Salakblog - "Federer nem lehet a legnagyobb, ha még saját generációjában is csak a harmadik"
"Federer nem lehet a legnagyobb, ha még saját generációjában is csak a harmadik"
Fotó: Europress/AFP

"Federer nem lehet a legnagyobb, ha még saját generációjában is csak a harmadik"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/05 16:59
A korábbi wimbledoni bajnok, Pat Cash úgy látja, Novak Djokovic már most is generációja legjobb teniszezője, már most is Roger Federer és Rafael Nadal előtt jár. Az ausztrál szerint a svájci ráadásul még a dobogó második fokára sem fér fel.

Sokan gondolják azt, hogy Djokovic, Federer és Nadal a tenisztörténelem három legjobb játékosa. Arról azonban komoly vita folyik, hogy hármójuk közül ki a GOAT. 

Vannak, akik szerint 20 Grand Slam-trófeájával, jelen állás szerint legalábbis mindenképpen, Federer van elöl. Mások úgy látják, hogy mivel Nadal annyira ellenállhatatlan salakon, őt kell tekintsük a legnagyobbnak. És vannak, akik már most a 17 major-címnél járó Djokovicot tartják a legjobbnak.

Amikor Cash-t arról kérdezték, mi a véleménye a Nagy Hármasról, az ausztrál elismerte, Federer az, akinek a játékát leginkább szereti nézni.

"Úgy gondolom, Federer minden generációban a többiek fölé kerekedett volna, akármilyen korban és pályán, akármilyen ütővel és egyéb felszerelésekkel is kellett volna játszania" - mondta Cash az Ubitennis.net oldalán közölt videóban. "Bármikor világelső lett volna, akár az 1920-as években is."

"Rafa és Novak specializálódtak a mai kor kihívásaihoz, és valami újat alkottak. Főleg Rafa a maga ütőivel és húrozásával. Ahogy salakon képes teniszezni, az egészen rendkívüli. Novak pedig olyan szintre emelte a teniszét, amivel minden borításon extrát tud nyújtani."

"Hogy kit szeretek a legjobban nézni? Federer és Nadal nagyjából azonos szinten van nálam ebből a szempontból. Roger van talán picit előrébb, mert annyira könnyed, annyira elegáns a mozgása, és ahogy feljön a hálóhoz, színtiszta élvezet őt nézni."

Amikor azonban az a kérdés merül föl, hogy ki a legjobb hármójuk közül, Cash választása Djokovicra esik. Elsősorban az egymás elleni mérlegek miatt. A szerb Federer ellen 27-23-ra, míg Nadal ellen 29-26-ra áll.

"Djokovic a legjobb hármójuk közül, ez egyértelmű. Az az ember egy őrült. Komoly lemaradása volt az elején a H2H-ben, ő azonban mindkét párharcot megfordította. Amikor a legjobbat keressük, nem lehet figyelmen kívül hagyni az egymás elleni eredményeket."

"Tudom, mindenki azt mondja, Federer minden idők legjobbja, de az az igazság, hogy még a saját generációjában is csak a harmadik helyre kerül. Valakit csak úgy tarthatunk a valaha volt legjobbnak, ha legalább a két legnagyobb riválisával szemben pozitív a mérlege. A legnagyobbság kérdésében ez kell legyen a legfontosabb szempont."

"Ha az ütéseit és a mozgását nézzük, akkor Federer a legjobb játékos, akit valaha láttam. Ütésekben, mozgásban és még sok minden másban is. Más dolgokban viszont egy kicsit régimódi. Azokon a borításokon, és azoknál a labdáknál, amelyek nem fekszenek neki, egy jóval támadóbb játékot fejlesztett ki."

"De bármennyire is jó a mérlege, Djokovicnak még az övénél is jobb. A szerb ráadásul egyre jön föl a GS-ek tekintetében is. A salakot leszámítva persze."

tennis365

Hozzászólások