Salakblog - "Fogd be!" - feszült szópárbaj bontakozott ki Murray és Fognini mérkőzésén
"Fogd be!" - feszült szópárbaj bontakozott ki Murray és Fognini mérkőzésén
Fotó: Europress/AFP

"Fogd be!" - feszült szópárbaj bontakozott ki Murray és Fognini mérkőzésén

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/09 16:23
Fabio Fognini óriási küzdelemben, 3 óra és 10 perc alatt gyűrte le az egyre biztatóbb formát mutató Andy Murrayt a sanghaji torna második fordulójában. A keddi összecsapásra annak színvonala miatt is jó szívvel fogunk visszaemlékezni, ráadásul a döntő szettben a két teniszező között még egy feszült szópárbaj is színesítette a találkozót.

Hiába kényszerítette a világ 12. legjobb játékosát nagy csatára, Murray láthatóan dühösen hagyta el a stadiont. Nyilvánvalóan bosszantották a kihagyott lehetőségek, hiszen két nekifutásra sem tudta kiszerválni a mérkőzést, ami - legalábbis a saját emlékei szerint - korábban nem esett meg vele profi pályafutása során. Másfelől pedig úgy érezte, ellenfele tiszteletlenül viselkedett a pályán. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a mérkőzést vezető Fergus Murphy figyelmen kívül hagyta az olasz nyilvánvaló szabálytalanságát.

A kritikus jelenetek a döntő szettben, 5:5-ös állásnál zajlottak le, amikor is Murray egy agresszív fogadást és egy még agresszívebb fonákot követően felrohant a hálóhoz, ahol két röptéből le is zárta a labdamenetet. Fognini - talán kétségbeesettségből, talán csak azért, hogy megzavarja ellenfelét - a második röpte előtt belekiabált a labdamenetbe. Murray teljesen jogosan sérelmezte az olasz viselkedését, azonban Fognininek is megvoltak a maga problémái ellenfelével, szerinte ugyanis a skót bámulta (!) őt.

"Visszanéztem abba az irányba, ahonnan a hang jött" - magyarázta később az egykori világelső. "Erre azt mondta nekem, hogy ne nézzem már őt. »Mit bámulsz?« - kérdezte. Közöltem vele, hogy amikor az ütéshez készültem, valaki hangoskodott. Azt válaszolta, hogy fejezzem be a panaszkodást, legyen már bennem némi humorérzék. »Amikor egy ilyen röptét kell megütni a háló felett, tudod, hogy nem fogod elrontani.« Elmondtam, tudom, hogy nem rontom el, de attól még kíváncsi voltam, honnan jön a zaj."

Térfélcserénél a pályán is kialakult egy kisebb szóváltás a két játékos között, a skót számon kérte az olasz viselkedését, Fognini pedig az ellenfele nézési szokásain értetlenkedett egy sort. De Murray leginkább a mérkőzést vezető Murphyt kritizálta, a székbíró ugyanis tökéletes nyugalommal nézte végig a történteket. A skót teniszező próbált reklamálni, jelezte, hogy Fognini viselkedését nem lett volna szabad eltűrni, ezt követően bontakozott ki az alábbi párbeszéd:

Murphy: "Pontosan tudom, hogy mi történt."
Murray: "Amikor a háló fölött ütöttem a röptét..."
Fognini: "Most mit panaszkodsz?"
Murray: "Fogd be a szád! Amikor a háló fölött ütöttem a röptét, felkiáltott, majd azt mondta, ne bámuljam. Miközben ő épp belekiabált egy labdamenetbe."
Murphy: "Most olyanokat mondtál el, amiket eddig is tudtam."

000_1L85V4.jpgFotó: Europress/AFP

A sajtótájékoztatón természetesen szóba került Murphy szerepe is. "Miután semmit sem mondott Fognininek, nyilvánvalóan nagyon frusztrált lettem. Fabio próbálta elterelni a figyelmem, jobb lett volna, ha nem reagálok rá. De azt nem tudom elfogadni, hogy így beszél velem a pályán" - nyilatkozta a skót. Murray végül nem csak a pontot nyerte meg, de később elvette Fognini szerváját is. Más kérdés, hogy a mérkőzést második nekifutásra sem tudta kiszerválni, majd a tie-breaket nagyon simán elveszítette, így a második fordulóban búcsúzott Sanghajtól. 

via Telegprah

Hozzászólások