Salakblog - 2021-ben nem lesz annyira domináns a Federer-Nadal-Djokovic trió a korábbi világelső szerint
2021-ben nem lesz annyira domináns a Federer-Nadal-Djokovic trió a korábbi világelső szerint
Fotó: Europress/AFP

2021-ben nem lesz annyira domináns a Federer-Nadal-Djokovic trió a korábbi világelső szerint

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/26 14:22
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
Dominic Thiem mellett mások is veszélyt jelenthetnek a Nagy Hármasra a következő idényben, legalábbis a korábbi világelső, Juan Carlos Ferrero szerint. Az egykori teniszező 2021-ben élesebb versenyt vár, és hogy a fiatalok fejlődésével egyre nehezebb lesz fenntartania Roger Federernek, Rafael Nadalnak és Novak Djokovicnak a többi mint egy évtizede tartó dominanciát.

Lassacskán az ünnepi hagyományok között a Nagy Hármas bukását vizionáló jóslatokat is számon tarthatjuk, ilyenekből ugyanis minden szezont megelőzően akad néhány. Idén sincs ez másként, ezúttal a korábbi világelső és Roland Garros-győztes Ferrero érvelt amellett, hogy a következő idény - de most már tényleg - a fiatalokról is szólhat. A jelenleg edzőként dolgozó spanyol elsősorban azt várja, hogy csökkenni fog a Nagy Hármas időnként fullasztó dominanciája, és az új generációhoz tartozó teniszezőknek nagyobb lesz az esélyük a nagy versenyeken.

"Djokovic és Nadal bizonyították, hogy még mindig motiváltak és a testük is lehetővé teszi, hogy a legnagyobb trófeákra hajtsanak. Nem lenne meglepetés, ha még több Grand Slamet megnyernének, de az az érzésem, hogy 2021-ben többen is esélyesek lesznek, és másoknak is egyre nagyobb esélyük lesz majort nyerni, nem csak Djokovicnak és Nadalnak, ahogyan az eddigi években. Az biztos, hogy Thiem lehet az egyik ilyen játékos" - nyilatkozta Ferrero, aki név szerint is megemlített néhány fiatalt.

"Még mindig a Nagy Hármast tartom a favoritoknak, csak nem olyan mértékben, mint korábban. Szerintem másoknak is feltűnt, hogy a Thiemhez, Tsitsipashoz és Zverevhez hasonló játékosoknak már most elég jó esélyeik vannak ellenük."

Idén a Djokovic-Thiem és a Nadal-Thiem meccsek miatt esett le legtöbbször az állunk | Eurosport

2020 sok szempontból furcsán alakult teniszben (is), ám egy dolog szerencsére változatlan maradt: fantasztikus mérkőzésekből nem volt hiány. Az ünnepekre és az év végére való tekintettel összegyűjtöttük azokat a páharcokat, amelyeket még hosszú évek múlva is emlegetni fogunk azok színvonala vagy fordulatossága miatt. Elsőként a tíz legjobb férfi mérkőzéssel foglalkozunk.

2020-ban a három Grand Slam-tornából kettőt a Nagy Hármas valamelyik játékosa nyert meg - a Roland Garros ráadásul Nadal-Djokovic döntőt hozott. Djokovic az év megmaradt 1000-es versenyei közül is behúzott kettőt (Cincinnati, Róma), míg a fiatalok a US Open, a párizsi 1000-es és a világbajnokság megnyerésével jelezték fejlődésüket. Kemény pályán többen készen állhatnak a nagyok elleni küzdelemre, a másik kettő borítás viszont kérdéseket tartogat: salakon Nadalnak a teste a legnagyobb ellenfele, füvön pedig sokat számít a rutin.

Tekintve, hogy az idény nagy részét a kemény pályás versenyek teszik ki (az már megint másik téma, hogy ezek közül mennyit tudnak majd megrendezni), lehet valami Ferrero kijelentésében. Ha a mostani évhez hasonlóan az egyik kemény pályás Grand Slamet a Nagy Hármason kívülről nyeri meg valaki, talán már akkor is kijelenthető, hogy csökkent Nadalék dominanciája. Federer esetében ráadásul a pár héttel ezelőtti interjúját követően az is kérdéses, fel tud-e egyáltalán készülni az Ausztrál Openre, a tervekhez képest ugyanis lemaradásban van.

Ferrero az interjúban a 17 éves Carlos Alcaraz felkészülésére is kitért. Közös munkájukat 2019-ben kezdték meg, azóta a fiatal spanyol teniszező töretlenül fejlődött, az előző 12 hónapban 300 helyet javított a ranglistán. Ferrero szerint jövőre a top 50 is reális cél lehet. "Ez a vágyunk és a kitűzött célunk. Keményen dolgozunk az előszezonban, hogy képes legyen a legjobbakkal harcolni és elérni ezt az eredményt. Amennyiben megmarad benne a mostani éhsége és normálisan tudunk versenyezni az évben, Carlos eljuthat a top 50-ig."

via Ubitennis

Hozzászólások