Salakblog - Federer fiatal ellenfelét dicsérte, Györe úgy érzi, mindent kiadott magából Nishikori ellen
Federer fiatal ellenfelét dicsérte, Györe úgy érzi, mindent kiadott magából Nishikori ellen
Fotó: Europress/AFP

Federer fiatal ellenfelét dicsérte, Györe úgy érzi, mindent kiadott magából Nishikori ellen

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/01 09:08
Rafael Nadal túl van az első szettveszteségen, de a továbbjutása azért nem forgott veszélyben David Goffin ellen. Roger Federer két sima és egy szoros játszmában verte a norvég Casper Ruudot. Hatalmas mérkőzés kerekedett Györe László és Kei Nishikori találkozójából, csakúgy mint Anastasija Sevastova és Elise Mertens párharcából. A hatodik játéknap nyilatkozataiból válogattunk. 

Roger Federer ott van a Roland Garros negyedik fordulójában, pályafutása során immáron 14. alkalommal. A harmadik helyen kiemelt svájci összességében könnyedén jutott tovább, de azért a harmadik játszma igencsak küzdősre sikeredett a felbátorodó, agresszívebb teniszre váltó Casper Ruud ellen. Federer már a szett elején brékhátrányba került, és hiába vette el rögtön a norvég adogatását, ez a hátralévő időszakban már nem sikerült neki. Végül tie-breakben gyűrte le fiatal riválisát, szettlabdát is hárítva.

"Tetszett, hogy változtatni tudott azt követően, hogy volt egy kilenc játékon át tartó negatív szériája. A harmadik szett igazából bármelyikünké lehetett volna. Megvoltak az elején a lehetőségei, majd később és még később is. Jó volt látni a kitartását. Szerintem az első szett is kemény volt. Már értem, miért áll előtte szép jövő. Nagyon jó a hozzáállása, nyugodt és csendes" dicsérte fiatal ellenfelét Federer, aki a találkozó nagy részében sikerrel rövidített a labdameneteket, a hálónál is gyakran tűnt fel.


"Élveztem a találkozót. Úgy éreztem, nehéz dolgom van, noha egy darabig nagyon jó sorozatban voltam. Nagyon fontos számomra, hogy tudom, képes vagyok így végigtolni másfél szettet, mert ez rengeteg önbizalmat ad a következő mérkőzésre. Az volt az első célom, hogy legalább a torna jelenlegi szakaszáig eljussak, letisztuljon bennem, hol tart a játékom, az erőnlétem és a fejem" - magyarázta a svájci. Ellenfele a nyolc közé jutásért az argentin Leonardo Mayer lesz, aki Nicolas Mahut-t verte négy szettben.

A vártnál valamivel nehezebb dolga volt Rafa Nadalnak a 27. kiemelt David Goffin ellen, hiszen a címvédő még szettet is veszített a találkozón. Nadal villámrajtot vett, az első másfél szettben esélyt sem adott riválisának, és viszonylag gyorsan 2-0-s előnyre tett szert. Goffin azonban fokozatosan javuló játékot mutatott, és a harmadik szettben már egyértelműen méltó ellenfele volt a salakkirálynak, majd egy késői brékkel szépíteni is tudott. Végül a spanyol megállította a zuhanást, megoldotta négyben, így ott lesz a negyedik fordulóban.

"Mindig csak az jár a fejemben, hogy jól játsszak és nyerjek. Konkrét tervvel és határozott elképzelésekkel akarok a pályára lépni. Ami természetesen nem mindig az, mint amikor épp jól teniszezel. Ha átlagosan vagy rosszul megy a játék, akkor eltérő felfogást kell alkalmazni"mondta Nadal. "David remek játékos. Amikor jól megy neki, bárkit képes megverni, ezt már bizonyította. Az elején hihetetlenül játszottam. Még a másodikban is jó voltam, a negyedikben pedig újra harcolnom kellett. Agresszívebb lettem, ez volt a kulcs."


"Egyáltalán nem volt könnyű a mérkőzés első fele, mert szokatlan volt számomra a centerpálya. Ehhez jött hozzá, hogy nagyon [Nadal] hátul játszik. Adogatóként a második szettben kezdtem megtalálni a megoldást, mert az egyértelmű volt az első játszma után, hogy nem állhatok bele minden labdamenetbe, ahhoz túl stabilan teniszezett és nagyon jól lefedte a pályát. Gyorsabban kellett játszanom, de úgy, hogy be is jöjjenek az ütések" - fogalmazott Goffin, hozzátéve, jó érzésekkel várja a füves szezont.

Györe László óriási csatára kényszerítette a hetedik kiemelt Kei Nishikorit, de végül alulmaradt az esélyesebb riválisával szemben. Talán kevesen tudják, de az Open-érában Nishikori rendelkezik a legjobb döntő szettes mérleggel (131-45) tour-szinten, remek statisztikáját még tovább javította a zentai születési Györe ellen. Nishikori a döntő szettes mérkőzéseinek 74,4%-át megnyerte, Grand Slameken pedig még jobb az aránya, 22 győzelem mellett hat vereség. Ami pedig a Roland Garrost illeti, 4-1.

"Próbáltam valahogy kitartani, koncentrálni minden egyes pontra. Akkor sem gondolkoztam túl sokat, amikor 3-0-s hátrányba kerültem. Tisztában voltam azzal, hogy lesznek kisebb lehetőségeim, ezért ezekre vártam és végül jól játszottam azokban a pillanatokban"- mondta Nishikori. 


"Nincs bennem megbánás, mindent jól csináltam a pályán. Természetesen fáj és csalódott vagyok. Nem jó érzés így elveszíteni egy hosszú meccset. De azt érzem, hogy mindent kiadtam magamból. Ez segít egy kicsit" - nyilatkozta Györe.

Nishikoriék ötszettes drámája mellett Anastasija Sevastova és Elise Mertens találkozója emelkedett ki a pénteki meccsek közül. A 12. helyen kiemelt Sevastova összesen öt mérkőzéslabdát hárított, mielőtt 3 óra és 18 perc után lezárta volna a meccset. Mindkét lány óriásit küzdött, Mertens szó szerint csúszott-mászott a pályán és egymást érték a szebbnél szebb labdamenetek. Ebből jócskán kivette a részét Sevastova, volt például olyan meccslabda, amit egy bevállalós rövidítéssel tudott hárítani.

"Ki ne szeretné a rövidítéseket?"nevetett a sajtótájékoztatón a lett teniszező. "Én imádom ezt az ütést, de szinte mindegyiket befutotta, ráadásul hihetetlenül megoldásokat választott. Megvan a keze hozzá. Szerintem egyikünk sem érdemelt vereséget. Mondhatjuk-e ezek után, hogy ő volt a rosszabb játékos? Nem hiszem, minimális volt a különbség. Ettől még nem leszel jobb vagy rosszabb játékos. Szerencse is kell hozzá. Nekem ez most bejött, talán a következő meccsen nem így lesz" - fogalmazott Sevastova.
Hozzászólások