Salakblog - Federer néhány játékra az elődöntőtől
Federer néhány játékra az elődöntőtől
Fotó: Europress/Gatty

Federer néhány játékra az elődöntőtől

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/12 09:48

Amikor Roger Federer tegnap behúzta a Nishikori elleni meccset, mégpedig a vártnál egy árnyalattal könnyebben (6/3 6/2), akkor úgy jött le a pályáról, hogy akár már este elődöntős lehet. Raonicnak elég lett volna egy játszmát nyernie Murray ellen, hogy a svájci már ne lehessen rosszabb másodiknál, ámde nem nyert, így aztán a csoport elképesztően kusza maradt még. Matematikailag, hangsúlyoznám matematikailag kieshet még Federer is, bár 2 győzelemmel, játszmaveszteség nélkül, úgy hogy nyert szettet 1-re, 2-re, 3-ra ez azért nem feltétlen egyszerű.

Még ha kapna egy bicajt (6/0 6/0)-t Murraytől akkor is, továbbmehetne ha Raonic megveri Nishikorit. És az az érdekes, hogy hiába áll a kanadai pillanatnyilag nyert játszma nélkül, elvileg még ő is lehet elődöntős, hiszen olyan eset is előfordulhat, hogy rajta kívül Murray-nek és Nishikorinak is egy-egy győzelme van mindössze. Ha pedig a japán szempontjából vizsgálunk mindent akkor is elmondható, hogy Raonic legyőzése sem jelent biztos továbbjutást, mert ha Murray megveri Federert, akkor hárman állnának két-két győzelemmel. És mivel eddig minden meccs két szettben dőlt el, ha ez továbbra is így marad a megnyert játékokat kell összeszámolni.

Berdych - Cilic

Amennyiben a game-ek számolgatására kerülne sor a  csoportkör végén az A-csoportban is, akkor ők ketten sok jóra nem számíthatnának. Ámde mivel a game-ek csak akkor fontosak, ha valaki nem nyert elég meccset vagy szettet, ezért azt kell mondani, hogy annak ellenére, hogy a nyitómeccsükön csúfos vereséget szenvedtek mindketten (6/1, 6/1) még simán továbbjuthatnak. Sőt a vesztes is csak akkor esik ki a veresége pillanatában, ha két szettben kap ki. Akkor már tényleg büntet az a 6/1 6/1, hiszen annál súlyosabb zakó aligha létezik egy világbajnokságon.

Screen Shot 2014-11-12 at 7.55.32

Djokovic - Wawrinka

A győztes továbbjuthat, ha az korábbi meccset az nyerte meg akit ő nyitókörben megvert. Magyarul Djokovic akkor tuti elődöntős, ha nyer és a másik meccsen Cilic a győztes. Ha ez egyébként így alakul, akkor év végi világelső is lesz, abban az esetben ha Federer nem nyeri meg valamennyi idei hátralévő meccsét.

Vagy pedig ő nyer még egyet.

Egy Djokovic - Wawrinka csatát viszont nem biztos, hogy jövőbeli lehetőségek taglalásával érdemes letudnunk, mivel a Djokovic - Wawrinka meccsek az utóbbi időben közelebb álltak az eposzokhoz, mint egy teniszmérkőzéshez. Elég ha 2013-ra és Melbourne-re vagy New Yorkra illetve az idei Ausztrál Openen lejátszott meccsükre gondolni. Döntő szett 12/10, 6/4,  9/7. Igaz Wawrinka a nagy Nole szorongatások (majd legyőzés) közepette sem volt képes szettet nyerni a szerb ellen tavaly a fedett pályás szezonban. Sem Párizsban a negyed-, sem pedig Londonban az elődöntőben. Azóta viszont átszakadhatott egy gát, ne feledjük, hiszen idén Melbourne-ben már a svájci győzött.

Screen Shot 2014-11-12 at 7.56.04

Hozzászólások