Salakblog - Fognini: Monte-Carlo után változtak a céljaim, de salakon Nadal a favorit
Fognini: Monte-Carlo után változtak a céljaim, de salakon Nadal a favorit
Fotó: Europress/AFP

Fognini: Monte-Carlo után változtak a céljaim, de salakon Nadal a favorit

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/01 17:53
Fabio Fognini pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy megnyerte a monte-carlói 1000-es tenisztornát. Az olasz teniszező mindenkit megnyugtatott: ez a győzelem sem fogja megváltoztatni, és hercegségbeli sikere ellenére Fabio Fognini marad. Emellett beszélt a salakszezon esélyeseiről (spoiler alert: Nadalt tartja a favoritnak) és a saját céljairól is.

"Őt sosem fogjuk angol úriemberként látni a pályán, megosztó személyiséggel rendelkezik. Az emberek imádják vagy gyűlölik, mert olyan, mint egy vadló. Egyedi jelenség a teniszben" - jellemezte nemrég Flavio Pennetta a világranglista-12. játékost. Azt mindeni eldöntheti, hogy ez jó hír-e avagy sem, mindenesetre úgy tűnik, Fognini már nem is fog megváltozni. Erről ő maga beszélt az estorili torna előtt, melynek második kiemeltként vághatott volna neki.

Fognini: "Ez volt életem második legboldogabb hete" | Hosszabbítás

Sportszempontból azonban semmi sem vetekedhet a monte-carlói trófeával.

"Semmi sem fogja megváltoztatni Fabio Fogninit, még csak 10%-ban sem. Ahogyan Flavia is mondta, ugyanaz a vadló maradok. Igaz, van egy fiam, de így sem érdekel, miket mondanak az emberek. Most már úgy állok hozzá, hogy a győzelmekben az a legjobb, hogy együtt ünnepelhetem otthon a családommal" - szögezte le Fognini, aki végül lábsérülés miatt visszalépett az estorili versenytől. Az olasz teniszező még Monte-Carlóban húzódott meg, azóta kénytelen volt a barcelonai versenyt is kihagyni.

Fognini viszonylag későn, 31 évesen és 332 naposan szerezte meg pályafutása első 1000-es győzelmét. Csak John Isner volt ennél is idősebb az első győzelmekor, az amerikai a 2018-as Miami Open fináléjában 32 éves és 342 napos volt. Tehetsége alapján akár már korábban összejöhetett volna Fognininek egy nagy győzelem, azonban a kiegyensúlyozott játék sosem tartozott az erősségei közé. Monte-Carlóban mutatott játéka után, és elsősorban a Nadal elleni elődöntőjét látva sokakban felmerült, meddig juthat a Roland Garroson.  

Fabio Fognini: Egy olasz, aki csak úgy teniszezik, de azért nyert egy ezres trófeát | Hosszabbítás

Fabio Fognini nyerte a monte-carlói tenisz mesterversenyt, pályafutása és Olaszország első ATP 1000-es trófeáját begyűjtve. Bár a döntőben "csak egy" Dusan Lajoviccsal kellett játszania, az addig vezető úton legyőzte Alexander Zverevet és Rafael Nadalt, valamint 4:6, 1:4-ről fordította meg az Andrey Rublev elleni első fordulós mérkőzését, majd 1:6, 0:2-ről jött vissza a Borna Coric elleni negyeddöntőben.

"Azért vagyok itt, hogy a legjobbamat nyújtsam, azonban nem sorolnám magamat a Roland Garros esélyesei közé. Ebben az évben talán valamennyivel nyitottabb a verseny ezen a borításon, miután Rafa Monte-Carlóban és Barcelonában is kikapott, viszont ha épp formában van, még mindig 110%-os favorit az összes salakos versenyen. Thiem veszélyes lehet rá, és ott lesz Roger is, aki Madridban tér vissza a salakra" - értékelte a következő hónapok erőviszonyait Fognini. 

"Természetesen szeretném megnyerni a Roland Garrost, de csak fordulóról fordulóra, napról napra haladhatok. Be kell vallanom: Monte-Carlo megnyerését követően változtak valamelyest a céljaim" - tette hozzá.

Reálisan nézve Fognini egyik Grand Slam-tornán sem tartozik az esélyesek közé, bár karrierje során a Roland Garroson volt a legeredményesebb a négy major közül. Egy GS-győzelem óriási ugrás lenne a pályafutásában, korábban csak egyszer, 2011-ben jutott negyeddöntőbe Párizsban, amire aztán végül ki sem állt sérülés miatt. A top 10-be viszont bekerülhet, ettől a céltól csak 190 pont választja el, miközben Madridban például nem kellene sok pontot védenie.

via és via

Hozzászólások