Salakblog - Felfüggesztették a bírót, aki szexinek nevezte a fiatal labdaszedőt
Felfüggesztették a bírót, aki szexinek nevezte a fiatal labdaszedőt
Fotó: Europress/AFP

Felfüggesztették a bírót, aki szexinek nevezte a fiatal labdaszedőt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/01 17:32
Egészen szürreális jelenetek zajlottak le a Firenzében zajló Challenger-tornán. Gianluca Moscarella, a Pedro Sousa-Enrico Dalla Valle mérkőzésen bíráskodó vezetőbíró előbb nyíltan buzdította a portugál Sousát, majd az egyik labdaszedő lány külsejére tett megjegyzéseket. Az ATP vizsgálatot indított, Moscarellát pedig felfüggesztette.

Az egész ügy már akkor is kérdéseket vetne fel, amennyiben Moscarella amatőr meccseken dirigáló, mezei játékvezető lenne. Erről azonban szó sincs, hiszen gold badge-fokozattal rendelkezik, ami a Nemzetközi Teniszszövetségnél megszerezhető legmagasabb szint, így akár Grand Slam-mérkőzéseken is bíráskodhat. Múlt héten a firenzei Challenger-tornán vett részt vezetőbíróként, és könnyen lehet, hogy erre utoljára volt lehetősége profi meccsen, viselkedésével ugyanis egy sor szabályt megszegett.

Az általa vezetett második fordulós mérkőzésen az első játszmát követő szünetben a szerinte alulteljesítő Sousát biztatta. "Lassan két órája játszotok. Én már öreg vagyok, meleg is van, ezt a meccset 6:1, 6:1-re megnyerhetted volna. Volt vagy 45 bréklabdád. Koncentrálj és fejezd be ezt a meccset a lehető leggyorsabban" - mondta a székbíró, akit az sem zavart, hogy a beszélgetést a pálya mellé kihelyezett mikrofonok és kamerák egyaránt rögzítették. A mérkőzés végül döntő szettben dőlt el.

Általában az ATP komolyan veszi, ha valamelyik vezetőbírónál felmerül az összeférhetetlenség. Nemrég például a férfiak wimbledoni döntőjében bíráskodó Damien Steinert rúgták ki, amiért engedély nélkül nyilatkozott az argentin sajtóban a Federer-Djokovic találkozóról. Mohamed Lahyanit pedig két tornáról eltiltották, miután Nick Kyrgiosba próbált lelket önteni a US Openen. Egyébként sikerrel, mivel az ausztrál teniszező összeszedte magát, és legyőzte a francia Pierre-Hugues Herbert-t.

Moscarella valószínűleg már a rövid motivációs beszéd miatt eltiltásra számíthatna, ráadásul a firenzei tornán volt ennél jóval vállalhatatlanabb jelenete is: az egyik tinédzserkorú labdaszedő lány felé ugyanis finoman szólva is kifogásolható mondatokat intézett. "Fantasztikus vagy, nagyon szexi. Jól érzed magad? Kicsit meleg van. Nem vagy egy kicsit túlfűtött testileg vagy érzelmileg?" - kérdezte a vezetőbíró, aki utána szabadkozva megjegyezte, hogy csak viccnek szánta az egészet.

Akár vicc volt, akár nem, az ATP közleményben jelezte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette Moscarellát, ráadásul fegyelmi vizsgálatot indított az ügyében. A vezetőbíró a nyomozás alatt semmilyen minőségben nem dolgozhat az ATP és a Challenger Tour eseményein. Óriási meglepetés lenne, ha a 2010 óta bíráskodó olasz székvezető megúszná komolyabb büntetés nélkül, sőt, akár az is elképzelhető, hogy a Firenzében mutatott viselkedése a pályafutása végét jelenti.

via Tennis.com

Hozzászólások