Salakblog - Federer: "Már az elején éreztem, hogy Novak bajban lehet, ha nem játszik nagyon jól"
Federer: "Már az elején éreztem, hogy Novak bajban lehet, ha nem játszik nagyon jól"
Fotó: Europress/AFP

Federer: "Már az elején éreztem, hogy Novak bajban lehet, ha nem játszik nagyon jól"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/15 09:34
Roger Federer kitart amellett, hogy az ő fejében soha nem léteztek démonok a Novak Djokoviccsal szemben meccslabdákról elbukott wimbledoni döntő miatt. Vagy, ha esetleg eleinte mégis léteztek, már réges-régen túljutott rajtuk.

Ha valahol legbelül mégis lettek volna efféle lidércek, a csütörtök esti teljesítményével, a szerb ellen aratott 6:4, 6:3-as győzelmével biztosan kitörölte őket. A svájci ezzel a sikerrel véget vetett egy Djokoviccsal szembeni ötmeccses vereségi sorozatnak, és 17. világbajnokságán 16. alkalommal is bejutott az elődöntőbe. 

"Szó sem volt démonokról, csupán néhány újságíró hozta őket létre" - mondta Federer. "Én igazából nem is tudtam, hogy nem vertem őt meg az elmúlt öt évben. Talán azért sem volt ez meg bennem, mert közel voltam hozzá nagyon Párizsban 2018-ban, és idén Wimbledonban is."

"Hogy őszinte legyek, úgy éreztem, hogy most lesz esélyem bőven. Nagyon örülök annak, amilyen szinten tudtam teniszezni és persze mindig különleges dolog legyőzni Novakot. A történtek után különösen az. De mondom, nem éreztem, hogy meg kellene szabadulnom valamiféle lidércektől, vagy ilyesmi, szerintem elég gyorsan túljutottam azon a vereségen."

Federer győzelmével 53-9-re javította az idei mérlegét, a világbajnokságok történetében pedig ez már az 59. sikere volt. Két győzelemre van a hetedik vb-címtől, mellyel saját eddigi rekordját döntené meg. A Björn Borg csoport másodikjaként majd az Andre Agassi csoport győztesével játszik. Hogy pontosan kivel, azt a pénteki játéknap összecsapásai döntik majd el. 

fed1.jpgFotó: Europress/AFP

"Az egész szezon során remekül játszottam, úgy gondolom, ez a győzelem kiválóan bizonyítja ezt."

Ez volt Federer 23. győzelme Djokovic ellen, egyszersmind az első a 2015-ös világbajnokság óta. Edzői, Severin Lüthi és Ivan Ljubicic nagyjából 75 perc alatt dolgozták ki a Nole elleni stratégiát, Rogernek pedig mindössze 73 percre volt szüksége, hogy megvalósítsa azt. 

"Sok minden előz meg egy ilyen meccset. Hosszan beszélgettem a csapattal, körülbelül 1 óra 15 percet a legkülönbözőbb lehetőségekről. Elmondták, szerintük, mi fog történni, és megosztottuk egymással az érzéseinket. Amikor fölmész a pályára, akkor persze nem tudod, hogy az elképzelésekből mi fog működni és mi nem."

"Már az elején éreztem, hogy nagyon egyben vagyok. Nagyon jól megvolt a ritmus az alapvonalról és az adogatásoknál is. Éreztem, hogy bajban lehet, ha nem játszik nagyon jól. Bár ez jó érzés volt, mégsem jelent túl sokat, mert Novak nagyon jó abban, hogy elérje, hogy te rosszul játssz, vagy egyszerűen csak föléd kerekedjen és valahogy kicsikarja a győzelmet. Mint, ahogy azt tette Wimbledonban is."

fed2.jpgFotó: Europress/AFP

"Tudtam, hogy az eleje nem kulcsfontosságú, de azért mégis fontos. Remekül adogattam az egész első szettben, nyomás alatt tudtam tartani és jól variáltam a játékomat. Kellett is, mert az első játszma közepén volt egy pont, amelyet nagyon agresszíven játszott le, ami egy kicsit meg is lepett engem."

"Minden kiválóan működött. Ez egy olyan este volt, amikor tisztán, gond nélkül végre tudtam hajtani a játéktervem. A dolgok úgy alakultak, ahogy terveztem. És a vége, az nagyszerű érzés volt."

ATPTour

Hozzászólások