Salakblog - Vajon tényleg Federer, Djokovic és Nadal profitálhat a leállásból, nem a fiatalok?
Vajon tényleg Federer, Djokovic és Nadal profitálhat a leállásból, nem a fiatalok?
Fotó: Europress/AFP

Vajon tényleg Federer, Djokovic és Nadal profitálhat a leállásból, nem a fiatalok?

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/24 13:55
Dominic Thiem édesapja arról nyilatkozott a minap, hogy a koronavírus-járvány miatti leállás szerinte előnyt jelent majd Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic számára a fiatalokkal szemben, amikor a versenyek újraindulnak. Ez vajon egy helytálló megállapítás vagy csak egy megúszós kijelentés? Vélemény.

Fontos leszögezni az elején, hogy semmi okunk nincs azt gondolni, hogy Wolfgang Thiem ezen állítása különösebben megalapozott volna. Ugyanakkor kiválóan mutatja, hogy ez a fajta szemlélet miként tette lehetővé a Nagy Hármas számára, hogy az elmúlt években könnyedén hatástalanítsa a trónfosztásukra tett kísérleteket. 

"A leállás előnyt jelenthet az olyan játékosok számára mint Djokovic, Federer és Nadal, akik sokat küzdöttek sérülésekkel. Ők jobban tudják kezelni az ilyen helyzeteket" - mondta Thiem édesapja a Kronen Zeitung című osztrák lapnak. "Még azt sem lehet tudni, mikor indulnak újra a versenyek. Július végén, augusztusban vagy januárban."

Ez egy remek kifogás, melyhez hasonlókkal már túl régóta élnek az ATP Tour fiataljai vagy az ő védelmükre kelők. Kibúvókat keresni könnyű, legalábbis mindenképpen könnyebb, mint megverni a történelem három legjobb játékosát. 

Természetesen tiszteljük a trónkövetelőket, és hiszünk is bennük. Kiváltképp Dominic Thiemben, aki már három Grand Slam-döntőben is szerepelt, ráadásul ellenfeleit mind nagyobb ellenállásra késztette. És hiszünk Daniil Medvedevben is, aki hatalmasat fejlődött az elmúlt egy év során és komolyan odatette magát élete első major-döntőjében, a tavalyi US Openen. De említhetnénk Stefanos Tsitsipast és Alexander Zverevet is, akik tehetségéhez kétség sem férhet, és akik szintén esélyesek arra, hogy a következő években ott legyenek egy nagy torna döntőjében. 

Mindezektől függetlenül azért Thiem édesapjának állítása minimum vitatható. Vegyük először Federert, akinek ugyan a térdműtétjéből való rehabilitáció szempontjából tényleg jót tett a leállás, de azért kicsit erősnek tűnik az a kijelentés, hogy egy majd' 40 éves ember számára több hónapnyi tétlenség előnyt jelenthet. Nagyobb előnyt, mint egy Thiem korú játékosnak. 

Nem tudjuk persze feledni azt, hogy Federer már többször megmutatta, hogy a semmiből előbukkanva is képes nagyon komoly tettek végrehajtására. De azért az idő semmiképp sem neki dolgozik.

Ami Nadalt illeti, ő a múltban pont azzal tudta jól kezelni a kisebb-nagyobb sérüléseit, hogy nem hagyott ki hosszú időszakokat. Mindig is szüksége volt arra, hogy folyamatosan játsszon, hogy ezáltal építse fel a formáját, az önbizalmát. Így talált rá arra a ritmusra, mely aztán a elhozta számára a sikereket. 

Ha pedig tényleg hosszú leállásra kényszerült, a visszatérés mindig küzdelmes volt. Az évek előrehaladtával egyre küzdelmesebb. Egyre nehezebben érte el a megfelelő fordulatszámot, persze, ha egyszer elérte, akkor gyakran megállíthatatlanná vált. Rafa tehát aligha vágyott arra, hogy ismét egy hosszú szünet után kelljen majd visszatérnie.

Daniil Medvedev, Rafael Nadal,Daniil Medvedev, Rafael Nadal, Fotó: Europress/AFP

Ha van olyan tagja a Nagy Hármasnak, akivel kapcsolatban esetleg igaza lehet Thiem papájának, az Djokovic, tekintve, hogy ő van közülük a legjobb fizikális állapotban. A szerb elképesztő formában volt a leállás előtt, ami jó eséllyel minimum egy GS-győzelmébe és számos ezres trófeájába kerülhetett. Olyan színvonalon, és olyan önbizalommal teniszezett, hogy szinte verhetetlennek tűnt. 

A legjobb forgatókönyv, amit elképzelhet, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta, de annál feljebb, mint ahol az év elején járt, nem vezethet út a számára. Annál nagyobb dominanciával aligha térhet vissza. Így aztán, akik a hosszú kényszerszünetből profitálhatnak, azok csak az ő riválisai lehetnek, semmiképp sem ő maga. 

Talán be kellene már fejezni, hogy egyesek folyton kifogásokat keresnek a fiatalok számára. Amíg ugyanis újra és újra jön valaki, aki elmondja, hogy vannak, akik túl jók ahhoz, hogy legyőzzék őket, addig a fiataloknak csak a tisztes helytállás marad. Addig nehéz látni, hogy áttörjenek és véghezvigyék a trónfosztást. 

a tennis365 írása nyomán

Hozzászólások