Salakblog - A férfi teniszben a nagy hármas, a nőknél a kiszámíthatatlanság dominál
A férfi teniszben a nagy hármas, a nőknél a kiszámíthatatlanság dominál
Fotó: Europress/AFP

A férfi teniszben a nagy hármas, a nőknél a kiszámíthatatlanság dominál

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/11 16:25
Miközben a férfi tenisz kicsit olyan, mintha egy időhurokba került volna, hiszen lassan másfél évtizede határozzák meg ugyanazok a játékosok a sportág arculatát, a nőknél egymást érik a meglepetések az év legnagyobb versenyein és évről évre ígéretes tehetségekkel bővül a mezőny. Idővel mindkét folyamat megváltozik majd, a kérdés csak az, mikor. 

Ha egy végső, nagy konklúziót kellene tennünk a 2019-es Roland Garros kapcsán, azt mondhatnánk, a férfiaknál és a nőknél is minden maradt a régiben. Ez a megállapítás azonban nagyon más dolgot takar. Rafael Nadal megnyerte 12. egyéni Roland Garros-címét, tovább építve ezzel a harmincas éveiben is klasszis szinten teniszező trió dominanciáját. Eközben a nőknél Ashleigh Barty győzött, ezzel az utolsó négy szezonban ő lett a nyolcadik játékos, aki első Grand Slam-győzelmének örülhetett.

Érdekes egyveleg alakult ki az év legnagyobb versenyein: miközben a férfiaknál ismerős nevek és párharcok jellemzőek, a nőknél gyorsan bővül az elit és állandósultak a meglepetések.

Egészen extrém a kontraszt. Novak Djokovic 32, Rafa Nadal 33, Roger Federer 37 éves. A WTA-rangsor első három helyét a 21 éves Naomi Osaka, a 23 éves Barty és a 27 éves Pliskova foglalja el. Két tinédzser is nagyot ment a Roland Garroson: a 19 éves, balkezes Marketa Vondrousova döntőbe jutott, a 17 éves Amanda Anisimova - a címvédő Simona Halep salakba döngölésével - elődöntős volt. A fiatal amerikai kétkezes fonákja máris a női tenisz egyik legveszélyesebb fegyverének számít.

068_AA_07062019_967443.jpg Fotó: Europress/AFP

"A tenisz ciklusai nem egyenletesek" - mondta Mark Petchey, korábbi brit teniszező, aki manapság televíziós szakértőként és edzőként dolgozik. "A nők most épp az újrarendeződés fázisában vannak. Hamarosan megtalálják majd a kiegyensúlyozott bajnokaikat, de szerény véleményem szerint erre még legalább 18 hónapot várni kell. Ami pedig a férfiakat illeti, náluk most olyasmit láthatunk, ami soha nem fog újra megtörténni" - utalt a nagy hármas évek óta tartó dominanciájára.

Egy-egy esetben korábban is volt arra példa a férfi teniszben, hogy néhány nagy bajnok el tudta nyújtani a karrierjét. Ken Rosewall 1974-ben - 39 évesen - Wimbledonban és a US Openen is döntőt játszott. Andre Agassi 33 éves korában jutott el újra a világelsőségig. Azonban az, amit Djokovic, Nadal és Federer művel, az egészen példátlan. Ők nem csak, hogy a harmincas éveikig elnyújtották karrierüket, de egyenesen dominálják a mezőnyt, egymás sikereiből táplálkozva dacolnak a valószínűséggel.

Az ATP Touron már megfigyelhető egyfajta generációs átrendeződés, lévén, hogy a 2019-es tornagyőztesek átlagéletkora 27 év volt. Azonban a Grand Slam-tornákon, ahol három nyert szettre menő találkozókat kell nyerni, ahol a játékosoknak több idejük van kitalálni a megfelelő stratégiát és könnyebben regenerálódhatnak a két találkozó között, a fiatalok nem rúgnak labdába. Az utolsó tíz Grand Slamet a nagy hármas söpörte be: Nadal négyet, Djokovic és Federer hármat-hármat nyert.

000_1HD66X.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az aktív játékosok között nincs 30 év alatti Grand Slam-győztes. Dominic Thiem az egyetlen 28 év alatti teniszező a fiúknál, aki legalább a döntőig eljutott. A 25 esztendős osztrák két ízben jutott a Roland Garros fináléjába, mindkétszer Nadal állította meg. Csak összehasonlításképp: a nőknél tíz 28 év alatti Grand Slam-döntős van, közülük hatan győzelemmel is rendelkeznek. Sven Groeneveld neve jól cseng az edzők között, jelenleg Sloane Stephens felkészülését segíti. Szerinte az, ami a nőknél történik, egy anomália.

Groeneveld - aki mások mellett korábban Maria Sharapova edzőjeként is dolgozott - úgy gondolja, számos tényező szerepet játszott abban, hogy a női tenisz ilyen szinten átrendeződött az utóbbi években. Leginkább az, hogy a meghatározó klasszisok, különböző okokból kifolyólag kiestek a játékból egy időre. Sharapovát doppingvétség miatt 15 hónapra eltiltották, Serena Williams és Victoria Azarenka szülési szabadság okán maradt távol, Petra Kvitovát pedig 2016-ban megtámadták otthonában és súlyos kézsérüléseket szenvedett.

"Ez a négy tényező kulcsszerepet játszott a jelenleg is zajló őrségváltás kialakulásában" - szögezte le Groeneveld.

Ők négyen azóta visszatértek a WTA Tourra. 2019-ben Kvitova volt a legsikeresebb, bejutott az Ausztrál Open döntőjébe, a világranglistán pedig a második helyig jutott. Sharapova (32) már a 2016-os eltiltása előtt sem játszott jól, idén januárban vállműtétje volt, azóta nem játszott, várhatóan Mallorcán tér vissza ezen a héten. Azarenka formája kezdett felfelé ívelni a terhességét megelőzően, azóta egy gyermekelhelyezési per is elterelte a figyelmét a játékról.

000_1H50TI.jpg Fotó: Europress/AFP 

Serena Williams egyéves kihagyást követően Wimbledonban és a US Openen is döntőbe jutott. 2019-ben térdproblémái miatt nem tudott rendesen edzeni és a sérülés a mozgásban is hátráltatta. Ez nagy szerepet játszott abban, hogy ebben a szezonban egyetlen tornán sem jutott elődöntőbe. Az, hogy a jól ismert sztárjátékosok hiányában kialakult egyfajta űr a női teniszben, nagy lehetőséget kínált a feltörekvő játékosok számára. Egyelőre azonban nagy a változatosság az élmezőnyben.

Osaka - aki egymást követően két Grand Slam-tornát nyert - január óta nem játszott döntőt. A japán teniszező kemény pályán sokkal jobban teljesít, mint a többi borításon, habár sokat fejlődött salakon, és nagy szerváival, valamint kőkemény, lapos ütéseivel füvön is kiemelkedhet. Bianca Andreescu Indian Wellsben megmutatta a benne rejlő potenciált és a taktikai sokoldalúságát, azonban március óta vállsérüléssel bajlódik, ezért a salakszezon nagy részét kénytelen volt kihagyni.

Bartynak mindegyik borításhoz megvan a játéka, neki viszont meg kell birkóznia azzal a nyomással, hogy ő lett Ausztrália első számú teniszezője. "Barty jó darabig meghatározó játékos lehet" - mondta Thomas Johansson, egykori Ausztrál Open-bajnok, aki jelenleg David Goffin edzőjeként dolgozik. "Nagyon sokszínű a játéka." Mivel az erőviszonyok sokszor tornáról tornára változnak, ezért a nőknél igen nehezen alakulnak ki valódi rivalizálások. Ez a jelenség igazából már akkor megfigyelhető volt, amikor mindent Serena Williams nyert.

000_1HC8OP.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a probléma a férfiaknál nem áll fenn. Federer, Nadal és Djokovic mindenféle felosztásban összecsap egymással, ami vonzza a nézőket. Ők azok a játékosok, akiket a fiatalok le akarnak győzni, hogy saját hírnevüket növeljék: például Thiem, aki legyőzte Nadalt Barcelonában és Djokovicot a Roland Garroson vagy épp Stefanos Tsisipas, aki Federert verte az Ausztrál Open negyedik fordulójában. Nem mellesleg, a fiatal görög elmondhatja magáról, hogy mindhárom zsenit verte már meg nagy tornákon.

"Óriási lehetőségként éltem meg, hogy a pályafutása végéhez közeledő Agassival játszhattam" - nyilatkozta Federer nemrég. "Bízom abban, hogy jót tesz a fiatal srácoknak, hogy egy hozzám hasonló játékossal teniszezhetnek."

Ők hárman foglalják el a világranglista első három helyét. És nem csak az aktuális ATP-rangsor alapján, de a Grand Slam-sikerek számát tekintve is. Federer 20, Nadal 18, Djokovic 15 győzelemmel rendelkezik. Együttesen írják felül a szokásos ciklust, és semmi jele nincs annak, hogy végéhez közeledik a dominanciájuk. "Ez a három srác a történelem három legjobb játékosa" - jelentette ki Carlos Moya, Nadal jelenlegi edzője. "Hogy esetleg ez annak is köszönhető, hogy a fiatalabb generáció rosszabb a többinél? Idővel kiderül."

063_1024056734.jpg Fotó: Europress/AFP

Moya egyetért abban, hogy a nagy hármas fizikailag már túl van a csúcsán. "Már nem olyan gyorsak, mint egykoron, ugyanakkor jobb teniszezőkké váltak. Ezért vannak még mindig csúcsformában, olvassák az ellenfelek játékát és az új érának megfelelően fejlődnek. Még ők is tudnak fejlődni. Úgy gondolhatjátok, hogy Novak ritörnje ennél már nem lehet jobb, azonban folyamatosan dolgozik rajta. Rafával a szerváin csiszolunk. Roger 2017 óta sokkal agresszívebb. Remek példa a gyerekeknek, hogy azt látják, még a legjobbak is fejlődni akarnak."

Kevésbé jó hír viszont az első Grand Slam-győzelmükre áhítozó fiataloknak.

via New York Times

Hozzászólások