Salakblog - Federer bízik a csodákban, Djokovic ellen is csak ebben reménykedhet
Federer bízik a csodákban, Djokovic ellen is csak ebben reménykedhet
Fotó: Europress/AFP

Federer bízik a csodákban, Djokovic ellen is csak ebben reménykedhet

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/29 21:25
Csütörtökön már a döntőbe kerülés a tét az Ausztrál Openen, a nőknél Ashleigh Barty-Sofia Kenin és Simona Halep-Garbine Muguruza találkozókra kerül a sor. Lényegesen több kérdőjel van a játéknapra tervezett egyetlen férfi elődöntő körül, kérdéses ugyanis, hogy a negyeddöntőben sérüléssel bajlódó Roger Federer tudja-e vállalni a játékot. És ha igen, milyen állapotban.

Bemutatjuk a tizenegyedik játéknap egyéni mérkőzéseit.

Novak Djokovic (2) - Roger Federer (3)

Napestig elemezhetnénk, milyen teniszre lenne szüksége Roger Federernek ahhoz, hogy 2012 után először legyőzze Novak Djokovicot egy Grand Slam-tornán, a körülményeket figyelembe véve azonban ezek a lehetséges variációk valamelyest háttérbe szorulnak. Ezúttal ugyanis nem az a legnagyobb kérdés, milyen hatékonysággal szervál a svájci, vagy hogy hányszor tudja lerövidíteni a labdameneteket, hanem az, mennyire egészséges. Valószínűleg akkor is kevés esélye lenne, ha tökéletes fizikai állapotban lépne pályára,

így pedig, hogy a Tennys Sandgren elleni találkozón ágyéksérülést szenvedett, valóságos csoda lenne, ha legyőzné a pályafutása nyolcadik Ausztrál Open-sikerére hajtó szerbet.

Federer a saját elmondása szerint nem érdemelte meg győzelmét, Djokovic alig várja az egymás elleni elődöntőjüket | Hosszabbítás

Az Ausztrál Open keddi játéknapján további négy negyeddöntőt játszottak le. Sofia Kenin először jutott be elődöntőbe Grand Slam-tornán, a világelső Ashleigh Barty lesz az ellenfele. Roger Federer már két körrel korábban is szenvedett, Tennys Sandgren ellen viszont hét mérkőzéslabdát is kellett hárítania, sérülten, megtette, és továbbjutott, ahol az a Novak Djokoviccsal találkozik, aki három szettben búcsúztatta Milos Raonicot.

"Hiszek a csodákban" - mondta Federer annak kapcsán, miért folytatta egyáltalán a Sandgren elleni találkozót, amikor kilátástalannak tűnt a testével folytatott küzdelem. Az amerikai, aki hétszer is egyetlen lépésnyire került karrierje legnagyobb sikerétől, a győzelem kapujában megérezte a rá nehezedő nyomást, és megtette azt a szívességet, hogy sorozatos rontásaival (a hét meccslabdából hatot ki nem kényszerített hibával zárt) visszahozta a mérkőzésbe Federert. Egy dolgot biztosan kijelenthetünk: Djokovic nem lesz ennyire bőkezű.

A szerb egyébként is megállíthatatlannak tűnik, (ahogyan a Salakblog podcastben is felmerült, talán Dominic Thiem lehet veszélyes rá) egyedül a Jan-Lennard Struff elleni találkozóján került nagyobb hullámvölgybe. Federer ellen 10-6-os mérleggel rendelkezik major-versenyeken, az öt legutóbbi három nyert szettre menő mérkőzésüket is ő nyerte, míg Ausztráliában 3-1-re áll a svájcival szemben. Legfeljebb csak egy dolgot tudunk Federer mellett érvként felsorakoztatni: az ATP-vb-n pazar játékkal verte a szerbet, így talán a démonokat maga mögött hagyta.

Ashleigh Barty (1) - Sofia Kenin (14)

Az év egyik legnagyobb sztorija lenne, ha Ashleigh Barty világelsőként szakítaná meg az ausztrálok 42 éve tartó rossz sorozatát az Ausztrál Openen, ráadásul egy olyan évben, amikor igencsak ráférne némi öröm a szó szerint lángokban álló országra. Vajon elbírja ezt a nyomást? Eddig nem volt ezzel problémája, pedig a torna elejétől ott volt rajta az esélyesség terhe, és nem lehet azt mondani, hogy könnyű útja volt az elődöntőig. Három kiemeltet is legyőzött: Elena Rybakinát (29.), Alison Riske-et (18.) és Petra Kvitovát (7.).

068_AA_28012020_6093.jpg Fotó: Europress/AFP

Főleg utóbbi számít kiemelendő eredménynek, hiszen ők ketten tavaly is összefutottak Melbourne-ben, és akkor a pazar formában lévő cseh, valamint a tét együttesen agyonnyomta. Nem úgy a mostani tornán: két szettben, 7:6, 6:2-vel búcsúztatta a kétszeres wimbledoni bajnoknőt. Mostani ellenfelét, Sofia Kenint négyszer is legyőzte már korábban, ráadásul a fiatal amerikaival ellentétben járt már Grand Slam-torna elődöntőjében. Már csak ezért is Barty a találkozó favoritja, és a sikeréért egy emberként szorító 16 ezres tömeg is átlendítheti az utolsó akadályokon.

Simona Halep (4) - Garbine Muguruza

Mérkőzés utáni nyilatkozatában a román teniszező leszögezte, régen megtanulta és elfogadta, hogy nem létezik tökéletesség a teniszpályán. Szerdán mégis közel volt ehhez, egy olyan Anett Kontaveitet parancsolt le 6:1, 6:1-re a pályáról, aki amúgy nem játszott rosszul. Halep elképesztően nagy önbizalommal játszik, amit talán betudhatunk annak is, hogy tavaly Wimbledonban végképp levetkőzte a salakpecialista titulust, és most már ő maga is elhiszi, bárhol, bármelyik pályán lehet esélye a győzelemre.

068_AA_29012020_7247.jpg Fotó: Europress/AFP

Garbine Muguruza menetelése csak az elmúlt két évben mutatott formája alapján meglepetés, máskülönben teljesen természetes, ha négy között látjuk nagy versenyeken a kétszeres Grand Slam-bajnokot. Conchita Martinez szerződtetése telitalálatnak bizonyult, a páros már a 2017-es wimbledoni tornán remekül funkcionált, konkrétan GS-győzelemben csúcsosodott ki az együttműködés. Haleppel szemben 3-0 a mérlege kemény pályán, ezért a szemünk sem rebbenne, ha végül ő lenne az egyik szombati döntős.

Hozzászólások