Salakblog - Federer: Túl sokszor hallottam már ezt a szart, elegem van belőle
Federer: Túl sokszor hallottam már ezt a szart, elegem van belőle
Fotó: Europress/AFP

Federer: Túl sokszor hallottam már ezt a szart, elegem van belőle

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/31 10:34
Viszonylag ritkán látunk olyat, hogy Roger Federer kijön a sodrából meccs közben, még ritkább, amikor mindezt sajtótájékoztatón teszi. Pénteken mégis megtörtént, amikor az egyik újságíró arról kérdezte, ő kérte-e a US Open szervezőitől, hogy az Arthur Ashe programjának első felében kerüljön sor a Dan Evans elleni harmadik körös mérkőzésére.

Maga a téma azért merülhetett egyáltalán fel, mert a szerdai játéknapra tervezett találkozók többsége az esős időjárás miatt csütörtökre csúszott. Néhányan - így járt Evans is - emiatt egymást követő napokon voltak kénytelenek lejátszani a második és harmadik fordulós mérkőzésüket. A brit teniszező egy kemény, több mint három órán át tartó találkozón győzte le a francia Lucas Pouille-t, így lényegesen kevesebbet pihenhetett Federernél, aki a befedett tető miatt már szerdán befejezte a maga mérkőzését.

000_1JU0SU.jpgFotó: Europress/AFP

Federer az eddigi US Open talán legsimább - de mindenképpen leggyorsabb - mérkőzésén verte Evanst, alig 1 óra 20 perc alatt búcsúztatva a világranglista-58. játékost. Bár a birminghami teniszező nem fogta a számára kétségtelenül kedvezőtlen programra a vereséget, de azért érthetően bosszantotta a különbség. "Ha ez a helyzet, az elég rosszul érint, nem igaz?" - felelte arra a kérdésre, vajon Federer stábja kérte-e korai meccset. "De nem ez lenne az első eset, hogy egy magasabban rangsorolt játékos előnyt élvez" - tette hozzá.

Evans arról is beszélt, a Pouille elleni találkozóját követően felmerült benne, vajon van-e olyan szabály, ami korlátozza, mennyi időnek - mondjuk minimum 24 órának - kell eltelnie két mérkőzés között. Mint kiderült, ilyen téren nem segítik a teniszezőket. "Megkérdeztem egy srácot az ATP-től, de azt mondta, nincs ilyen. Nem is tudom. Talán jó lett volna másodikként vagy az esti programban szerepelni. Így hirtelen nem tudom, kivel játszik Novak Djokovic, de valaki mindenképpen a rövidebbet húzta volna, ez most én lettem."

063_1170954998.jpgFotó: Europress/AFP

Megkérdezték a brit teniszezőt, kérvényezte-e a későbbi kezdést, de már a felvetésen is mosolygott. "Gondoljátok, hogy egy srác az én helyezésemmel bármilyen beleszólással is rendelkezik? Legfeljebb négy játékos mondhatja meg ezen a versenyen, mikor szeretne játszani. De lehet, hogy csak három. Azonban így is megtiszteltetés volt, hogy az Ashe-en szerepelhettem. Elképesztő a pálya. Azért voltak nehézségeim is, már az elejétől fogva éreztem, hogy egy kicsit lassú vagyok."

"Ő teljesen kipihenten érkezett, míg én a tegnapi küzdelemből, este hatig ki sem jutottam innen. Elég nagy különbség, nem igaz? Az előző napi négyszettestől fáradtan, mereven közel lehetetlen őt legyőzni. Szinte hibátlanul teniszezett" - magyarázta Evans.

Federer nem volt túl boldog, amikor szembesítették a kérdéssel, sőt, az egyébként visszafogottan nyilatkozó svájci egészen kijött a sodrából. "Egyáltalán nem emlékszem, hogy ilyesmit kértem volna. Néha talán jó a napon is lenni, fogalmam sincs. Az viszont biztos, hogy nem szándékosan csináltam. Még csak azt sem tudom, a csapatom nappalit kért-e egyáltalán. Annyit tudok, hogy voltak kérdések a preferenciánkat illetően. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy Roger megkapja azt, amit Roger kért"- szögezte le.

063_1169787677.jpgFotó: Europress/AFP

"Ezt jól jegyezzétek meg, mert túl gyakran hallom ezt a szart. Elegem van, hogy egyesek úgy tesznek, mintha én hoznám a döntéseket. Ez valójában a versenyek és a televíziók hatásköre. Mi elmondhatjuk a véleményünket. Így is teszünk. De én akkor is kimegyek a pályára, ha hajnali négyre osztottak be" - magyarázta, majd elismerte, Evans valóban rosszul járt. "Mindenképpen nálam volt az előny. Tudom, miről beszéltek, voltam már hasonló helyzetben. Mondhatjátok, hogy a beosztás nem kedvezett neki."

"Akár azt is, nem igazságos, hogy lejátszhattam a mérkőzésem a tető alatt, majd kényelmesen pihenhettem, miközben az ellenfelem épp egy háromórás meccset vívott Pouille-val. Itt kezdődnek a problémák. Ilyen a tenisz. Ez is része a szórakoztatásnak: a show-nak mennie kell tovább. Volt már, hogy veszítettem el így mérkőzést. Ezúttal nyertem vele, szerencsém volt. Ugyanakkor megértem, ha Danny emiatt kissé frusztrált volt" - zárta gondolatait a szokatlanul ingerült Federer. 

via Guardian

Hozzászólások