Salakblog - Fabio Fognini lemásolná felesége, Flavia Pennetta titkos receptjét a US Openen
Fabio Fognini lemásolná felesége, Flavia Pennetta titkos receptjét a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Fabio Fognini lemásolná felesége, Flavia Pennetta titkos receptjét a US Openen

Szántó PetraSzántó Petra
2019/08/21 16:48
A családi biztonság egyensúlya, határtalan szenvedély, és az asszony US Open trófeája otthon – ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Fabio Fognini élete legjobb szezonját ugyanolyan későn élje át, mint felesége néhány évvel ezelőtt.

Az élet tényleg édes Fabio Fognini számára. Áprilisban pályafutása legnagyobb tornagyőzelmét aratta a monte-carlói 1000-es tornán, mindössze 40 kilométerre szülővárosától, Sanremótól. Az olasz játékos 14 és 18 éves kora között gyakran edzett a hercegségben, így szinte hazai pályán játszott, a hazai érzést pedig tovább növelte, hogy népes rokonsága és kiterjedt baráti köre is könnyedén eljutott Monacóba szurkolni.

Júniusban, két héttel 32. születésnapja után életében először bejutott a világranglista első 10 helyezettje közé is. Másfél évtizedet várt rá, három évet pedig azóta, hogy feleségül vette a szintén korábbi top 10-es honfitársát, Flavia Pennettát.

„Naná, hogy nagyon boldog vagyok, mert végre nem csak Flavia mondhatja el magáról a családban, hogy top 10-es volt.”

Már csak egy dolog maradt, amivel beérhetné becses nejét: ha szerezne egy Grand Slam-trófeát. Még nincs késő: Flavia Pennetta maga is későn érő típus volt, és bár sikeres pályafutást tudhatott magáénak, egészen 33 éves koráig kellett várnia az áttörésre, ami aztán egyben pályafutása csillogóan elegáns befejezése is lett. 2015-ben, minden idők egyik legváratlanabb US Open döntőjében jó barátnőjét, a hozzá hasonlóan dél-olasz Roberta Vincit győzte le, majd a díjátadón nemes egyszerűséggel és megható méltósággal jelentette be, hogy ő akkor ezennel vissza is vonulna.

063_488047780.jpgFotó: Europress/AFP

Nem csoda, hogy Fabio Fognini számára, aki akkortájt már vőlegénye volt a friss US Open-bajnoknak, a hiányzó GS-trófea fájó pont.

„Minden évben nagyon, nagyon rosszul játszom a US Openen. Remélem ez idén megváltozik.”

Fognini és Pennetta már azelőtt is letették a névjegyüket az asztalra, hogy egymásba szerettek. Mindketten kisvárosban születtek, ám míg Fognini fenn északon, a francia határon lévő Sanremóban, addig Pennetta igazi dél-olasz, hiszen a pugliai Brindisiben nőtt fel, az olasz csizma sarkában.

Fabio Fognini mindig is a legtehetségesebb teniszezők közé tartozott, aki a keze alapján pályafutása bármelyik szakaszában nyerhetett volna 1000-es tornát, vagy akár Grand Slamet is, ám temperamentuma mindig is beárnyékolta eredményeit. Tüzesen önkifejező lénye belelovalta őt olyan világraszóló győzelmekbe New Yorkban is, mint a 2015-ös Rafael Nadal elleni kétszettes hátrányból való fordítása. 2017-ben viszont túl messzire ment: egyik mérkőzésén minősíthetetlen hangnemben vitatkozott Louise Engzell főbíróval, így súlyos pénzbüntetést kapott, kizárták a páros tornáról és kétéves eltiltással fenyegették.

063_1160287837.jpgFotó: Europress/AFP

Mégis az az igazság, hogy Fabio Fogninit élvezet nézni, jó látni a teniszét. A mérkőzései szórakoztatóak, szépek, helyenként világszínvonalúak, még akkor is, ha gyakran kíséri ezeket a meccseket ütőtörés, zamatos olasz vitatkozás, vagy éppen határokat feszegető hisztéria. Barátai, családja és szurkolói elfogadták őt olyannak, amilyen, és megértik azt a káoszt, ami a Fognini-csomaggal jár.

Fabio Fognini az olaszság kvintesszenciája, minden létező értelemben. Elbűvölő, sokat beszél, mindenkivel és mindig, legfőképpen saját magával, ugyanakkor képtelen kordában tartani az érzelmeit. Ebben a szezonban azonban már észrevehetők voltak apró változások: kicsit stabilizálódott, különösen salakon. Akadtak olyan pillanatok, amikor elveszíthette volna a cérnát, mégis összeszedett tudott maradni.

Fognini nem tagadja, a magánéletben rengeteg segítséget kap. Miután elvette Flaviát, és 2017 májusában megszületett kisfiuk, Federico, ő is nyugodtabbá vált. Bár Pennetta játékosként rengeteg érzelemmel játszott, mégis körülvette a kiegyensúlyozottság és méltóság aurája. Nem csoda, ha a teniszvilág egy emberként egyszerre csodálta és sajnálta sikerét és váratlan búcsúját.

A 37 éves Pennetta még most sem szakadt el a profi tenisztől, hiszen férje révén sok tornán fordul meg, és szakértőként dolgozik az olasz Eurosportnál.

„Nagyon nehéz feleségként kint ülni, mert olyan egyszerűnek tűnik minden kívülről, és mindenáron segíteni akarom a férjemet. De jobb, ha meg sem szólalok. Most már sokkal jobban kezeli a mérkőzéseket, és ha jól játszik, egyszerűen öröm nézni a teniszét.”

000_1FT847.jpgFotó: Europress/AFP

Ahogy Pennetta 33 évesen ért fel a csúcsra, és be is fejezte ugyanazzal a lendülettel, úgy férje is későn érő típus, története pedig tökéletesen beleillik a mostani, harmincas éveikben kiteljesedő teniszezők tendenciózus mozgalmába. 

„Minél idősebb vagy, annál magabiztosabban tudod, mit kell csinálni napról napra, annál jobban tudsz koncentrálni a fontos dolgokra. A jelenlegi helyzetemben úgy érzem, ott kellene lennem a Grand Slam-tornák második hetében.”

Bár Grand Slam-torna második hetében versenyben lenni tiszteletreméltó dolog, egy bizonyos szintig, Fabio Fognini esetében azonban talán kicsit túl kishitű. Bár egyetlen Roland Garros-negyeddöntőt tud felmutatni, a US Openen pedig maximum nyolcaddöntőig jutott, az ő képességeivel ez mindennapos esemény kellene hogy legyen. Felesége a 2015-ös US Open győzelme előtt játszott egyéniben öt negyeddöntőt, egy elődöntőt és három páros döntőt.

A korral azonban jár némi tapasztalat és tisztánlátás, Fognini esetében pedig a családi támogatás nyugalma. Federico májusban már második születésnapját ünnepelte, a család pedig a napokban hozta nyilvánosságra, hogy Pennetta második gyermeküket várja, így még az sem biztos, hogy el tud utazni New Yorkba férjével. Fognini ismerősei szerint már az is megszelídítette őt, hogy beleszeretett Flaviába, a családalapítás pedig a lehető legjobb tulajdonságokat hozta ki belőle.

A US Open különleges helyszín mindkettejük számára, még ha Fognini nem is rendelkezik igazán jó mérleggel. Tavaly először utazott New Yorkba együtt a család, Pennetta pedig megmutatta alig másfél éves kisfiának azt a hatalmas fotót, ami az Arthur Ashe Stadion játékoskijárójában található, rajta a mama egy nagy csillogó trófeával.

„Nagyon megható volt az egész, mert csináltunk egy fotót a kép előtt Federicóval. Federico nézte a képet, és össze volt zavarodva: most akkor ő a mama, vagy nem?”

Vajon a kis Federico szülei nyomdokaiba lép? Ilyen szülőkkel adná magát a dolog, Fognini azonban nem ragaszkodik az edző-papa szerephez. 

"Ha visszagondolok az elmúlt 15 évre, úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, hogy a sport a munkám, a sportból élhetek. De ha Federico profi teniszező szeretne lenni, azt is tudnia kell, hogy nagyon sokat kell ezért dolgoznia, sokat kell utaznia és távol lennie az otthonától. Edző Mamma készen áll erre a feladatra, én viszont szívesebben golfoznék és fociznék."

Pennetta bizony nem bánná, ha gyermekeik és sportolók lennének. 

"Ha teniszezni szeretne, mindenben segíteni fogom. Jelen pillanatban sok minden érdekli, szeret teniszezni, focizni és kosarazni is. Igyekszem mindent kipróbáltatni vele, aztán majd eldönti, mit szeretne csinálni."

Amikor Flavia Pennetta megnyerte a US Opent, Fognini biztatta, hogy vállaljon még egy évet a WTA Touron. Ám Flavia hajthatatlan volt, ő a csúcson akarta befejezni, és azt is fontosnak tartotta, hogy férjhez menjen, legyen egy szép esküvőjük és belefogjanak a családalapításba. Négy évvel később már Fabio Fognini is pályafutása végén jár, elmondása szerint még egy-két év van benne, de a legjobbját a végére tartogatja. 
Felesége szerint a jelenlegi erőviszonyok tökéletes lehetőséget kínálnak. 

063_1160489695.jpgFotó: Europress/AFP

"A férfi teniszben ott van a Nagy Hármas, akik tényleg a legteteje, ők a legfelső szint. Viszont a többiek számára ott a hely, hogy mögéjük sorakozzanak. Ez most egy nagyon jó pillanat ott lenni mögöttük."

Az élet tényleg édes Fabio Fognini számára. Ha majd visszavonul, legalább annyi időt tölthet Federicóval és születendő második gyermekével, mint Flavia. Addig is, a tűz még tovább ég. 

"Mindketten elértük a top 10-et, de a feleségemnek van egy Grand Slam-trófeája is. Szóval nekem is kellene még egy nagy."

000_1FT85R.jpgFotó: Europress/AFP

(részben via)

Hozzászólások