Salakblog - Federer és Serena rajongói, valamint Djokovic a felfüggesztett teniszszezon legnagyobb vesztesei 
Federer és Serena rajongói, valamint Djokovic a felfüggesztett teniszszezon legnagyobb vesztesei 
Fotó: Europress/AFP

Federer és Serena rajongói, valamint Djokovic a felfüggesztett teniszszezon legnagyobb vesztesei 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/05 12:00
Mats Wilander, az Eurosport szakértője a koronavírus-járvány teniszre gyakorolt hatásairól beszélt a minap a L'Équipe című francia lapnak adott interjújában. A svéd szakember külön kitért arra, teniszszakmai szempontból kik a lehetséges nyertesei és vesztesei a világjárványnak.

Wilander szerint a legnagyobb vesztes egyértelműen Novak Djokovic, aki egyébként még veretlen idén. A világelső Szerbia válogatottjával megnyerte az első alkalommal kiírt ATP-kupát, ezt követően megszerezte 17. Grand Slam-győzelmét az Ausztrál Openen, majd behúzta a dubaji tornát is.

"Rendkívül sajnálatos az, ami most a világban zajlik"- mondta Wilander. "Nagyon hiányzik a tenisz. Pont most jött volna a szezon legfontosabb időszaka: Indian Wells, Miami, Róma, a Roland Garros és Wimbledon. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó. A játékosok nagy része az edzést talán meg tudja oldani, ám a legnagyobb kihívás ilyenkor, hogy valahogy motivációt találjanak maguknak. Ez azért nehéz, mert azt sem tudják, tulajdonképpen mire készüljenek. Nem tudhatjuk ugyanis, meddig tart ez a helyzet."

Most ott tartunk, hogy a szezont július 23-ig felfüggesztették, de az azt követő amerikai kemény pályás időszak is erősen kérdőjeles. Még a top 10-es játékosok sem feltétlenül pályán edzenek, hisz sok helyütt olyan korlátozások vannak érvényben, melyek ezt nem teszik lehetővé. 

"Djokovic nem vesztett még mérkőzést az idén. Elképesztő formában volt, és csak a koronavírus-járvány volt képes őt megállítani. Egyértelműen ő a kialakult helyzet legnagyobb vesztese."

"Rajta kívül nem kedvez még a helyzet több NextGen-játékosnak sem, akik most lehetőséget kaphattak volna arra, hogy konkuráljanak a Nagy Hármassal, akár a Grand Slameken is. Biztos voltam benne, hogy néhányuknak nagyszerű éve lehet 2020-ban, hisz rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban. Ilyen például Tsitsipas, Shapovalov és Auger-Aliassime is. Amikor fiatal vagy, az edzések általában nem nagyon érdekelnek, csak az a fontos, hogy tétmeccseket játszhass és legyőzz nálad jobb játékosokat. Nekik ezért is nagyon nehéz most."

Ahogy vannak vesztesei a helyzetnek, úgy nyilván vannak olyanok is, akik előnyt tudnak kovácsolni maguknak a törölt tornákból.

"A felfüggesztett szezon egyetlen nyertesei azok, akik sérülten fejezték be az Ausztrál Opent. Amikor minden visszatér a normál kerékvágásba, mindenki nulláról indul majd. Azt azonban, hogy ez mikor lesz, egyelőre nem lehet megjósolni. Sokan otthon erőnléti edzéseket végeznek, hogy formában maradjanak, de azt ők is tudják, hogy nekik is nagyon nehéz lesz majd elkezdeni újra játszani. Még egyszer hangsúlyozom, a legnehezebb az, hogy motiváltak tudjanak maradni."

federer serena.jpg Fotó: Europress/AFP

Roger Federer és Serena Williams helyzete még a többiekéhez képest is extra, hisz ők már karrierjük vége felé járnak. Először úgy tűnt, a svájci akár a nyertese is lehet a történteknek, amikor azonban biztossá vált, hogy az idén nem lesz Wimbledon, egyértelművé vált, hogy ő sem jön ki jól a dologból. Mind Serenának, mind neki nagy esélyt jelenthetett volna az idei füves GS egy utolsó nagy dobásra. Federer azonban egy pillanatra sem jött zavarba, a törlést követően rögtön jelezte, hogy részt vesz a jövő évi halléi tornán, amely az egyik legfontosabb felvezetőverseny Wimbledon előtt.

"Sokan úgy gondolják, hogy elsősorban csak a fiatalokra van negatív hatással a felfüggesztett szezon, hisz ők így nem kapnak esélyt arra, hogy megküzdjenek a legjobbakkal. Van a dolognak azonban egy másik oldala is."

"A rajongók is egyértelmű vesztesek, hisz nem láthatják játszani Rogert és Serenát. Mivel a két legenda a pályafutása végén jár, ki tudja mennyi lehetősége lesz még az embereknek, hogy drukkolhassanak nekik."

ubitennis

Hozzászólások