Salakblog - "Federer és Nadal új szintre emelték a rivalizálás fogalmát" - mondja a világbajnok spanyol futballista
"Federer és Nadal új szintre emelték a rivalizálás fogalmát" - mondja a világbajnok spanyol futballista
Fotó: Europress/AFP

"Federer és Nadal új szintre emelték a rivalizálás fogalmát" - mondja a világbajnok spanyol futballista

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/18 11:05
Juan Mata, a Manchester United középpályása úgy véli, Roger Federer és Rafael Nadal egyedülálló helyet foglalnak el az egyetemes sporttörténelemben. Szerinte egészen kivételes, amit ők ketten elértek a modern sportban. Többek között azzal, hogy a mérkőzéseiket igazi látványossággá tették, melyek végén a drukkereik elégedetten állnak fel a kanapéról, bármelyikük is győzött.

Federer és Nadal a párharcukkal szépen lassan túlléptek a sport határain azóta, hogy 2004-ben, Miamiban először megmérkőztek egymással. A mérleg jelenleg 24-16 Rafa javára, bár a legutóbbi hét meccsükből hatot Roger nyert meg. 

'Suddenly a Footballer' címmel nemrégiben jelent meg Mata önéletrajzi könyve, aki  a kötet kapcsán egy interjúban a teniszhez fűződő szenvedélyéről is beszélt. Azon belül is a Fedal-meccsekről, melyeket kivételes élvezettel nézett az elmúlt tizenöt évben.

"Ha megnézzük Federert és Nadalt, láthatjuk, hogy ők ketten hihetetlen, majdhogynem teljesen egyedülálló dolgokat vittek véghez a modern sportban."

"Amikor látjuk őket játszani, a teniszt élvezzük, a színvonalat csodáljuk, a két sportembert becsüljük, ahelyett, hogy azon aggódnánk, végül ki nyeri majd a meccset. A sportban általában drukkolunk valakinek, és azt akarjuk, hogy a végén ez a valaki nyerjen. Amikor azonban egy Federer-Nadal meccset nézünk, akkor önmagában az okoz örömet, hogy ők ketten pályára lépnek egymás ellen."

mata.jpgFotó: sport365

"Persze, mivel én spanyol vagyok, hatalmas csodálója vagyok mindannak, amit Rafa elért. Ugyanakkor Federert is egy rendkívül különleges sportolónak tartom. Amikor az ő meccsüket nézem, akkor  tudom, nincs más dolgom, mint leülni a képernyő elé, élvezni azt, amit látok. Két óriási nagyságról van szó, akik nem csak a saját sportáguk legnagyobbjai, hanem valamennyi sportágat figyelembe véve is különlegesek."

"Amellett, hogy kiváló sportolók, mindketten nagyon szerethetőek is. Mindig boldog vagyok, bármi is legyen az összecsapásuk végeredménye. Hatalmas teljesítmény tőlük, hogy elérték, hogy szinte mindenki mellettük áll és nekik drukkol."

"Ez egy óriási párharc, talán a legnagyobb a teniszben, mégis más, mint a többi. A riválisok többnyire küzdenek azért, hogy jól kijöjjenek egymással, az ő esetükben azonban olyan mértékű tisztelet jelenik meg a pályán egymás iránt, ami borzasztóan magas szintre emeli a kapcsolatukat."

"Ők ketten remek példái annak, hogy két sportoló hosszú éveken át ugyanazokért a trófeákért harcol egymással, miközben mérhetetlen tisztelettel vannak a másik iránt. Ezért aztán mi, drukkerek is maximálisan tisztelni tudjuk mindkettejüket." 

"Rengeteget tettek a teniszért, és iszonyatosan hiányozni fognak, amikor a pályafutásuk majd véget ér. A meccseiken két teljesen különböző stílus áll szemben egymással, az összecsapásaik ettől is lettek olyan különlegesek az évek során. Folyamatosan gondolkodásra késztetik és kihívás elé állítják egymást. Imádom nézni, ahogy megtalálják az utat ahhoz, hogy le tudják győzni a másikat."

fedal.jpgFotó: Europress/AFP

Mata már gyerekként megszerette a teniszt, amikor még ő maga is leckéket kapott belőle. Felnőttként pedig kikapcsolódást jelent a számára, amikor nézheti a legnagyobbak csatáit.

"Mindig is szerettem a teniszt. Gyerekként egy ideig párhuzamosan fociztam és teniszeztem. Mindkettőben elég jó voltam, de végül a foci lett az utam, és abban tudtam igazán kiteljesedni."

"A mai napig követem a teniszt. Jó néhányszor ott voltam az O2 Arénában az ATP-világbajnokságon, de a madridi tornára és Wimbledonba is kilátogattam több alkalommal is, és mindig fantasztikus élmény volt."

Mata büszkén támogatja a Common Goal elnevezésű jótékonysági kezdeményezést, melynek célja, hogy az egyetemes futballvilág összefogjon és megpróbálja kezelni korunk legfontosabb társadalmi kihívásait. Könyve bevételeinek 99 százalékát erre a célra ajánlja fel. Hogy miért 99-et? A könyvéből kiderül.

tennis365

Hozzászólások