Salakblog - Federer felülmúlta várakozásait a Roland Garros-elődöntővel
Federer felülmúlta várakozásait a Roland Garros-elődöntővel
Fotó: Europress/AFP

Federer felülmúlta várakozásait a Roland Garros-elődöntővel

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/05 13:03
Roger Federer színvonalas mérkőzésen, négy szoros játszmában búcsúztatta honfitársát, Stan Wawrinkát, így bejutott a Roland Garros elődöntőjébe, ahol majd legnagyobb riválisa, a Kei Nishikorit legyőző Rafael Nadal vár rá. A nőknél Konta Johanna és Marketa Vondrousova játszhat a döntőért. A tizedik játéknap nyilatkozataiból válogattunk.

Magabiztos, ellentmondást nem tűrő játékkal jutott a négy közé a címvédő Rafa Nadal. Kei Nishikori zsinórban két ötszettes mérkőzéssel a háta mögött amúgy sem érkezhetett túlzottan vérmes reményekkel a salakkirály elleni negyeddöntőbe, legfeljebb egy, a szokottnál tompább Nadal tehette volna szorossá a mérkőzést. Ennek azonban épp az ellenkezője történt, a spanyol végig nagyon élesen teniszezett, és 1 óra 50 perc alatt - csupán öt játékot veszítve - masírozott az elődöntőbe.

"Nagyon pozitív volt az, ahogyan teniszeztem. Remekül játszottam, nagyon stabil voltam. Az a cél, hogy megnyerjük a maihoz hasonló, kemény ellenfelek elleni találkozókat. Nagyon örülök, hogy ez sikerült. Természetesen az, hogy Roger jön az elődöntőben, az még különlegesebbé teszi. Karrierünk fontos pillanatait osztottuk meg egymással a pályán, egymás ellen harcolva. Ez egy újabb epizód lesz, örömmel és izgatottsággal várom. Különleges pillanat lesz, megpróbálok felkészülni rá" nyilatkozta Nadal.


Kevesen gondoltuk, hogy egyszer még arról kell írnunk/beszélnünk, hogy készülhetünk egy újabb Fedal-mérkőzésre, méghozzá pont a Roland Garroson. Roger Federer zsinórban háromszor kihagyta az év egyetlen salakos Grand Slam-tornáját, utolsó két idényében pedig a salakszezont is pihenéssel és felkészüléssel töltötte. Stan Wawrinka legyőzésével azonban elődöntőbe jutott, így készülhet(ünk) a 38. Federer-Nadal - vagy, ahogy Párizsban talán illendőbb - Nadal-Federer összecsapásra.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét elődöntőbe jutottam egy Grand Slam-tornán, mert az elmúlt egy évben ez nem sikerült" mondta Federer. "Voltak kemény negyedik fordulós és negyeddöntős vereségeim. Erről az oldalról nézve sikerült felülmúlnom a várakozásaimat. Azután, hogy ennyi ideig kihagytam a Garrost, nagyon jó érzés visszatérni az elődöntőbe. Jön a Rafa elleni mérkőzés, emiatt nyilván izgatott vagyok. Bízom abban, hogy sikerül a következő napokban regenerálódnom, de ez biztosan sikerülni fog, így pénteken megpróbálom majd a legjobbamat nyújtani."


"Néhány labdamenet megváltoztathatta volna a mérkőzést, de azt hiszem, jól játszottam azokban a pillanatokban. Kicsit agresszívebb volt nálam" - tette hozzá Wawrinka, aki jövő héttől kezdődően visszatér a top 20-ba. "Egészen gyors és csúszós volt a pálya. Fontos volt, hogy agresszívek legyünk, belépjünk a pályára, ebben jobban teljesített nálam. Úgy játszott, ahogyan azt ezen a borításon vártam tőle. Nincs már semmi meglepő ebben a felfogásban. Az a lényeg, ki játszik jobban a fontos labdamenetekben, ebben ma jobb volt."

2013 és 2018 között Konta Johanna masszívan negatív, 7-15-ös mérleggel rendelkezett a salakos WTA-tornák főtábláján. 2019-ben azonban nagyon ráérzett erre a borításra, mert 15 győzelem mellett csak háromszor (kétszer döntőben) kapott ki salakon. A brit színekben versenyző, de magyar származású Konta akár az Ostapenko-specialt is megcsinálhatja, azaz úgy nyerhet Roland Garrost, hogy előtte egyetlen meccset sem sikerült nyernie a torna főtábláján. Ostapenkónak azóta sem sikerült. 

"Egyértelmű, hogy ez volt az egyik legjobb teljesítményem" - mondta Konta a Sloane Stephens elleni kétszettes győzelmét követően. "Elégedett vagyok azzal, ahogyan sikerült megbirkóznom a körülményekkel és ahogyan megnyitottam a teret játékomhoz. Sikerült a saját játékomat játszani, aminek külön örülök"fogalmazott a 26. kiemelt. Kontának van már némi tapasztalata Grand Slam-elődöntőkből, 2016-ban az Ausztrál Openen, 2017-ben Wimbledonban jutott a legjobb négy közé.

000_1H8428.jpg Fotó: Europress/AFP

"Természetesen az egy előnyös dolog, hogy voltam már korábban hasonló helyzetben. Ugyanakkor azt gondolom, mindennél többet ér, hogy idén sokszor kerültem idegen szituációkba. Gondolok például a Fed-kupában lejátszott kemény mérkőzésekre, sokszor játszottam úgy, hogy hátrányban voltam" - folytatta Konta, aki nagyon magabiztosan hozzátette, szerinte a WTA Tour egyik játékosa sem mehet biztosra ellene, ugyanakkor azt el kell fogadnia, hogy nem minden csak a saját teljesítményén múlik.

Hatalmas lehetőség áll Konta előtt, hogy pályafutása során először Grand Slam-döntőbe jusson, ugyanakkor ez a kijelentés a 19 éves Marketa Vondrousova esetében ugyanúgy érvényes. Amikor rápillantottak a táblára, valószínűleg mindketten kiegyeztek volna egy olyan forgatókönyvben, hogy egymás ellen játszhatnak a Roland Garros-döntőért. Vondrousova egy időnként hektikus, de alapvetően színvonalas mérkőzésen búcsúztatta Petra Marticot a negyeddöntőben.

"Nagyon boldog vagyok a teljesítményem miatt. Kemény mérkőzés volt, először fordult elő, hogy le tudtam győzni, ez elképesztő. Nem mindennap jut Grand Slam-elődöntőbe az ember, nem igaz? Amikor három szettlabdája volt, igyekeztem nem túlgondolkodni, csak a saját játékomra koncentráltam, pontról pontra. Szerettem volna agresszívebben játszani, mert [Martic] remek játékos, aki ellen ez a felfogás tud működni. Ez volt a kulcs az első játszmában"értékelt a fiatal cseh teniszező.

000_1H88NU.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hatalmas dolog, hogy ezen a versenyen tudtam először nyerni ellene" - utalt arra, hogy a Roland Garrost megelőzően 0-4-re állt a horvát teniszező ellen. "Legalább öt mérkőzés óta vártam arra, hogy ez megtörténjen. Amikor 5:2-nél közel álltam a győzelemhez, mérkőzéslabdáim is voltak, elképesztő labdameneteket nyert meg" - magyarázta Vondrousova, aki a jövő héttől kezdődően legalább a világranglista 20. helyéig volt előlépni elődöntős szereplésének köszönhetően.
Hozzászólások