Salakblog - "Federer nyeri Wimbledont 2020-ban, van ugyanis ott egy befejezetlen ügye"
"Federer nyeri Wimbledont 2020-ban, van ugyanis ott egy befejezetlen ügye"
Fotó: Europress/AFP

"Federer nyeri Wimbledont 2020-ban, van ugyanis ott egy befejezetlen ügye"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/19 10:49
Stefanos Tsitsipas nyerte a londoni ATP-világbajnokságot, Dominic Thiemet legyőzve a döntőben. A Nagy Hármast  Roger Federer képviselte a legjobb négy között, míg Rafael Nadal és Novak Djokovic nem jutott tovább a csoportjából. De vajon mit jelent ez 2020-ra nézve? Erről kérdezték a BBC munkatársai Boris Beckert és Tim Henmant.

Mit mutatott meg az ATP Finals?

Becker: Kiderült, hogy a fiatalok erősek, dörömbölnek az ajtón, és az elmúlt héten néhányszor be is rontottak azon. Arra számítok, hogy néhányan közülük Grand Slamet is nyernek már jövőre, miközben még a nagy öregek is ott lesznek stabilan. Ez egy nagyszerű időszak, amikor az új hullám felveszi a küzdelmet a sokat próbált veteránokkal.

Henman: Egyértelművé vált, hogy bármi megtörténhet. Elképesztő meccseket is láthattunk, helyenként nagyon magas színvonallal, és jó néhány meglepetéssel. Szerintem kevesen tippelték volna meg előre, hogy Thiem és Tsitsipas játsszák majd a döntőt.

Melyik volt 2019 legjobb meccse?

Becker: Minden kétséget kizáróan a Djokovic-Federer wimbledoni döntő. Két játékos, akik hatalmas formában teniszeztek, és elvitték a mérkőzést döntő szett tie-break-ig. Most először láttunk ilyet döntőben az All England Clubban.

Henman: Egyértelműen a wimbledoni döntő. Most először döntött ötödik szett rövidítés a trófea sorsáról. Djokovic ráadásul két meccslabdát is hárított. Ez volt az év legizgalmasabb mérkőzése is.

feddjoko.jpgFotó: Europress/AFP

Mit szűrhetünk le a 2019-es szezonból?

Becker: Évek óta beszélünk az őrségváltásról, és azt hiszem, most itt zajlik a szemünk előtt. Tsitsipas, Thiem, Zverev, mindannyian jönnek előre. Csak idő kérdése, mikor nyer valaki Grand Slamet közülük.

Henman: Hihetetlen év volt, a ranglista pedig nem hazudik. Elképesztő teljesítmény Nadal részéről, hogy 33 és fél évesen ő lett minden idők legidősebb év végi világelsője. 

Mire számíthatunk a fiataloktól jövőre?

Becker: A Nagy Hármasnak egyre nagyobb kihívással kell szembenéznie. Ahogy korábban már említettem, szerintem 2020-ban lesz új Grand Slam-győztesünk, és lesznek még jó néhányan, akik közel lesznek hozzá. Egyre többen hiszik el közülük, hogy le tudják győzni a veteránokat.

Henman: Egyre kimagaslóbb teljesítményt nyújtanak majd a fiatalok, egyre jobban jönnek majd előre, de szerintem továbbra is a Nagy Hármas lesz majd az, akiket meg kell verni.

Kitől várhatjuk a következő nagy áttörést?

Becker: Én a két fiatal kanadait mondanám: Denis Shapovalovot és Felix Auger-Aliassime-et. Az elmúlt fél évben ők ketten győztek meg leginkább.

Henman: Én a brit Jack Draperre szavazok.

shapoék.jpgFotó: Europress/AFP

Kik nyerik a Grand Slameket 2020-ban?

Ausztrál Open

Becker: Úgy tűnik, Melbourne Novak territóriuma, már hétszer győzött ott. Tsitsipas legyőzte tavaly Federert, Zverev pedig nagyon kedveli azt a borítást, úgyhogy szerintem nekik is lesz esélyük.

Henman: Djokovicra tippelek, elképesztő mérlege van Ausztráliában. Lesz elég ideje, hogy fizikálisan és mentálisan is feltöltődjön, mindenképpen ő lesz a favorit.

Roland Garros

Becker: Rafát mindig mondani kell, de az elmúlt két évben ugye Thiem is ott volt a döntőben. Megint arra számítok, hogy ők ketten döntőznek és Rafa lesz az esélyes.

Henman: Azok után, amit a múlt héten Thiemtől láttunk, őt mondanám. Könnyű lenne azt gondolni, hogy Rafa 13. alkalommal is győzni fog, én azonban most meglepetésre tippelek.

thiem.jpgFotó: Europress/AFP

Wimbledon

Becker: A fiataloknak hatalmas szervájuk van és óriási alapütéseik, nagyobb, mint a nagy öregeknek. Itt lehet talán esélyük arra, hogy egy GS-en is meglegyen végre az áttörés. Én azonban a címvédőre, Novakra tippelek.

Henman: Szerintem Roger Federer fog nyerni. Van ugyanis itt egy befejezetlen ügye. Mérkőzéslabdái voltak az idén. Füvön ő még mindig az egyik legnagyobb esélyes. 

US Open

Becker: Ki hitte volna anno, hogy Rafa, az egykori salakspecialista négyszer is győzni tud majd New Yorkban? De persze Novakkal is számolni kell. És ott lesznek a  fiatalok is, akik minden hónappal egyre közelebb kerülnek majd a nagyokhoz. Ez egy rendkívül nyitott GS lesz.

Henman: Djokovicra tippelek. Kemény pályán, szabad téren még mindig ő a legjobb.

Ki lesz az év végi világelső?

Becker: Nagyon nehéz megmondani. Idén sem hittem volna, hogy Rafa lesz. Novaknak jókora előnye volt, de a végén nem tudta megtartani. Nem tudok nevet mondani. Még az is lehet, hogy valaki a Nagy Hármason kívül.

Henman: Azt mondom, hogy Djokovic. Ő a legkiegyensúlyozottabb, minden borításon remek, így egy 52-hetes versenyben ő a favorit.

Ki nyeri az olimpiát, és a játékok milyen hatással lesz a szezonra?

Becker: Az idősebb játékosok számára különösen fontos, egy plusz lehetőség, ráadásul a hazájukat is képviselhetik. A US Open nagyon közel esik majd hozzá, amiből a fiatalok profitálhatnak, hisz ők gyorsabban regenerálódnak.

Henman: Én Tsitsipasra tippelnék. Három olimpián vettem részt, és láttam, hogy a görög versenyzők és szurkolók mennyire szenvedélyesek és fanatikusak. Az biztos, hogy még a szokásosnál is jobban kell figyelni a versenynaptár összeállítására. Ez az idősebbekre kifejezetten igaz. 

tsitsi.jpgFotó: Europress/AFP

Mit várhatunk Andy Murray-től 2020-ban?

Becker: Nagyon bízom Andy-ben. Örültem, amikor Antwerpenben győzni tudott. És, ami a legfontosabb, hogy azt mondja, teljesen egészséges. Rendkívül motivált, hisz többször hangsúlyozta, hogy a legjobbak ellen is akar meccseket nyerni. Biztos vagyok benne, hogy nézte a vb-t, és tutira ott van a fejében, hogy jövőre ő is ott akar majd lenni újra.

Henman: Szerintem Andy 2020-ban is fog majd tornát nyerni, és biztosan a top 20-ban zárja majd az évet. A GS-győzelem távolinak tűnik, persze nagyon sok más játékos számára is annak tűnik.

BBC

Hozzászólások