Salakblog - Federer vagy Nadal volt az MVP 2017-ben?
Federer vagy Nadal volt az MVP 2017-ben?
Fotó: Europress/AFP

Federer vagy Nadal volt az MVP 2017-ben?

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/19 11:05

Roger Federer és Rafael Nadal nem egyszerűen riválisok. Sokkal többek annál. Kollégák, bajnokok, harcostársak, barátok, és a tenisz, valamint az egész egyetemes sport legkiválóbb nagykövetei. Egyszerre tértek vissza a szezon elején, hatalmas csatákat vívtak egymással, leiskolázták a mezőnyt és besöpörték mind a négy Grand Slam-torna bajnoki címét.

Óriási történet az övék, amely komoly üzenetet is hordoz:

"Ők ketten újraértelmezték az emberi teljesítőképességet. Új értelmet adtak annak, mit is jelent a sportban az a fogalom, hogy hosszú karrier" - mondta róluk Andre Agassi.

Ez kettejük éve volt. A Fedal éve. Mégis, a rajongók időről-időre feltesznek egy egyszerű, lényegre törő kérdést: Kinek volt jobb szezonja? Ha az ATP-nek lenne minden évben egy MVP-je, az vajon ki lenne 2017-ben? Vessük össze a két nagy bajnokot a legfontosabb szempontok alapján.

Győzelem/vereség mutató, előny Federernél

Federer meccseinek a 91.2%-át megnyerte, 52-5-ös mérleggel zárta a szezont. Nadal lényegesen többször kapott ki, mint a svájci, igaz ugyan, hogy ő teljes szezont futott, valamennyi borításon versenyzett. A világelső mérkőzéseinek 85.9%-át nyerte meg, 67-11-es mutatóval fejezte be az évet.

Federer 36 éves, Rafa 31. A kettejük versenynaptára közötti különbséghez nyilván ez a tény is nagy mértékben hozzájárult.

Annak, hogy Nadal több meccset játszott egyenes következménye volt a világelsőség. Ez sokat számít, ugyanakkor ne feledjük, hogy Federer nyolc döntőben volt érdekelt, melyek közül hetet megnyert, míg Rafa tíz fináléjából négyet elvesztett. Ezek közül hármat Federer ellen.

nadal2

Fotó: Europress/AFP

Minőségi tornagyőzelmek, előny Federernél

Nadal hat címe közül kettő született major-tornán (Roland Garros, US Open), és nyert még két 1000-es versenyt, Monte-Carlóban és Madridban. Ezzel szemben Federer az Ausztrál Open és Wimbledon mellé három ezrest nyert, köztük a 'Sunshine Double'-t, az Indian Wells-Miami duplát. A svájci mindkét helyen verte spanyol riválisát.

"Itt kezdődött minden 2004-ben, amikor egy kis srácból egy nagy és erős férfivá értél" - mondta Federer, miután 6:3, 6:4 arányban legyőzte Nadalt a miami döntőben. "Volt néhány epikus meccsünk az évek alatt, melyeket nem mindig élveztem. Bár azért többnyire igen."

Grand Slam-teljesítmény, előny Nadalnál

Jo-Wilfried Tsonga a következőképpen fogalmazott kettejükkel kapcsolatban

"Roger most már 19-szeres GS-győztes, Rafa pedig 10-szer megnyerte a Roland Garrost, majdhogynem zsinórban. Ez hihetetlen. Mi mást mondhatna erre az ember, mint azt, hogy egészen döbbenetes?!"

Roger 18 Grand Slam-meccset nyert meg egymás után, mielőtt kikapott volna Juan Martín del Potrótól a US Open negyeddöntőjében. De kihagyta a Roland Garrost. Öt alkalommal kényszerült ötszettest játszani, négyszer az Ausztrál Openen.

Nadal mérlege 23-2 a major tornákon. Ő négyszer játszott döntő szettes meccset, melyek közül kettőt elbukott. Federer ellen az AO fináléját, valamint Gilles Müller ellen a wimbledoni nyolcaddöntőt.

fed

Fotó: Europress/AFP

Rafa ellenfeleinek a világranglistán elfoglalt helyezéseinek az átlaga 42 volt, míg ugyanez Federernél 57. Ausztráliában volt papíron a legkönnyebb dolga a svájcinak, ott 87 volt az ellenfelek átlagos helyezési száma, míg Nadalnál ez 19 volt.

Ezt az összevetést mindenképp a spanyolnak kell adni, hisz ő ott volt valamennyi GS-tornán, és több meccset is nyert.

Kiegyensúlyozottság, előny Nadalnál

Rafa valamennyi borításon szerzett győzelmeket, míg Federer salakon ugye nem, tekintve, hogy kihagyta a teljes szezont. A svájci, nem meglepő módon a leggyorsabb borításokon, az Ausztrál Openen és Sanghajban érezte magát a legjobban.

Viszont a US Openen nem tudta kihasználni a szintén viszonylag gyors borítást. Igaz, nem is volt teljesen egészséges. Nadal azonban kifejezetten jól játszott a számára egyébként nem olyan kedvező körülmények között is.

"Imádom őt a pályán látni" - mondta Rafáól Simona Halep. "Minden meccs, amit megnyer, olyan, mint ha élete első meccse lenne. Vagy épp az utolsó. Ez hihetetlenül lenyűgöző benne."

H2H a legjobbak ellen, előny Federernél

A svájci megnyerte mind a négy idei meccsüket, ami itt el is dönt szinte mindent. Az egymás elleni mérlegük 23-15-re módosult, ráadásul Federer háromszor fináléban győzött. Ez a négy meccs a Top 10-esek elleni idei mutatóikat is alapvetően meghatározta. Roger 14-2-es mérleget, míg Rafa 12-6-ot produkált a legjobbak ellen.

"Az AO döntője óriási meccs volt, a többé eléggé egyoldalúra sikerült" - mondta Paul Annacone.

fedal2

Fotó: Europress/AFP

A játékra gyakorolt hatás, előny Federernél

Lehet, hogy nem sok köze van a teljesítményhez, azonban egy igazi MVP-nek arra is van befolyása, milyen irányban fejlődik a játék.

Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a Laver-kupa hatalmas siker volt. Nadal is játszott, ahogy Federer is, azonban a svájci találta ki az egészet. Nehéz megmondani, mi lesz a torna hosszútávú sorsa, mindenesetre az indulás csodálatos volt.

Nem kérdés, hogy mindkét játékos hihetetlenül nagy inspirációt jelent a többiek számára. Azonban Federer 35 évesen, 17-szeres Grand Slam-bajnokként döntött úgy, hogy megváltoztatja, és egy még magasabb szintre emeli a teniszét azzal, hogy további agresszív elemekkel gazdagítja a repertoárját.

"Azt tanultam meg Rogertől, hogy akárhány évesen is sajátíthatsz el új dolgokat a teniszről. Még akkor is, ha előtte a játékod már amúgy is tökéletes volt" - mondta Halep. "Megmutatta, hogy ha hiszel magadban, és keményen dolgozol, akkor mindig lehet fejlődni. Úgyhogy véleményem szerint Roger számára nem léteznek határok."

Összességében azt gondoljuk, hogy az MVP, ha csak egy orrhosszal is, de Roger Federer kell, hogy legyen.

Persze, ha fentről, csak a nagy egészet nézzük, tulajdonképpen mindegy ki nyert, hisz mindketten felülmúlták saját magukat, és óriási dolgokat vittek véghez az idén. Ez a lényeg. Semmi más nem számít.

 

(Peter Bodo, az ESPN oldalán megjelent írása nyomán)
Hozzászólások