Salakblog - Federer látványos őrségváltásként 18 éve győzte le a hétszeres wimbledoni bajnok Samprast Londonban
Federer látványos őrségváltásként 18 éve győzte le a hétszeres wimbledoni bajnok Samprast Londonban
Fotó: Europress/AFP

Federer látványos őrségváltásként 18 éve győzte le a hétszeres wimbledoni bajnok Samprast Londonban

Takács MártonTakács Márton
2019/07/10 16:14
Ha nem is napra pontosan 18 éve, de 2001. július 2-án a mindössze 19 éves Roger Federer egy hatalmas mérkőzésen, a wimbledoni torna negyedik fordulójában legyőzte a hétszeres londoni bajnok Pete Samprast, aki ezután soha többé nem tudta megnyerni a füves pályás Grand Slamet, Federer pedig ekkor robbant be végleg a köztudatba. Múltidézőnk.

Egy legenda és a később minden idők legjobbjává lett klasszis találkozója, a két legnagyobb kedvencünké. A 19 éves, 15. kiemelt Federer itt robbant be végleg a köztudatba, miután egy ötjátszmás - ez volt az amerikai első, ötszettes veresége Londonban -, rendkívül magas színvonalú mérkőzésen búcsúztatta az első helyen rangsorolt Samprast, Wimbledon hétszeres bajnokát. Roger 11 esztendős volt, amikor Pistol Pete először nyert itt tornát, és ő volt a svájci egyik legnagyobb kedvence. Sampras 2000-ben diadalmaskodott itt hetedszer, mint később kiderült, utoljára. Londoni, végtelennek tűnő története véget ért, egy másiké viszont éppen itt kezdődött el - és tart még ma is -, Federer ezzel a csodálatos sikerrel indult el egészen elképesztő útján.

"Roger Federer vagy, ha éppen egyik gyerekkori kedvenced, egy legenda legyőzésével veszed át a stafétabotot - éppen tőle -, és mutatod meg, hogy te következel. Ha beteljesíted, sőt, felülmúlod az éppen legyőzött ellenfeled jóslatát: “Te leszel az utódom.” -  ahogy írtuk Federerről szóló cikkünkben két évvel ezelőtt. Ezt a meccset pedig beválasztottuk a kedvenc wimbledoni partijaink közé. 

Mit adott nekünk Wimbledon? | Hosszabbítás

Januárban összegyűjtöttünk néhányat az Ausztrál Open számunkra legemlékezetesebb vagy legkedvesebb mérkőzéseiből, és májusban így tettünk a Roland Garros esetében is. Folytatjuk sorozatunkat és felidézzük kedvenc wimbledoni meccseinket a füves Grand Slam elmúlt évtizedeiből. Januárban összegyűjtöttünk néhányat az Ausztrál Open számunkra legemlékezetesebb vagy legkedvesebb mérkőzéseiből, és most így teszünk a hétfőn a selejtezőkkel már elrajtolt Roland Garros esetében is.


Ha Sampras nyert volna, az lett volna a 100. győzelme füvön. Az volt az amerikai 68. meccse Wimbledonban 1989-es debütálása óta, amikor 17 évesen játszott ott először. A Federer elleni veresége mindössze a hatodik (!) volt a füves pályás Grand Slamen. 1996 óta - 57 meccsen át - pedig az első, abban az évben a későbbi győztes Richard Krajicek állította meg őt a negyeddöntőben. Nem sokkal korábban, a 2000-es US Open fináléjában egy másik fiatal zseni, Marat Safin tréfálta meg őt. Sampras úgy érkezett a 18 évvel ezelőtti wimbledoni versenyre, hogy már egy éve nem nyert tornát, akkor épp Londonban diadalmaskodott. 2000-ben volt Pistol Pete és Bridgette Wilson esküvője is, a soron következő Ausztrál Opennek nem elég felkészülten vágott neki, a negyedik körben ki is kapott honfitársától, Todd Martintól. 

"Emlékszem, a sorsoláskor azt mondtam magamnak: 'Ó, istenem, add, hogy Pete legyen az ellenfelem a negyedik fordulóban!' Izgultam, de ez kellemes izgatottság volt a számomra. Az volt az első meccsem a centerpályán, és a példaképeim egyikével játszhattam." - olvashatjuk Mark Hodgkinson: Federer c., az idén magyarul is megjelent könyvében Federer óhaját.

Federer körül olyan hangok duruzsoltak, aminek hatására magabiztosan, önbizalommal telve sétált ki a centerpályára a Sampras elleni derbijére. "Számos barátom azt mondta előtte, hogy ez lehet az az év, amikor legyőzhetem őt. Jó évem volt addig is, jobb, mint neki. Tudtam, hogy van esélyem. De ez nem volt 100%. Úgy értem, ő a füves pályák embere." - mesélte utóbb Federer. A svájcinak ez mindössze a kilencedik GS-tornája volt, nem csoda, ha térdre borult győzelmének pillanatában, és sírva rohant a hálóhoz, majd miután kezet fogott Samprasszel, arcát a tenyerébe temetve zokogott a székén ülve. Pedig az előzetes esélyek nem mellette szóltak. A 15. helyen állt a világranglistán, azelőtt még soha nem múlt felül egy Top10-es játékost sem major-tornán, és addig még egyszer sem játszhatott a wimbledoni centerpályán. Sőt, addig az évig még meccset sem nyert a főtáblán felnőttként, pedig 1998-ban a juniorok közt ő végzett az élen. Sampras pedig az előző nyolc wimbledoni tornából hetet bezsebelt.

Ha ez nem volna elég, ott volt még az a tény is, hogy Sampras volt Federer harmadik nagy példaképe Becker és Edberg után. Ilyen előzmények után fogta magát és élete addigi legjobb játékát a pályára téve 3 óra 41 percnyi játék után búcsúztatta a torna addigi királyát. 

Sampras_2001_Wimbledon.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hihetetlen volt" -  mondta a meccs után Federer"Kimentem a pályára és megpróbáltam legyőzni őt, Tudtam, hogy nem lesz könnyű. De a végén olyat éreztem, mint azelőtt még soha. Eleve már az is különleges volt, hogy Pete-tel játszhattam."

Roger a következő mérkőzését, a Tim Henman elleni negyeddöntőjét elveszítette, de Wimbledon hamarosan a legsikeresebb Grand Slamévé vált. 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 és 2017 is az ő sikerétől volt hangos. Semelyik másik GS-en nem diadalmaskodott annyiszor, mint itt, éppen úgy, ahogy Sampras.

"Természetesen nagyon csalódott vagyok, de ezúttal egy nagyon, nagyon jó játékostól kaptam ki. Ő nyerte a fontos pontokat. Federer nagyszerűen játszott.  De nincs ok arra, hogy pánikba essek, és azt hiszem, visszajövök még ide nyerni." - nyilatkozta Sampras, akinek a mondat második felében megfogalmazott vágya nem teljesült, soha többé nem tudta felemelni a wimbledoni trófeát. 

"Az volt Roger számára a kezdet. Azon a napon, úgy éreztem, hogy elindult a naggyá válás útján. Számomra csalódást jelentett a vereség, de Roger olyan jól játszott, hogy megérdemelten nyert. Neki már akkor megvoltak a híres ütései, csak az volt a kérdés, hogy éles helyzetben is tudja-e alkalmazni azokat. Ahogy visszatekintek arra a napra, azt kell mondanom, hogy az volt az őrségváltás pillanata. Bár a győzelem után még beletelt pár évébe, hogy végleg kimunkálja mostani játékát, és mindig jobb és jobb legyen. Az ellenem aratott győzelme már előre jelzett bizonyos dolgokat. Láttuk minden ütését. Láttuk, hogy kiválóan adogat, remekül mozog, s tulajdonképpen mindent jól csinál. De ki tudta volna akkor megmondani, hogy meddig juthat még el? Nem sok időbe telt ezután, hogy a játéka letisztuljon, s a legjobb teniszező legyen a világon. Minden azon múlott, hogy mentálisan rendbe tudta szedni magát, és fizikailag is megerősödött. Bekövetkezett, amit ő már korábban megjósolt: megállíthatatlanná vált." Sampras így emlékezett vissza a meccsre a Federer c. kötetben.

"Federer győzelme felbolydította a sajtót, és sportszenzációként tálalták eredményét világszerte. 'Jelöljék meg a naptárban 2001. július 2-át.' - írta például a londoni The Times. 'Ez az a nap, amelyen minden megváltozott Wimbledonban.' A Sun tömörebben és hevesebben fogalmazott: 'Pisztoly Pete-et lelőtték a pályáról. Federer élete meccsét játszotta. Nemcsak Pete szerváját törte meg, hanem az akaratát is." - olvashatjuk A Roger Federer story c. könyvben. 

Federer azóta londoni győzelmei számában is felülmúlta egyik kedvencét, már nyolc alkalommal diadalmaskodott Sampras hét sikerével szemben. Idén már a negyeddöntőben jár, végtelen története tovább íródik.
Hozzászólások