Salakblog - Federer kiállt Kyrgios szemtelennek tartott szervája mellett
Federer kiállt Kyrgios szemtelennek tartott szervája mellett
Fotó: Europress/AFP

Federer kiállt Kyrgios szemtelennek tartott szervája mellett

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/03/02 19:03
Nick Kyrgios nevével van tele a teniszsajtó az utóbbi napokban, nemcsak azért, mert elővette a jobbik formáját és döntőbe jutott  Acapulcóban, de azért is, mert továbbra is úgy viselkedik és úgy nyilatkozik, ahogy azt eddig tette. Vannak, akik épp ezért imádják, de sokan látják tiszteletlennek. A Nadal elleni meccsen elővett, alulról megütött szervája kapcsán most Roger Federer is megszólalt, ő igazad adott az ausztrálnak.

A svájciak hússzoros Grand Slam-bajnoka is kifejtette a véleményét az alulról ütött szerva kapcsán, ami azután került a teniszről szóló viták előterébe ismét, hogy Kyrgios a Nadal elleni mérkőzésén, a harmadik játszmában ezt a fegyvert sikertelenül próbálta meg alkalmazni a mexikói tenisztorna második fordulójában. 

Az acapulcói közönség egyértelműen tiszteletlenségként kezelte a ritkán alkalmazott szervakísérletet, és a mérkőzés után Nadal is arról beszélt, hogy tiszteletlennek tartja a tenisz ügyeletes botrányhősét. Pedig azt már régóta mondják a szakértők, hogy ez egy taktikus választás lehet, mivel ezzel lehet meglepni a spanyolt, aki salakon és kemény pályán, nagy adogatók ellen, méterekkel az alapvonal mögül, szinte a vonalbírók mellől, amúgy hihetetlen hatékonysággal fogadja az adogatásokat. 

Kyrgios szemtelen ütéssel próbálta meglepni Nadalt Acapulcóban | Hosszabbítás

Nick Kyrgios hatalmas csatában, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (6) arányban legyőzte Rafa Nadalt az acapulcói tenisztorna második fordulójában. Az ausztrál teniszező - aki pocsék formája miatt egészen a 72. helyig csúszott vissza a világranglistán - három mérkőzéslabdát hárított a 17-szeres Grand Slam-győztes spanyol ellen, és a következő fordulóban ismét egy blockbuster meccsen léphet pályára, ugyanis a Steve Johnsont két játszmában búcsúztató Stan Wawrinka vár rá.

Nick Kyrgios is azzal próbált érvelni a meccs után, a támadások kereszttüzében, hogy egyetlen célja volt az alulról megütött adogatással, ászt próbált ütni:

"Úgy értem nem az eleve a cél, hogy megpróbálsz oda szerválni, ahol az ellenfeled nem éri el? Nem az a cél, hogy ászt üss?"

Ebben a kérdésben Roger Federer egyértelműen Kyrgios pártjára állt, amikor kifejtette a véleményét a ritkán használt, ám teljesen szabályos adogatás mellett. A korábbi világelső szerint senkit nem lenne szabad számon kérni, aki úgy dönt, hogy alulról akar szerválni. Federer szerint ugyanis nem azért lett a fej fölött megütött szerva népszerűbb, mert az elegánsabb, vagy tiszteletteljesebb, hanem azért, mert így lehet erősebben adogatni.

063_662234344.jpg Fotó: Europress/AFP

"Én abban hiszek, hogy az alulról megütött szerva egy taktikai döntés. Különösen akkor, amikor a srácok szinte rátapadnak a hátsó palánkra. Ebből a szempontból egyáltalán nem kellene szégyenkeznie senkinek, aki ezzel próbálkozik. Egyszerűen csak bután nézel ki, ha elrontod" - mondta a svájci. "A valódi probléma az, hogy a gyakorlatban szinte sosem próbálkozol meg vele. Sok néző előtt nehéz egy ilyet beütni."

Kyrgiosnak mondjuk nem volt szüksége arra, hogy Federer a védelmébe vegye, hiszen ő maga szinte azonnal, a tőle megszokott stílusban válaszolva állt ki saját magáért. Nadal kritikája kapcsán nem késlekedett leszögezni azt, hogy magasról tesz arra, mit mond, vagy gondol róla a spanyol klasszis, mi több, igyekezett ellenfele sokat kritizált lassúságára irányítani a figyelmet:

"Én így játszom. Ő úgy játszik. Ő például rendkívül lassú a pontok között. A szabálykönyv ugye úgy szól, hogy az adogató tempójában kell teniszezni. De a mi meccsünkön mindig az ő tempójában kellett játszani. Nem fogom kommentálni sem őt, sem a játékát. Nekem megvan a saját teniszem."

via 


Hozzászólások