Salakblog - Federer szerint nem változtat a megítélésén, ha elmarad a tökéletes búcsú
Federer szerint nem változtat a megítélésén, ha elmarad a tökéletes búcsú
Fotó: Europress/AFP

Federer szerint nem változtat a megítélésén, ha elmarad a tökéletes búcsú

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/20 12:02
Régóta lázban tartja a teniszvilágot, meddig folytatja pályafutását Roger Federer. Bár a svájci teniszklasszis már elmúlt 38 éves, még mindig a világ legjobbjai között van, így pusztán a pályán elért eredmények alapján nincs oka szögre akasztani az ütőt. Sőt, a 20-szoros Grand Slam-bajnok azt állítja, nem is a tökéletes befejezés gondolata motiválja.

Roger Federer óramű-pontossággal érkezett meg a megbeszélt időpontra, fehér szedánját a művészeti galériákkal szegélyezett iparterületre kormányozta, amely mintegy negyed órányira van dubaji luxuslakásától. Gyorsan letudta a kötelező szelfit az egyik helyi szurkolóval, majd a második emeleti terasz felé vette az irányt. Miután leült, lábait keresztbe tette, jobb vádliját pedig masszírozni kezdte. "Épp csak most kezdtem el az edzéseket. Csodálkozom, hogy egyáltalán képes voltam felmászni a lépcsőkön" - mondta el egy nevetés kíséretében.

"A vádlijaim kínoznak. Épp csak visszatértem. Ilyenkor a test sokkja, nos nem akarom minden alkalommal az óriási jelzőt használni, de hát az elmúlt két hétben nyaraltam. Eléggé erőteljes a sokk."

Federer 21 éves volt, amikor megnyerte az elsőt a 20 Grand Slam-címéből, most pedig már 38 évesen üldözi a következő sikerét. Az Associated Pressnek adott nyilatkozatában elmondta, "új tervet kellett kitalálnia" azt követően, hogy "lemaradt a Nagy Dologról", utalván a Novak Djokovic ellen döntő szett tie-breakben elveszített wimbledoni döntőre. Federer két napja kezdte meg a felkészülését, majd a tervek szerint január 6-án utazik Melbourne-be, egy héttel az Ausztrál Open sorsolása előtt.

000_1IR45G.jpgFotó: Europress/AFP

A két napos edzésfolyamot követően 48 órányi pihenőt szánt a testének. Fiatalabb játékosként Federer nem engedte meg magának ezt a luxust, volt amikor zsinórban hat-nyolc napon át dolgozott. Most viszont, ahogyan ő hívja "hullámok" vannak, meg kell adnia a lehetőséget a testének, hogy regenerálódjon. Ez teszi lehetővé, hogy átmenjen a falon az edzéseken, mert "egyébként visszafog téged az a tudat, hogy nem tudod, hogyan érzed majd magad a következő napon" - magyarázta Federer, aki minden idők legidősebb GS-bajnoka lehetne.

Tisztában van azzal, hogy példaképeit jelentősen túlszárnyaló ideig volt képes magas szinten tartani a játékát (Pete Sampras például már 31 évesen visszavonult), emiatt állandóan arról kérdezik, mennyi ideig tervez még játszani. Erre még egyszer sem adott pontos választ - leginkább azért, mert nincs - ennek ellenére hajlandó volt kitárgyalni a témát. Azt például elmondta, számára nem annyira fontos, hogy a csúcson fejezze be a pályafutását. Volt olyan véleménycikk, amely 2013-ban (!) azt állította, vissza kellene vonulnia, hogy ne rombolja az örökségét.

Federer azonban csak mosolygott, amikor szembesítették a szóban forgó írással, és nem csak azért, mert 2013 óta hét Grand Slam-döntőt játszott, amiből hármat meg is nyert. Szerinte ugyanis nem kell attól tartani, hogy egy idősebb sportoló árt a hírnevének a pályafutása meghosszabbításával, függetlenül a visszaesés mértékétől.

018_20191123212704_TGM_SWI_GER_FEDERER.jpgFotó: Europress/AFP

"Egyáltalán nem gondolom, hogy tökéletes befejezésre van szükség, hogy meg kell nyerni valami nagyot, hogy elmondhasd, mindent elértél. Egészen más úton is meg lehet ezt tenni, csak az számít, élvezed-e" - mondta Federer. "Az emberek valószínűleg már elfelejtették John McEnroe vagy Stefan Edberg utolsó mérkőzéseit. Ezekre más senki sem emlékszik. Arra viszont igen, hogy wimbledoni bajnokok, nyertek egy csomó mindent és világelsők voltak. Emiatt nem tartom annyira fontosnak a pályafutás végét."

Mindez nem azt jelenti, hogy Federer nem szeretné megszerezni a 21. GS-címét, a 9. wimbledoni trófeáját vagy az első egyéni aranyát az olimpián. Vagy, hogy nem célja megdönteni Jimmy Connors 109 tornagyőzelmet számláló rekordját, amelytől jelenleg hat választja el a svájcit. Még mindig magas szinten teniszezik, Rafa Nadal és Novak Djokovic mögött a harmadik a világranglistán, 2019-ben pedig 53-10-es mérleggel és négy tornagyőzelemmel zárt. Miközben a világ nagy része tudni akarja, mikor vonul vissza, Federer kevés energiát szentel a kérdésnek.

"Úgy értem, nem sokat gondolkozom rajta" - mondta. "Ez most más egy kicsit így, hogy érezhetően a pályafutásom vége felé haladok, de az érzés már régóta megvan bennem." Egészen 2008 januárjáig kell visszamenni az időben, amikor az egyik sítúrát követően rosszul lett és mononukleózist diagnosztizáltak nála. Akkor megfogadta, hogy elkerüli a havas lejtőket, bár ezt a fogadalmát nem volt egyszerű megtartania. Felesége és a gyerekei egytől egyig síelnek, ráadásul van egy házuk is a svájci hegycsúcsok között.

000_DV440514.jpgFotó: Europress/AFP

"Azt éreztem, hogy ez egy jel. Befejeztem a síelést, mert nem szerettem volna, hogy a pályafutásom vége felé megsérüljön a hátam. Úgy voltam vele, hogy legalább négy jó év még lehet bennem. Ennek már 12 éve. Ez is mutatja, hogy jó ideje ott motoszkál bennem, talán van négy, három vagy kettő évem hátra. Elég régóta kell ezzel szembenéznem ahhoz, hogy ne gondolkozzak rajta túl sokat. Időnként szóba kerül, amikor a feleségemmel a családtervezés a téma. De azon sosem gondolkozunk, mi lenne, ha befejezném, mert azt ráérünk utána kitalálni."

"Megkönnyítené a munkámat" - mondta Tony Godsick, aki 2005 óta Federer ügynökeként dolgozik. "Nem az utazásaim vagy az exkluzivitás miatt. Pusztán azért, hogy tudjak tervezni. Visszavonulós turné nem lesz, de azért jó lenne előre tudni, hogy legalább néhány kamera legyen körülötte, amikor még játszik" - magyarázta az ügynök. Hosszas szünetet követően azt is hozzátette, Federer tényleg nem tudja, mikor szeretné befejezni a karrierjét, a pontos időpontot az ügynök szerint több tényező is befolyásolhatja.

"Komolyan azt gondolom, megvan benne a rugalmasság, hogy akkor fejezze be, amikor valóban úgy érzi, eljött az ideje. Erre akkor kerül sor, ha Mirka közli vele, elege van, nem tud a gyerekekkel utazni, a gyerekek nem élvezik. Vagy a teste jelzi, hogy túlhajszolta magát. Talán akkor kerül rá sor, amikor már nem élvezi az edzéseket, elveszíti a motivációját, hogy jobb legyen. De az is lehet, hogy egy napon belátja, mindent kihozott magából, már nem tud tovább fejlődni. Úgy gondolom, még nem tartunk itt, ami jó hír."

via Tennis.com

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások