Salakblog - Federer a nagy hármasról: "Belehajszoltuk egymást a sikerekbe"
Federer a nagy hármasról: "Belehajszoltuk egymást a sikerekbe"
Fotó: Europress/AFP

Federer a nagy hármasról: "Belehajszoltuk egymást a sikerekbe"

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/30 12:39
Két évtizeddel ezelőtt Pete Sampras volt az Open-éra legsikeresebb játékosa a maga 14 Grand Slam-győzelmével. Azóta hárman is megdöntötték az amerikai egykoron megdönthetetlennek hitt rekordját: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic. Federer - aki kilencedik wimbledoni győzelméért száll harcba - úgy gondolja, sokat profitáltak abból, hogy egy érában játszanak.
"Úgy gondolom, hogy ilyesmi elég ritkán fordul elő. Ez arra is bizonyíték, hogy egymással versengve is lehet elképesztő pályafutásunk" - magyarázta a wimbledoni tornát megelőzően Federer. "Ez elég vicces helyzet, mert sokan abból indulnak ki, hogy megfosztottuk egymást bizonyos sikerektől. És ez valószínűleg így is történt. Ezzel együtt viszont úgy gondolom, hogy új magasságokba hajszoltuk egymást."

A 2003 óta - tehát Federer első Grand Slam-győzelmétől számítva - megrendezett 16 Wimbledoni tornából 14-et a nagy hármas valamelyik játékosa nyert meg. 14 évvel ezelőtt fordult elő először, hogy mind a hárman elindultak a füves Grand Slamen, és a legendás trió idén épp olyan erősnek tűnik, mint bármikor. A világranglistán kibérelték maguknak a top 3-at, emellett Wimbledonban is a trióé a három legértékesebb kiemelt hely. Utóbbi viszonylag régen fordult elő: ezt megelőzően 2012-ben volt hasonlóra példa.

063_177593914.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Egyértelműen jobbak lettünk egymásnak köszönhetően. Nem vagyok benne biztos, hogy mindannyian ilyen sokáig nyújtottuk volna a pályafutásunkat, ha különböző érában játszunk. Az én szemszögemből jó, hogy így alakult, remélhetőleg a szurkolók is élvezték. Úgy gondolom, nagyon különböző személyiségek vagyunk, így mindenki kiválaszthatta a neki legszimpatikusabbat" - fogalmazott a svájci.

Federer tovább javíthatja amúgy is remek füves pályás mérlegét. Halléban megszerezte 10. címét (ezzel Nadal mögött a második az Open-érában, aki legalább tízszer megnyerte ugyanazt a versenyt), összességében pedig már 19 füves pályás címnél tart. Wimbledonban megszerezheti 100. győzelmét, amennyiben legalább az elődöntőig eljut. A fő célja természetesen az lesz, hogy megnyerje a tornát, amivel tovább javítaná saját, nyolc végső sikert számláló rekordját.

"Úgy gondolom, a fű még mindig nagyon különböző terep. Néhányan talán azt érzik, nincs nagy különbség a kemény pályához képest. Szerintem viszont ezen a pályán máshogy kell mozogni, eltérő tehetségre van szükség. Az, ahogyan a labda pattan, ahogyan a pörgetésekre reagál, szintén nagyon más" - értékelte a füves pályás körülményeket Federer, aki azt is elmagyarázta, hogyan változik a játék hatására a borítás.

075_taamallah-notitle190607_np9Rw.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nyilvánvaló, hogy most tudunk a legjobban játszani füvön. Évről évre jobbak lesznek, ami könnyíti az alapvonaljátékot. Az első wimbledoni hét viszont még mindig nagyon eltérő a kemény pályákhoz képest. A második héten már kezd hasonlítani. Könnyebb mozogni az alapvonalon, talán egy picit még jobban felgyorsul. Jobban reagál a pörgetésekre. Eleinte viszont nagyon puha, ami nehezíti a mozgást."

Legutóbb 2016-ban fordult elő, hogy Federer salakos versenyeken is indult a füves pályás szezont megelőzően. A 37 éves klasszis három év kihagyás után tért vissza legkevésbé sikeres borítására, ahol - talán fogalmazhatunk így - a várakozásokat felülmúló teljesítményt nyújtott. Madridban és Rómában negyeddöntőig jutott, a Roland Garroson pedig elődöntős volt, ahol a későbbi győztes Nadaltól kapott ki. Federer úgy gondolja, a salakos tenisz segíthet neki a hosszabb labdamenetekben, azonban a felfogását nem tervezi megváltoztatni.

"Fogalmam sincs, hogy nagy előnyöm származik-e abból, hogy játszottam salakon. Nagyon máshogy játszunk. Nem csak a pörgetésnek van kisebb hatása, de a fogadók sem állnak annyira hátul. Sokkal közelebb vagyunk egymáshoz. Egyelőre elégedett vagyok, hogy játszottam salakon, sikerült jól megoldani a fűre való átállást. Hallét, a salakszezont, a Roland Garrost sérülés nélkül tudtam le, ami remek érzés. Szerintem készen állok a hosszú labdamenetekre. Hogy emiatt törekedni fogok-e a hosszabb ütésváltásokra? Nem hiszem."

via atp

Hozzászólások