Salakblog - Federer Laver-kupája megoldotta a tenisz több évtizedes problémáját
Federer Laver-kupája megoldotta a tenisz több évtizedes problémáját
Fotó: Europress/AFP

Federer Laver-kupája megoldotta a tenisz több évtizedes problémáját

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/17 14:01
"A teniszből nem az ötletek hiányoznak, hanem a megvalósítás" - mondta Arlen Kantarian, az amerikai tenisz-szövetség (USTA) korábbi első embere nagyjából húsz évvel ezelőtt.

Hosszú időn keresztül, időről-időre fölvetődött a kérdés, vajon a tenisznek miért nincs meg a maga Ryder Cup-ja. A golfozók kétévente megrendezik a maguk csapatversenyét, mely a tévénézők körében is hatalmas népszerűségnek örvend. A tenisz azonban sehogyan sem tudta lemásolni azt. Telt-múlt az idő, és Kantarian leköszönése után bő tíz évvel a probléma még mindig megoldatlan volt.

Aztán eljött 2017, amikor minden egycsapásra megváltozott. A tenisz fönt említett gondja egyszerre csak szertefoszlott. A Laver-kupa, melyet ezen a hétvégén már harmadik alkalommal rendeznek meg elképesztő sikert hozott a sportágnak. Az első két kiírás alkalmával, Prágában és Chicagóban pillanatok alatt elfogytak a jegyek, a rajongók apraja-nagyja ott ült a tévé előtt, ráadásul a közösségi médiát is felrobbantotta az esemény. Idén Genf ad otthont a tornának, az érdeklődés pedig aligha fog csökkenni, sőt.

Hogy mi változott? Hogy mégis hogy lett valami egyszeriben ekkora siker, aminek a megvalósítására évtizedeken át még csak esély sem mutatkozott? A válasz egyszerű: a trófea Rod Laver nevét viseli, az eseményt pedig Roger Federer álmodta és alkotta meg.

Vajon játszott volna-e Rafael Nadal és Novak Djokovic bárki más kedvéért? Vajon John McEnroe és Björn Borg elvállalta volna-e az edzői posztot, ha nem Laverről és Federerről van szó? Vajon igent mondott volna-e a többi játékos a vezérszurkolói szerepre, ha nem a svájci kéri őket erre? Aligha.

laver.jpg Fotó: Europress/AFP

Az tehát, hogy miként jöhetett létre ez a torna, és, hogy miért sikeres eléggé egyértelmű. Kérdések ettől persze még fölmerülnek vele kapcsolatban. A játékosokat mégis mennyire érdekli, hogy megnyerjenek egy bemutatótornát? (Noha a verseny ATP-esemény, pontok nem járnak érte). És vajon mennyire őszinte a rekedtre üvöltött torkokban megtestesülő bajtársiasság? 

Végül is, ami igazán számít az az, hogy a rajongók látják végre kedvenceiket hülyéskedni, összepacsizni, taktikai megbeszélést folytatni. Azzal, hogy ez mennyire valódi, általában nem igazán foglalkoznak. 

Fölmerül a kérdés: miért is jó ez akkor a tenisznek?

Először is, a Laver-kupa kiválóan bizonyítja, hogy a hagyományok és az újítások remekül megférnek egymás mellett. Egyfelől ugye itt vannak a legendák, akik hagyományos szetteket játszanak. Másrészt viszont a szervezők felpörgették egy kicsit a dolgokat a 10 megnyert pontra játszott, döntő szettként funkcionáló rövidítésekkel.

A másik dolog, hogy a Laver-kupa emlékeztetett minket arra, hogy a közönség mennyire szereti, amikor a nagy sztárok is párosoznak. Ennek legjobb példája, amikor Federer és Nadal kettőse megőrjítette a nézőket és letarolta az internetet 2017-ben. A sportágnak sokkal jobban kellene arra figyelnie, hogy a legjobbjait gyakrabban csalja fel a pályára párost játszani. 

Ezen kívül az is kiderült, hogy bár a tenisz egyéni sport, hatalmas igény van a játékosokban arra, hogy egy csapat tagjai legyenek, és, hogy egymásért drukkoljanak. A következő lépés nyilván az lehetne, ha a WTA-t is bevonnák a történetbe. Ha lennének vegyes párosok, és ebből kifolyólag vegyes szurkolócsapatok is. 

meki.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami azonban talán a legfontosabb, hogy a Laver-kupa friss, eleven, kézzelfogható érzelmeket hozott egy gyakran tartózkodó, visszafogott játékba. Jó látni, hogy a profik, akik amúgy többnyire komolyak, koncentráltak és higgadtak, mennyire lazára is tudják venni a figurát. 

De vajon mi lesz a tornával Federer visszavonulása után? A svájci valószínűleg nem hagyja majd magára az eseményt, és valamilyen módon részese marad. A tenisznek egyébként is azon kellene majd dolgoznia, hogy Federert minél inkább a sportág közelében tartsa. 

Mert, ha a teniszben van valami, vagy inkább valaki, aki mindenkit összehoz, az Roger Federer.

tennis.com

Hozzászólások