Salakblog - Federer, Nadal, világvége?
Federer, Nadal, világvége?
Fotó: Europress/AFP

Federer, Nadal, világvége?

Szabó GáborSzabó Gábor
2016/05/28 11:17

Ami történt, aligha váratlan. Aligha váratlan, ha az ember nagyobb távlatokban szemléli az eseményeket és nem ragad meg a pillanatnál. Mert bár alighanem minden jóérzésű szurkolót sokkolt Rafa tegnapi bejelentése és alighanem hazudik, aki azt mondja, hogy tegnap reggel bizony úgy ébredt, hogy valami hasonlóra számított, azért Rafael Nadal karrierjének ismeretében váratlannak nevezni bármiféle sérülést butaság volna.

Kismilliószor leírtuk már, hogy annak, ahogyan ő teniszezik, egészen egyszerűen nem lehet más következménye. Legyen szó térdről, bokáról, csuklóról. Emlékszem, úgy 2009 tájékán írtam le mindezt először - akkor még a Salakblogon, nem lévén Hosszabbítás - és nagyjából azt kaptam a hardcore Nadal fanoktól, mint manapság a hardcore Djokovic fanoktól szoktam.  A rajongók összezártak, nem akarták látni még azt sem, ami nyilvánvaló volt mindenki számára, aki látott már néhány teniszmeccset és otthonosan mozgott úgy általában a sport világában.

És tudta, hogy az emberi testnek megvannak a maga korlátai, nem lehet a végletekig kizsigerelni azt.

Ami tegnap történt, sokkoló az biztos, pláne ha figyelembe vesszük azt, hogy pont azon a Garroson történt mindez, melyet Federer is kihagyni kényszerült. (Akik hisznek az ilyesmiben, akár szimbolikus jelentőségűnek is tulajdoníthatják mindezt.) Ha valami váratlan a történetben, akkor az pont ez az egybeesés: nagyon hirtelen kellett elkezdenie ugyanis foglalkoznia a világnak a Federer és Nadal nélküliség lehetőségével. Aligha gondolt erre bárki mondjuk Melbourne-ben, vagy ha gondolt is, aligha kezelte mindezt reális opcióként mondjuk az idei Garros tekintetében.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kettejüket temetni kéne. Visszatérnek még mindketten, ám Nadal tavalyi szenvedései és Federer idei próbálkozásai már jelezték, hogy ezek a visszatérések már aligha lesznek olyan magától értetődőek, mint amilyenek voltak azok mondjuk 5-6 évvel ezelőtt. Ezekkel a visszatérésekkel már meg fognak szenvedni mindketten, és bár alighanem minden létező energiát mozgósítanak majd, hogy versenyképesek legyenek ismét - ahogyan azt Rafa is tette az elmúlt fél évben -, de ezek az energiák a végső tartalékot emésztik majd fel.  És egyszer majd nagyon hiányozni fognak.

Nem gondolnám, hogy itt a vég, azt sem gondolnám, hogy feltétlen közel a vég. De, hogy közelebb, mint gondoltuk egy hónappal ezelőtt, az biztos.

És lehet, hogy sokkal - sokkal közelebb.

Jó kérdés persze a mi lesz aztán. Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a sportág teljesen fel van készülve arra, hogy rövid időn belül kiszálljon Serena, Sharapova, Nadal és Federer, meg mondjuk még 15 játékos abból az 51 harmincon túli teniszezőből, aki most főtáblás volt a Garroson.

Hozzászólások