Salakblog - Federer és Sampras egy csapatban!
Federer és Sampras egy csapatban!
Fotó:Europress/Getty

Federer és Sampras egy csapatban!

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/27 09:08

Roger Federer is aláírt, így tovább erősödött a pénteken kezdődő IPTL (International Premier Tennis League) mezőnye. Jelen állás szerint így áll fel a négy csapat:

Manila Mavericks: Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Maria Sharapova, Carlos Moya.

Singapore Slammers: Serena Williams, Tomas Berdych, Lleyton Hewitt, Patrick Rafter.

Indian Aces: Roger Federer, Ana Ivanovic, Pete Sampras, Sania Mirza.

UAE Royals: Novak Djokovic, Marin Cilic, Caroline Wozniaki, Goran Ivanisevic.

Nem akármilyen névsor:) A Maesh Bhupathi által életre hívott csapatverseny egyfelől megpróbálja meglovagolni a tenisz példátlan népszerűségét Ázsiában, mintegy keresztezve a sportágat az amerikai major ligákkal.

Amikor a világ egykori legjobb páros játékosa kitalálta az IPTL-t, nem kevés befolyással volt rá az arrafelé igen népszerű Twenty20 krikett liga. A krikettesek néhány évvel ezelőtt lerövidítették a mérkőzéseiket (melyek így már alig három-négy órásak), és ezzel hatalmas sikert arattak.

Bhupatinak is hasonló céljai vannak: egy mérkőzés egy férfi és egy női egyesből, egy párosból és egy vegyes párosból áll, valamint a legendák is játszanak egy meccset. Egy mérkőzés egy nyert szettre megy, 5:5-nél rövidítés helyett négy perces szétlövés következik. A végeredményt nem az dönti el, hogy melyik csapat hány meccset nyert, hanem hogy hány game-et.

Magyarul a megnyert játékok száma összeadódik, ráadásul úgy, hogy a fogadónak van úgynevezett duplázója is. Ha előre szól, akkor az a játék kettőt ér.

Mindezen felül újdonság még az időkérés, de gyanítom, ezzel nem a mérkőzések felgyorsítása volt a cél, mint a többi szabállyal (merthogy előny sincs), hanem hogy le tudják adni a tévében a reklámokat.

A torna összdíjazása 1 millió dollár. Ami azért érdekes, mert a 16 teniszezőből hat egészen biztosan többet kér egy estéért :)

Hozzászólások