Salakblog - Federer szerint nem tájékoztatták megfelelően a játékosokat, veszélyes-e a játék Ausztráliában
Federer szerint nem tájékoztatták megfelelően a játékosokat, veszélyes-e a játék Ausztráliában
Fotó: Europress/AFP

Federer szerint nem tájékoztatták megfelelően a játékosokat, veszélyes-e a játék Ausztráliában

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/18 13:40
Ritkán fordul elő, hogy Roger Federer nyíltan kritizálja a szervezőket valamelyik tornán, a hétfőn kezdődő Ausztrál Opent megelőzően azonban kifejtette, hatékonyabb kommunikációt várna azzal kapcsolatban, mennyire veszélyes a levegő minősége. A svájci azt viszont üdvözölte, hogy a versenyt megelőzően új irányelveket vezettek be a szennyezettség miatt.

Az év első Grand Slam-tornája előtt még mindig témát szolgáltatnak az Ausztráliában pusztító bozóttüzek, amelyek nyomán aggasztóan rossz a levegő minősége az ország nagy részében. Nem kivétel ez alól Melbourne sem, ahol ezen a héten a füst miatt edzéseket és selejtezős mérkőzéseket is halasztani kellett, emellett máig nem érkezett megnyugtató információ, mennyire biztonságos a játék. Federer szerint az elhibázott kommunikáció miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek azok a játékosok, akik kedden és szerdán is a szabadban edzettek.

Kritikus a helyzet az Ausztrál Open helyszínén, meccseket és edzéseket kellett félbeszakítani | Hosszabbítás

Olyan mértékű a füst és annyira rossz minőségű a levegő az Ausztrál Open helyszínén, hogy a mai napon ideiglenesen fel kell függeszteni az edzéseket a Melbourne Parkban. Később a selejtezős mérkőzések mégis elkezdődtek, bár a körülmények továbbra sem voltak jók. Egy játékos panaszkodott is emiatt, aki végül föl is adta a maga találkozóját, annak ellenére, hogy behúzta az első szettet.

 

"Azt gondolom, hogy a kommunikáció a verseny részéről kulcsfontosságú lenne az emberek, a média, a szurkolók, a játékosok irányába, mert közben azt halljuk, nem biztonságos kint lenni, tartsuk a lakásban a háziállatainkat és zárjuk be az ablakokat" - mondta Federer. "Azután hívnak a pályára, te pedig bámulod a ködöt, ami sehogyan sem néz ki jól. Hol van pontosan a küszöbe annak, amikor még játszhatunk, és amikor már nem?" - tette fel a kérdést a svájci, aki hétfőn kezdi meg szereplését Melbourne-ben, méghozzá Steve Johnson ellen.

Stefanos Tsitsipas elmondta, alig kapott levegőt az egyik edzése során, pedig fedett pályán teniszezett, ahol elméletileg szűrt levegőt lélegezhetett be. "Rengeteget köhögtem, és pár órán keresztül nehézkesen vettem a levegőt" - mesélte a világranglista-6. görög. Hasonló élményekről számolt be Fucsovics Márton leendő első fordulós ellenfele, Denis Shapovalov is. "Nem vállalom a játékot, ha tovább romlanak a körülmények a torna alatt. Húsz éves vagyok, nem szeretném kockáztatni az életem azzal, hogy ilyen körülmények között játszom."

000_1NV3VI.jpg Fotó: Europress/AFP

A torna szervezői közzétették, a játékot két esetben szakíthatják meg. Amennyiben a levegőbe kibocsátott szemcsés anyagok mennyiségét mérő skála eléri a 200-at, vagy a levegő minőségét mérő rendszer eléri az 5-ös fokozatot. Döntés született arról is, hogy 97 és 200 között - ez négyes értéknek felel meg - az orvosok és a szervezők konzultálni fognak a játék megszakításáról. A három tetővel felszerelt arénában természetesen rövid szünetet követően folytatódhat a tenisz akkor is, ha játékra alkalmatlan a levegő minősége.

Korábban többen szóvá tették, hogy a befolyásosabb játékosoknak - akár Roger Federernek - kellene szót emelniük az ügy érdekében, a svájci azonban úgy gondolja, a maguk részéről mindent megtettek. "Elmehetek a szervezőkhöz, hogy beszéljek velük. Ez meg is történt az első napon, amikor nagyon rossz volt kedden a levegő, majd másnap is, amikor szintén pocsék volt a helyzet. Közöltem velük, hogy a kommunikáció a kulcs mindannyiunk számára, többre van szükségünk, mert úgy éreztük, nem kaptunk elég információt."

Bondár Anna: "Egy-két játékos rosszul is lett, de nem nagyon volt beleszólásuk, hogy akarnak-e játszani" | Hosszabbítás

A légszennyzettségről is beszélt az első ausztrál nyílt teniszbajnokságára készülő Bondár Anna. A világranglista 222. helyezettje kedden elmondta, ez a harmadik Grand Slam-selejtezője, az előző kettőn nem tudott meccset nyerni. " Juniorként sem voltam itt, úgyhogy teljesen idegen terepre érkeztem, de nagyon tetszik a környezet.

"Vagy menjek ki a pályákra, és szólítsak fel mindenkit a játék beszüntetésére? Megpróbálhatnám, de nem gondolom, hogy nagy hatása lenne. Lehet, hogy egy kicsit későn reagáltam, de ettől eltekintve nem hiszem, hogy sokkal többet tehettem volna" - folytatta Federer, aki úgy gondolja, a határok megállapításával a megfelelő irányba haladtak. "A játékostanácsban elmondták, az olimpián 300 a határérték. Mi 200-ban állapodtunk meg. Ebből kiindulva biztonságos távolságban vagyunk" - jelentette ki a 20-szoros Grand Slam-győztes.

Hétfőre egyébként esőt jósolnak, aminek máskülönben kevésbé örülnénk, jelen esetben azonban enyhülést hozhat. Jelenleg a levegő szennyezettsége a "mérsékelt" kategóriában van, egyel a "jó" minősítés alatt.

via Tennis Temple

Hozzászólások