.”

via ATP.com  

Hozzászólások