Salakblog - Federer: Ennyi tenisz után a testem pihenés után üvölt
Federer: Ennyi tenisz után a testem pihenés után üvölt
Fotó: Europress/AFP

Federer: Ennyi tenisz után a testem pihenés után üvölt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/03 14:20
Roger Federer kemény tempót diktált az elmúlt öt hét során, lejátszott három tornadöntőt, amik közül kettőt meg is nyert. Bár a svájci elégedett volt a teljesítményével, elismerte, pihenésre van szüksége a nagy hajtást követően, amely viszont az előző két szezonhoz képest rövidebb lesz, hiszen közel három év kihagyás után salakon is pályára fog lépni.
"Azt éreztem, hogy minden a terveim szerint alakult a pályán. Jól kezdtem a mérkőzést, az adogatásaim kiválóan működtek, fogadóként pedig sikerült megragadni a megfelelő pillanatokat" - nyilatkozta Federer a John Isner ellen 6:1, 6:4 arányban megnyert döntőt követően, amellyel pályafutása során negyedik alkalommal emelhette fel a győzelemért járó trófeát Miamiban.

Legutóbbi tornagyőzelmét követően Federer 2280 pontnál jár 2019-ben, amely jelenleg a legtöbb a férfiak között. Azóta, hogy az Ausztrál Open negyedik fordulójában kikapott Stefanos Tsitsipastól, mindegyik versenyén legalább a döntőig eljutott, közben 16 mérkőzésből 15-öt megnyert. Ebben az idényben 18-2-es mérleggel rendelkezik, ami azt jelzi, hogy a svájci változatlanul versenyképes, és ez a nagy versenyekre is vonatkozik.

000_1CF25O.jpg Fotó: Europress/AFP

"Abban a reményben játszom még, hogy nyerhetek Miamihoz hasonló nagy versenyeket, ami egyébként az egyik legnagyobb a touron. Az ehhez hasonló győzelmek azt jelzik számomra, hogy megfelelő úton járunk a csapattal, a pályán kívül elvégzett gyakorlatokkal és az edzésekkel, ami nagyon jó érzéssel tölt el" - folytatta Federer.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok már korábban jelentette, hogy - ellentétben az előző két szezonnal - már a salakos szezonban visszatér a pályára. Utoljára 2016-ban játszott ezen a borításon tétmérkőzést, akkor kikapott Dominic Thiemtől a római 1000-es torna harmadik fordulójában. Federernek egyetlen pontot sem kell megvédenie a következő hónapokban, a hosszú kihagyás miatt pedig az elvárások sem lesznek magasak, amiből erőt meríthet.

"Az, hogy ilyen jól kezdtem a szezont a kemény pályákon, levesz némi nyomást a vállaimról. Márpedig nyomás nélkül szeretnék játszani a salakos versenyeken. Ha nem alakul jól, akkor azt mondhatom, várható volt, amennyiben jól alakul, az egyértelműen ösztönözni fog. Ha pedig a tét komolyabb lesz, talán még salakon is mutathatok erős teniszt."

Federer ismét felülmúlta önmagát, mégsem lett ettől magabiztosabb a salakszezont illetően | Hosszabbítás

Roger Federer a Miami Open vasárnapi döntőjében történelmet írt. Nem azzal hogy a negyedik trófeáját emelhette itt a magasba, hiszen Djokovic és Agassi is hatszoros tornagyőztes itt. És nem is csak azzal, hogy pályafutása 101. tornagyőzelmét szer ezte meg, de azzal is, hogy beállította, illetve megdöntötte több saját adogató rekordját is.

Tény, hogy a leglassabb borítás egyben a leggyengébb is volt Federer pályafutásában, de azért sikertelennek nem nevezhető. 2009-ben megnyerte a Roland Garrost, négy alkalommal pedig döntős volt a tornán.1000-es győzelmei (28) közül hatot is salakon szerzett: négyet Hamburgban (később ezt a versenyt visszaminősítették 500-ra), kettőt pedig Madridban. Federer ennek ellenére változatlanul óvatosan fogalmazott az esélyeit illetően.

"Érdekes kihívás lesz számomra a salakos játék. Az elsődleges kérdésünk most az az erőnléti edzőmmel, hogyan vágjunk bele. Egyelőre nem tudom, mit talált ki nekem, de azzal tisztában vagyok, hogy nem ugyanúgy készülünk majd, mint a kemény pályás versenyekre. Salakon nőttem fel, de három év kihagyás után nem tudom, mennyire vagyok jó."

Federer a téli-tavaszi menetelés után tart egy hosszabb szünetet, és csak május elején tér vissza, a tervek szerint Madridban. "Négy-öt hét kihagyás vár rám. Először is, pihenésre van szükségem. Mondtam is a stábomnak, hogy az előző napokban a testem szinte üvöltött a szünet után. Négy héten át minden nap teniszeztem, ami már sok volt nekem. Épp ezért, nagyon várom, hogy pihenjek egy kicsit" - fogalmazott.

via tennis.com

Hozzászólások