Salakblog - A Federer körüli hype rossz hatással van a teniszre a korábbi top 10-es francia szerint
A Federer körüli hype rossz hatással van a teniszre a korábbi top 10-es francia szerint
Fotó: Europress/AFP

A Federer körüli hype rossz hatással van a teniszre a korábbi top 10-es francia szerint

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/10/29 09:28
Meg kell dőlnie néhány rekordnak, hogy újra fejlődni tudjon a sportág, a svájcinak nagy az árnyéka – nyilatkozta a valaha volt top 10-es francia játékos, Gilles Simon.

Gilles Simon többek között az úgynevezett Federer-mítoszról is ír nemrég megjelent önéletrajzi könyvében, aminek címe Ce Sport Qui Vous Rend Fou (A sport, ami megőrjít). A Le Parisiennek adott interjújában a világranglista korábbi 6. helyezett játékosa azt mondja, a Federer körül megjelenő felhajtás miatt másokra kevesebb figyelem hárult. Simon 10 év alatt kilencszer játszott a 20-szoros Grand Slam győztes svájcival, de csak kétszer tudta megverni őt.

"Nincsen semmi bajom Roger Federer személyével, csak azzal a képpel, amink van róla. Évtizedeken át mindenki úgy gondolta, Federereket kell csinálni mindenkiből. Ő pedig hozta ezt stílusában, önbizalmával, azzal, ahogy haladt előre. 20 év hátrányt adott mindenkinek!"

A 35 éves francia játékos szerint több figyelem járt volna a többi játékosnak, és arra is beszél, hogyan sikerült a többi teniszezőnek az élre kerülni. Külön megemlíti Nadalt, aki idén idén ősszel érte be Federert a megnyert GS-tornák számában. Ráadásul a spanyol az egyetlen, aki 13-szor tudott nyerni ugyanazon a Grand Slamen, történetesen a Roland Garroson.

"Egy rémálom"- a korábbi top 10-es teniszező elmeséli, milyen a Nagy Négyessel egy időben születni | Eurosport

A Nagy Négyes árnyékában számtalan többre hivatott teniszező fejezte/fejezi be pályafutását Grand Slam-győzelem nélkül. Az ATP honlapján Gilles Simon egy blogbejegyzésben osztotta meg, milyen érzés egy olyan korszakban pályára lépni, mikor minden idők talán három legnagyszerűbb játékosát kellene legyőzni. „35 éves vagyok, 14 ATP tornát nyertem, és a világranglistán a 6.

"Franciaországban is mindenki Federert akar csinálni a tehetségekből: szülők, edzők... Közben nem veszik észre, hogy Rafael Nadal ennyi Grand Slam-tornát nyert teljesen más módon. Talán éppen ezért segíthet, ha valaki túlszárnyalja Federer rekordjait, mert végre látnunk kell másokat is. Sosem voltunk olyan szerencsések, hogy legyen egy Federerünk. De miért nincs legalább egy Cilicünk?" – teszi fel a kérdést Simon.

Ki ne tudná: Federer Nadallal és Djokoviccsal tagja a Nagy Hármasnak. 57 GS-tornát nyertek a 2003-as Wimbledon óta, mellé 99 Masterst. Ez az idő alatt csak Stan Wawrinka és Andy Murray tudta megnyerni valamelyiket egynél többször.

Simon mégsem őket, hanem Marin Cilicet említi meg. A horvát megnyerte a 2014-es US Opent, majd még kétszer, 2017-ben és 2018-ban sikerült fináléba jutnia valamelyik GS-tornán. A francia szerint Cilic mentális hozzáállását kellene követnie a francia teniszezőknek is.

"A Nagy Hármas mellett hogyan tudta megcsinálni? Nem a tenyereséről van szó vagy a fizikai állapotáról. Fejben dől el minden, erősebb nálunk. Négy szinttel feljebb van. Nagyon sokszor megvertük Cilicet, de ahogy fontosabb meccs volt, például Davis-kupa, mindig ő nyert. Talán Jo (Wilfred Tsonga) erősebb volt. Nem, de mégsem nyert. Mert ismét a mentális felkészültségről van szó. Ez kulturális kérdés, a francia sportolók nem annyira kémények fejben."

Baghdatis: Ha normális lenne, amit a Nagy Hármas művel, akkor én is meg tudtam volna csinálni! | Eurosport

A korábbi Ausztrál Open-döntős és TOP 10-es ciprusi ex-játékos szerint a Nagy Hármast az az erény emelte magasan a mezőny fölé, hogy soha nem elégednek meg azokkal az elképesztő eredményekkel, amiket elértek, hanem minden egyes győzelem után azt kutatják, hogyan fejlődhetnének tovább.

Simon szerint újra kell gondolni a francia tenisz helyzetét és azt, hogyan készítik fel a gyerekeket a sportolói létre. Ma 11 francia játékos van a férfi Top 100-ban, de csak egy, Gael Monfils a legjobb 20-ban. Simon például az 58.

"Meg kell kérdőjelezni a prioritásokat, ahogy az edzők közelítenek a kérdéshez. A közhelyes ’be kell jutni a százba’ kijelentésektől megőrülök. Egy 12 éves srác sosem ezen gondolkodik, világelső szeretne lenni. 18 évesen már lehet ez a célja. Sok olyan sportolót ismersz, aki úgy lett világelső, hogy az lett a célja, hogy kerüljön be a 100-ba? Én csak az ellenkezőjét ismerem."

Ami Gilles Simont az elmúlt időben illeti: 20 mérkőzéséből 10-et nyert. A februári marseille-i 250-es tornán elődöntőig, az októberi kölnin pedig negyeddöntőig jutott.

via ubitennis

Hozzászólások