Salakblog - Federer úgy készült a salakszezonra, mint egy kisfiú az első osztálykirándulására
Federer úgy készült a salakszezonra, mint egy kisfiú az első osztálykirándulására
Fotó: Europress/AFP

Federer úgy készült a salakszezonra, mint egy kisfiú az első osztálykirándulására

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/01 09:57

Hamarosan eljön a pillanat, melyet teniszrajongók milliói várnak már hetek óta. Roger Federer visszatér salakra, és a jövő héten Madridban, szűk egy hónap múlva pedig a Roland Garroson láthatjuk majd játszani.

Azt, hogy felkészülési tornaként miért Madridra esett a választása, viszonylag könnyű látni. A spanyol főváros magaslaton fekszik, a labdák gyorsabbak, mint a többi helyszínen, ami kedvez Federer játékának.

Az viszont már egy izgalmasabb dolog, hogy vajon miért tér vissza salakra egyáltalán. A kérdést illetően mindenkinek meglehet a saját magyarázata, így Jim Courier is megosztotta nemrégiben a közvéleménnyel az övét. 

"Teljes biztonsággal természetesen csak Roger tudná megmondani, miért döntött úgy, hogy az idén elindul salakon" - kezdte a négyszeres Grand Slam-bajnok amerikai. "Én úgy gondolom, három jó oka mindenképpen lehetett erre."

"Az első, hogy ha a salak mellett döntött, kellőképpen magabiztosnak kell lennie a háta állapotát illetően. Erőnléti edzője, Pierre Paganini egy interjúban elmondta, hogy Roger hátproblémáit elsősorban a salakon való játék okozta. Így aztán kerülték ezt a borítást az elmúlt években, hogy óvják a teste egészségét."

"A második ok elég egyértelmű: hiányzott neki Párizs és a Roland Garros."

"A harmadik pedig szerintem az, hogy úgy érzi, azzal, hogy játszik néhány salakos tornát, élesebben kezdheti majd meg a füves szezont."

Paganini egyébként nemrégiben egy interjúban megosztott néhány érdekességet arról, hogyan készült Federer a salakszezonra. 

"Olyan volt, mint egy kisfiú, aki már alig várja az első osztálykirándulást. Tiszta őrült volt, és ez a mérhetetlen lelkesedés volt az, amely minőségileg is meghatározta az edzésmunkát."

fed4.jpg Fotó: Europress/AFP

"Eléggé speciális volt a felkészülés, nehéz is elmagyarázni. Rengeteg olyan tényező van, melyeken dolgoztunk. Az állóképesség, az erő, a gyorsaság, a robbanékonyság mind-mind olyan fontos faktor, amelyekre nagy hangsúlyt fektettünk."

"Mindezek mellett figyelni kellett arra is, hogy legyen elegendő pihenés is. Ilyenkor persze nem ünnepelni kellett az elvégzett edzésmunkát, hanem regenerálódni belőlük, és fölkészülni a soron következő feladatokra. Fontos volt a pihenőnapok időzítése is, ami nagyfokú rugalmasságot követelt Rogertől. Mindent össze kellett hangolni a családdal, de ő ezt remekül megoldotta, nagy mestere ugyanis annak, hogyan ossza be az idejét."

Federer korábban háromszor győzött Madridban, 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben, igaz első alkalommal még kemény pályán. A főtábla sorsolását szombat délelőtt tartják majd, és most talán még a szokottnál is izgatottabban várjuk, vajon ki ellen kezd majd a svájci és ki mindenki kerül még az ő ágára.

via

Hozzászólások