Salakblog - Federer: Szenvedtem, de tudtam, hogy van még néhány trükköm
Federer: Szenvedtem, de tudtam, hogy van még néhány trükköm
Fotó: Europress/AFP

Federer: Szenvedtem, de tudtam, hogy van még néhány trükköm

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/03 11:29
Túl vagyunk a wimbledoni tenisztorna második játéknapján, amely távolról sem hozott annyi meglepetést, mint a hétfői. Roger Federer a vártnál valamivel jobban megizzadt dél-afrikai ellenfelével szemben, Rafa Nadal ellenben tükörsimán jutott a második fordulóba, ahol majd Nick Kyrgiosszal találkozik. Serena Williams hosszú idő után tért vissza a pályára, méghozzá győzelemmel. A nap nyilatkozatai közül válogattunk.

Roger Federer talán egy picit ráijesztett szurkolóira a rozsdás kezdéssel, de az első szett döcögős játéka után magára talált és helyenként pazar labdamenetekkel szórakoztatta a közönséget, amiben a dél-afrikai Lloyd Harris kiváló partnernek bizonyult. A svájci összességében jó meccset zárt, a hálónál szinte hibátlanul teljesített (29/31), 41 nyerője mellé pedig csupán 14 ki nem kényszerített hiba társult. Ezzel együtt ritkaság, hogy Federer szettet veszít az első körben Wimbledonban, legutóbb 2010-ben volt rá példa.

"Lassúnak éreztem a pályát, képtelen voltam elérni a megfelelő hatást" - nyilatkozta. "Ő pedig kiválóan ritörnözött. Nem találtam a szokott játékom, nagyon jól olvasta a szerváim és remek munkát végzett. A lábaim sem mozogtak megfelelően, ilyenkor nehéz észlelni a rövid labdákat, védekezésben pedig sebezhetővé tesz. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy szenvedsz. Ezen mentem keresztül. Azt hiszem, a tapasztalatomnak köszönhetem, hogy higgadt maradtam. Tudtam, hogy akad még egy-két trükk a tarsolyomban, amit el tudok lőni. Csak kellett egy kis idő."


Lényegesen könnyebb mérkőzéssel mutatkozott be a tavalyi elődöntős Rafa Nadal, aki három szettben verte a japán Yuichi Sugitát. Bár fogadóként viszonylag sok pontot nyert Sugita, a fontos labdameneteket szinte kivétel nélkül a 18-szoros Grand Slam-bajnok nyerte. Nadal összesen hatszor vette el japán ellenfele szerváját, miközben ő maga csak egyszer bukta el az adogatását. Fogadóként elképesztően hatékony volt a spanyol, Sugita első szervái mögött 46%-ban nyerte a pontokat. Meggyőzően játszott, az biztos.

"Jó kezdés volt ez számomra, egy olyan ellenféllel játszottam, aki jól ismeri a borítást, korábban nyert már füvön tornát, nagyon erős játékosokat verve. Holnap azonban új nap köszönt be, dolgoznom kell még néhány dolgon. Remélhetőleg az majd segít" - értékelt Nadal, aki kitért következő ellenfelére, Nick Kyrgiosra is. "Igazi toptehetséggel, egy veszélyes játékossal játszom. Második fordulónak elég kemény, ezzel tisztában vagyok. 100%-ot kell majd nyújtanom, de meg fogok érte küzdeni."


Nem újdonság, hogy Kyrgios neves ellenfelek ellen, nagy pályákon él igazán, márpedig Wimbledonban mindkettőt megkapja, legalábbis meglepetés lenne, ha a Rafa Nadal elleni meccsét nem a centerpályára tennék a szervezők. Az ausztrál teniszező kifejezetten nehéz mérkőzésen van túl, bár inkább a saját hozzáállása jelentett gondot, semmint Jordan Thompson ellenállhatatlan játéka. Kyrgios végül legyőzte démonait, így összejött a Nadal elleni találkozó, amire állítása szerint a sorsolás pillanata óta készül.

"Amikor rápillantottam a sorsolásra, nagyon megörültem, hogy egy ágra kerültünk. Így sokkal izgalmasabb. Gyerekként arról álmodozol, hogy a világ legjobbjai ellen léphess pályára a világ legjobb pályáin. Ez olyasmi, amit nem lehet készpénznek venni. Nincs garancia arra, hogy még egyszer belekerülök ebbe a helyzetbe. Igyekszem megragadni, méghozzá a legjobb ütéseimet bevetve. Ő minden idők egyik legjobbja, sokkal esélyesebb lesz nálam. De a megfelelő tenisszel sikeres lehetek ellene" - mondta Kyrgios.

000_1I76HC.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy sima és egy szoros játszma kellett ahhoz, hogy Serena Williams bejusson a második fordulóba. A 23-szoros Grand Slam-győztes az első szettben ellentmondást nem tűrő játékkal, ellenfelét háromszor brékelve került előnybe. Jól alakult a második játszma is, azonban - némileg váratlanul - a meccs kiszerválása kifogott rajta. Végül 6:5-nél ismét elvette Giulia Gatto-Monticone adogatását, amivel már sikerült lezárnia a találkozót. Miután makacs térdsérülése miatt az amerikai kevés meccset játszott idén, talán nem is ártott neki a túlóra.

"Jelen állapotban minden meccset legalább tíznek kell számolnom, mert keveset teniszeztem idén. Sokat tanultam a maiból, megpróbálom továbbvinni a momentumot. Ez volt talán a 13. meccsem ebben a szezonban. Jó érzés volt játszani, amit segített a helyszín, a wimbledoni centerpálya is. Jól kezdtem, enyém volt a momentum. Próbáltam őrizni ezt, fontos volt, hogy éles maradjak. Egyszer elvette a szervám, amikor a meccsért adogattam, ezért próbáltam mindent megtenni, hogy meccsben maradjak" - magyarázta Williams. 


Győzelemmel kezdett a hazai kedvenc Konta Johanna is, aki két szettben, 7:5, 6:2 arányban verte a selejtezőből érkező román Ana Bogdant. Konta kiváló salakszezont tudhat maga mögött, és tekintve, hogy korábban ezen a borításon rendelkezett a leggyengébb eredményekkel, érdemes lesz odafigyelni rá Wimbledonban. 2017-ben elődöntőig menetelt ezen a tornán, amit viszont a sorsolása alapján nem lesz egyszerű megismételni, az ő negyedében van Stephens, Anisimova és Kvitova is.

"Úgy gondolom, az első fordulók minden tornán trükkösek, Grand Slamekre ez hatványozottan érvényes. Próbáltam keresni a helyem a pályán, azt hiszem, mindketten így voltunk ezzel. Igyekeztük elérni az adott körülmények között elérhető legmagasabb szintünket. Elégedett voltam az adogatásaimmal, meg összességében a játékommal. Mindent feldolgoztam, ami épp az utamba került. Valójában nagyon jól és keményen játszott az ellenfelem. Örülök, hogy sikerült a továbbjutás"értékelte a meccsét a brit színekben versenyző teniszező.
Hozzászólások