Salakblog - Federer nyerte az Ausztrál Opent, megvan a 20. Grand Slam
Federer nyerte az Ausztrál Opent, megvan a 20. Grand Slam
Fotó: Europress/AFP

Federer nyerte az Ausztrál Opent, megvan a 20. Grand Slam

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/28 12:51

Azzal zárta tegnapi beharangozóját Szabó Gábor, hogy vajon megnyerheti-e Roger Federer a huszadik Grand Slam-trófeáját úgy, hogy nem ütközik számottevő ellenállásba. Vagy ha éppen jön a komoly ellenállás Marin Cilic részéről, azt vajon fogja-e tudni megfelelően kezelni.

Persze a kérdés másként is feltehető. Kikaphat-e valakitől a svájci a huszadik GS-győzelemért vívott meccsen, akit nem Rafael Nadalnak vagy Novak Djokovicnak hívnak? Előállhat-e megint egy olyan szituáció, mint a 2009-es US Open döntőjében, amikor egy kissé jóllakott Federer nem koncentrált kellően végig, és így legyőzte őt egy nagyon éhes Juan Martín del Potro, aki azon a napon jobban akarta a trófeát, mint ő.

Akarhatja-e tehát jobban Cilic a másodikat, mint Federer a huszadikat?

A válaszokat megkaptuk.

A hőségre való tekintettel behúzott tető alatt kezdték a mérkőzést. Cilic rögtön elvesztette az adogatását, Federer pedig semmire hozta az övét. 'Mi ez, ha nem erődemonstráció!?' -  tehettük fel magunkban a kérdést. Érződött Federeren, hogy halálosan nyugodt, és hogy meg akarja mutatni, ki az úr a háznál. Cilicen meg az, hogy iszonyúan feszült.

A helyzet a horvát számára tovább romlott, amikor ismét elbukta a szerváját. És mivel a svájci simán hozta az övét, pillanatok alatt 4:0-át mutatott az eredményjelző. Ezt követően Cilic valamelyest elkezdett megérkezni a meccsbe, de továbbra is alárendelt szerepet játszott és rengeteget hibázott. Federer úgy söpörte be 24 perc alatt az első játszmát, hogy Cilic fogadóként hozzá sem tudott szagolni a labdákhoz. Össze-vissza két pontot nyert.

A második játszma két Cilic break-labdával indult. Federer azonban jól kezelte a helyzetet, és könnyedén fordított. A második játékban szinte ugyanezt a horvát is megtette, úgyhogy úgy tűnt, kiegyenlített második játszma elé nézünk. Cilic egy újabb gémet tudott break-labdáról megfordítani, ami azt az érzést erősíthette benne, hogy ő bizony most már partiban van Federerrel. A svájci veszített agresszivitásából, kevésbé volt éles, a horvát pedig már túl volt az első szett okozta sokkon.

Négy-négynél jött egy olyan Cilic szervagém, ami jól alátámasztotta, ami eddig ebben a szettben történt. Federer ismét break-labdához jutott, amit ismét nem tudott kihasználni. Ráadásul úgy, hogy Cilic másodikra ütött ászt. Innen a horvát már megoldotta, úgyhogy Federernek a szettben maradásért kellett adogatnia. Ez játszmalabdát hárítva sikerült is neki, annak ellenére, hogy két kettőst is ütött a gémben. A szettről végül rövidítés döntött.

Federer egy csodás pörgetett fonák kereszttel jutott mini-break-előnyhöz, amit Cilic egy fogadással rögtön vissza is vett. Aztán 5:4-nél a horvát ütött egy nagyszerű tenyerest, amivel két szettlabdához jutott. Az első még elment, a másodikat azonban behúzta Cilic, és ezzel kiegyenlített. Federer visszaesett adogatásban is, és kevésbé volt agresszív a labdamenetek közben, Cilic pedig mintha elkezdte volna érezni a vérszagot, és ugyan nem nyújtott kiemelkedőt, de ki tudta használni a svájci elbizonytalanodását.

A harmadik játszma stabil adogatójátékokkal indult. A hatodik gémben aztán Federer eljutott három break-labdáig, némiképp váratlanul. Ezúttal nem hibázott, így 4:2-es előnyre tett szert. Innen már egyenes út vezetett a svájcinak a szett megnyeréséig. Semmire szerválta ki a játszmát, és azt lehetett érezni, hogy helyreállt a világ rendje.

Közben ilyen érintéseket is láthattunk Rogertől.

A lendületben lévő Federer ott folytatta, ahol az előző szettben abbahagyta, és ellépett 2:0-ra. A vezetés még nagyobb is lehetett volna, azonban kihasználatlanul hagyott egy break-labdát, aminek később jelentősége lett. A hatodik gémben ugyanis a svájci semmire elbukta el az adogatását, és mivel Cilic hozta az övét, máris ő vezetett 4:3-ra. Sőt, lebreakelte Federert, majd könnyedén kiszerválta a játszmát, és kiegyenlített. Szinte tapintható volt, mennyire akar a horvát. Jöhetett a döntő szett.

A svájci keservesen hozta a szerváját, majd elvette Cilicét, így 2:0-val indította az ötödik játszmát. És mivel most rátette a sajátját is, már 3:0 volt a javára. Újra ő volt felül, ő irányított, ő uralta a játékot. Cilicnek nem osztott több lapot.

Semmire szerválta ki a mérkőzést, megnyerte az Ausztrál Opent és megszerezte 20. Grand Slam-címét.

"Gratulálok Rogernek és csapatának" - mondta Cilic. "Számomra ez a két hét egy fantasztikus utazás volt. Az ötödik szettben volt esélyem, de ő nagyon jól játszott a végén. Keményen dolgoztam, jól kezdtem a szezont, és remélem, egyszer majd én is magasba emelhetem ezt a trófeát."

"Ez egy valóra vált álom. És a tündérmese folytatódik" - mondta elérzékenyülve az immáron 20-szoros GS-győztes. "Iszonyatosan boldog vagyok. Azok után, ami tavaly történt, ez hihetetlen."

fedcry

Fotó: BBC

Ausztrál Open, férfi egyes
Roger Federer - Marin Cilic 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1
Hozzászólások