Salakblog - Federer: "Jó dolog fontos embernek lenni, de fontosabb dolog jónak lenni"
Federer: "Jó dolog fontos embernek lenni, de fontosabb dolog jónak lenni"
Fotó: Europress/AFP

Federer: "Jó dolog fontos embernek lenni, de fontosabb dolog jónak lenni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/22 13:22
Roger Federer egyebek mellett példaképekről, a teljesítmény fontosságáról, a fiataloknak szánt útmutatásokról beszélt egy, az UNIQLO által szervezett médiaeseményen. 

A svájci, aki a 21. Grand Slam-címéért száll harcba a jövő héten kezdődő US Openen, jelenleg tízéves szerződésben áll a japán óriáscéggel. A szponzori együttműködés becsült értéke nagyjából 300 millió dollár. 

Federer egy sor, előre kiválasztott kérdésre válaszolt a fönt említett sajtóeseményen. Amikor arról beszélt, hogyan tud még mindig motivált és sikeréhes lenni, hangsúlyozta, hogy olyan sportolók inspirálják, akik már hosszú ideje ott vannak a sportáguk élvonalában. Név szerint az NFL sztárját, Tom Brady-t említette példaként, aki a legidősebb irányító, aki Super Bowlt tudott nyerni. 

"Hogy kikből merítek inspirációt? Olyan sportolókból, akik nem használódnak el, és már hosszú ideje sikeresek. Ott van például Tom Brady, vagy mások, akik hosszú éveken keresztül képesek nagy dolgokat véghez vinni."

Természetesen nem csak a sport világa van hatással a svájcira, hisz beszélt a korábbi dél-afrikai elnök, Nelson Mandela nagyságáról is. A 20. század egyik legnagyobb emberjogi aktivistája rengeteget tett a szabadságért, az egyenlőségért. 2013-ban, 95 évesen hunyt el Johannesburgban. 

"Nelson Mandela nagyszerű dolgokat tett az emberekért világszerte. Nagyon szívesen találkoztam volna vele, de ez sajnos nem történt meg. Mivel az édesanyám dél-afrikai, talán lehetett volna rá esélyem. Ezt borzasztóan sajnálom."

rog1.jpg Fotó: Europress/AFP

Több, mint két évtizedes pályafutása során Federer számos rekordot ért el. 310 hétig vezette a világranglistát, eddig 102 tornagyőzelmet szerzett és két olimpiai érmet gyűjtött. A most kezdődő US Open lesz a 78. fellépése Grand Slam-főtáblán. 

Ezek közül vajon ő maga melyeket gondolja a leginkább különlegesnek?

"Rendkívül büszke vagyok az alapítványomra, mely már 15 éve működik. Ez idő alatt nagyjából egy millió gyerek életét tudtuk egy kicsit jobbá tenni azáltal, hogy jobb minőségű oktatást tudtunk számukra biztosítani. Ami a teniszpályát illeti, a nyolc wimbledoni címem az, amit a legnagyobb dolognak tartok."

Ő a világ egyik legkeresettebb, egyszersmind legjobban kereső sportolója. A Forbes magazin szerint a legjobban fizetett sportolók listáján az ötödik helyen áll. Ám, ha a szponzorációs bevételeit nézzük, akkor ő az első a százas rangsorban. 

rog2.jpg Fotó: Europress/AFP

Federer az egyik legnépszerűbb sportoló a világon. Ebben talán szerepe van annak a mottónak, ami egész pályafutása során vezérelte őt.

"Amikor még kis srác voltam, megkérdezték tőlem egy interjúban, hogy van-e valamilyen mottóm. Én azt feleltem, hogy 'Jó dolog fontos embernek lenni, de fontosabb dolog jónak lenni'. Túl sok ember veszi magát túl komolyan, vagy gondolja azt, hogy ő a világ közepe, holott lehet, hogy nem is ért el semmit. Ezért én úgy gondolom, fontosabb szerénynek, alázatosnak maradni, keményen dolgozni, és kedvesnek lenni az emberekhez."

Federer arra készül a következő két hétben, hogy hatodszor is megnyerje a US Opent; ez egyébként legutóbb 2008-ban sikerült neki. Tavaly a negyedik körig jutott, ahol John Millman búcsúztatta. 

ubitennis

Hozzászólások