Salakblog - Federer - Nadal: Egy igazi neverending story
Federer - Nadal: Egy igazi neverending story
Fotó: Europress/AFP

Federer - Nadal: Egy igazi neverending story

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/06/06 18:36

Novak Djokoviccsal aligha történhetett volna jobb dolog így, a Garros második hetében, minthogy a másik ágon létrejöjjön a Federer – Nadal elődöntő.  Nole ugye azért teniszezik, hogy véghez vigye a lehetetlent immáron másodszor, és címvédő legyen mind a négy Grand Slam-tornán egyszerre, mégsem foglalkozik vele szinte senki sem. Pedig idén még az is előfordulhat, hogy a lehetetlen deluxe változatát kellene megvalósítania valahogy: Rafát legyőzni a Garros-döntőben, a 28. meccsen.

Novak Djokovic, aki egész életét Roger Federer és Rafael Nadal árnyékában élte le, és egész karrierjének egyik legfontosabb mozgatórugója, hogy egyszer olyan népszerű legyen, mint a másik kettő, talán most először életében profitál abból, hogy nem lett - és talán sosem lesz - az.

Egy ilyen küldetés kellős közepén ez a nyugodt 3-4 nap, amikor békén hagynak, nem foglalkoznak veled, akár döntő fontosságú is lehet. Azóta ugyanis, hogy kedd délután eldőlt, Nadal – Federer elődöntő (is) lesz a Garroson, egyszerűen senkit semmi más nem érdekel. Így lenne ez azt hiszem akkor is, ha ez egy tucatmeccs lenne kettejük között - már amennyire kettejük meccse tucatmeccs tud lenni, bárhol bármikor -, ám ez a pénteki még finoman szólva sem az.

Legfőképpen talán azért nem, mert azok után, hogy Federer nem játszott az elmúlt három évben salakon, reálisan senki nem kalkulálhatott azzal, hogy találkoznak ők még valaha Párizsban, azzal meg pláne nem, hogy az elődöntőben. Pedig amióta Federer megfordítva a 2017-es Ausztrál Open döntőjének ötödik játszmáját, elkezdte dominálni a Nadal elleni párharcot, sokan nagyon sokat beszélgettek arról, hogy vajon az a tenisz, amit Federertől ebben a két évben láttunk, mire lehet elég Nadal ellen salakon. De igazából nem hiszem, hogy sokan remélték azt, hogy erre a kérdésre valaha is választ kapunk.

Nagyon fura helyzet ez, hiszen eddig, amikor a kettejük salakos meccsei előtt latolgattuk az esélyeket, mindig az volt az alapvetés, hogy Rafa úgyis játssza azt, amit szokott, ami ellen Roger pedig megpróbál majd kitalálni valamit. Ez pedig aztán vagy működik majd, vagy nem. Volt, amikor nagyon látványosan nem működött, a 2008-as Garros-döntőben például, ám volt olyan is, hogy igen. Ilyen volt a 2011-es finálé, és itt szándékosan nem olyan meccset hoztam most fel, amit megnyert Federer Nadal ellen salakon.

Merthogy a Garroson nem verte meg őt sohasem.

A lényeg, hogy mindig Federer volt az alkalmazkodó fél, és ez most szinte biztos, hogy nem így lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy Rafa lenne az, neki nincs oka változtatásra, hanem annyit jelent, hogy odaáll majd Federer azzal a tenisszel, amit az utóbbi időben megszoktunk tőle, és kiderül majd, mindez mire lesz elég. Federer szerva-röptézni fog elég sokat, akár második szerva mögött is, akármilyen is lesz az idő, be fog lépni a pályára, amikor csak teheti, és ugyanúgy meg fogja támasztani a fonákokat, akár felszálló ágban is, mint az elmúlt négy meccsükön bármikor. 

Szintén nagyon fontos, hogy Federer lesz az, aki ezen a meccsen abszolút felszabadultan játszhat, akinek semmilyen félnivalója nincs, és ez azért aggaszthatja picit Nadalt, azt hiszem. Hiszen bármennyire is egyeduralkodó ő a Chatrier-n, bármennyire is gondolhatja azt, hogy ő ezen a pályán, amikor jó állapotban volt, akkor sohasem kapott még ki, pontosan tudja azt is, hogy ki áll majd a túloldalt, és ő mire képes.

Sőt, nála jobban nem tudja talán senki sem. 

2005-ben találkoztak itt először - akkor is az elődöntőben futottak össze egyébként – és bár sokan érezték már akkor, hogy majd ők ketten fogják meghatározni az elkövetkező évek teniszét, arra, ami ebben a 14 évben következett, nem számíthatott senki sem. 

És itt nem csak arra gondolok, hogy nem lehetett arra számíthatani, hogy ketten együtt nyernek majd 37 Grand Slamet - hiszen hogyan lehetett volna ilyesmire gondolni akkor, amikor Pete Sampras 14-gyel volt a rekorder? - hanem sokkal inkább arra, hogy ők ketten milyen korábban elképzelhetetlen magasságokba emelték ezt a sportágat.

Úgy en bloc

És ennek az en bloc-nak ugyanúgy része például Novak Djokovic, mint bármelyik rekord, amit tartanak, vagy bármelyik meccs, amivel megajándékoztak minket. 

Hozzászólások