Salakblog - Federer nem mindig kapja meg azt az elismerést, ami igazából járna neki
Federer nem mindig kapja meg azt az elismerést, ami igazából járna neki
Fotó: Europress/AFP

Federer nem mindig kapja meg azt az elismerést, ami igazából járna neki

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/05 14:46

Ezt nem mi mondjuk, hanem Tim Henman utalt erre nemrégiben egy interjúban.

Roger Federer 38 lesz mindjárt, ám ennek ellenére finoman szólva is versenyképes. Néhány hete döntőt játszott Wimbledonban, melyet óriási csatában bukott el Novak Djokoviccsal szemben.

Henman, a korábbi kiváló játékos a mérkőzést követően arról beszélt, hogy szerinte Federer nagyjából két évig játszik még, és talán addig megszerzi Tokióban a még hiányzó egyéni olimpiai aranyérmet is. Jelen állás szerint bőven lesz rá sansza.

"Elképesztő körültekintéssel ügyel a részletekre, ami az edzéseket, a prevenciót, a versenynaptár-összeállítást és, ami magukat a mérkőzéseket illeti" - mondta Henman. "És úgy érzem, nem mindig kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Ennek az az oka, hogy amikor ő csinálja, minden olyan könnyűnek tűnik."

A mozgása rendkívül könnyed, és mindenfajta erőfeszítést nélkülöz a pályán. Ehhez jön még hozzá az ő kivételes ügyessége. Bár már régóta a sportág legnagyobbjainak egyike, ő még most is folyamatosan azon dolgozik, hogy megpróbálja tökéletesíteni a játéka minden elemét. És ez nem csak most van így, hanem 12-15 évvel ezelőtt is így volt, amikor pedig úgy tűnt, hosszú ideig egyeduralkodója lesz a sportágnak. 

"Kiváló fizikális adottságai vannak, ami nem terheli meg olyan nagyon az ízületeit sem. Nagyon jól mozog, remek egyensúlyérzéke van, amelyről az emberek azt gondolják, hogy istenadta tehetség, így aztán nem is kell vele foglalkoznia. Igen, van egy jó nagy adag tehetsége, ám ez nem jelenti azt, hogy ne dolgozna ugyanolyan keményen, mint a többiek."

fed.jpg Fotó: Europress/AFP

Henman kitért a Federer, és egyik legnagyobb riválisa, Rafael Nadal közti különbségekre is. Bár a spanyol az elmúlt években ugyanolyan jó formában van, mint korábban volt, mégis a svájci az, aki a legutóbbi hét meccsükből hatot meg tudott nyerni. 

"Úgy vélem, hogy Nadal, aki egy óriási küzdő, mindig is örömmel vállalta a kihívásokat, hogy megoldást találjon az éppen felmerülő problémákra. Federer ugyanígy van ezzel. Csak éppen más a hozzáállásuk, más a szemléletük, így a megoldáshoz is más úton jutnak el. Rogernek szüksége van arra, hogy érezze az esélyt, hogy kirajzolódjon előtte az út, melyre rá kell lépnie, hogy lássa felvillanni a lehetőséget."

A héten Montrealban zajlik az év hatodik ezres versenye, melyen Rafa részt vesz, Federer és Djokovic azonban nem. A svájci persze már készül, és Cincinnatiben láthatják is majd őt a rajongók. 

EssentiallySports

Hozzászólások