Salakblog - Ezért lehet Dominic Thiem a fiatal generáció első Grand Slam-bajnoka
Ezért lehet Dominic Thiem a fiatal generáció első Grand Slam-bajnoka
Fotó: Europress/AFP

Ezért lehet Dominic Thiem a fiatal generáció első Grand Slam-bajnoka

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/08 10:22
Van a férfi teniszben két statisztika, amelyekre meglehetősen gyakran szoktak hivatkozni. Az egyik, hogy nincs olyan 30 év alatti aktív játékos, aki tudott volna már Grand Slamet nyerni. A másik pedig, hogy 2017 óta Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic besöpörte az összes, azaz mind a 12 major-tornát. 

Törvényszerű, hogy előbb-utóbb rajtuk kívül más is odaférjen a nagy trófeákhoz. Vita legfeljebb abban van a szakértők közt, hogy mikor és ki lesz az, aki a fiatalok közül először fölér majd a csúcsra. 

"A soron következő Ausztrál Open nyitottabb a fiatalok előtt, mint bármely GS az elmúlt öt évből" - mondta Todd Woodbridge, elemző, minden idők egyik legnagyobb páros játékosa. "Az idei szezon második felében először láttunk igazi győztes mentalitást a fiatal generáció tagjaitól, Daniil Medvedevtől, Dominic Thiemtől és Stefanos Tsitsipastól. Rajtuk egyértelműen látszott, hogy nem félnek már a Nagy Hármastól. Véleményem szerint pont ettől lesz izgalmas a 2020-as Ausztrál Open."

Nem Woodbridge az egyetlen, aki azt várja ettől a három fiataltól, és még néhány társuktól, hogy végre letaszítsák Nadalt, Djokovicot és Federert a trónról. 

Barcelonában Thiem, Madridban pedig Tsitsipas is le tudta győzni Nadalt salakon, a spanyol azonban a Garroson továbbra is érinthetetlen volt. Igaz, az osztrák az idei döntőben egy szettet már el tudott tőle venni. Láthattuk továbbá, hogy Karen Khachanov, Alexander Zverev és Thiem is megrángatták Djokovic bajszát az elmúlt bő egy évben. És Federer is szenvedett el jelentős vereségeket Tsitsipastól, Thiemtől és Zverevtől is a szezon során.

Külön extra volt Medvedev a US Open döntőjében. Az orosz 0-2-es szetthátrányból tudott kiegyenlíteni és egy borzasztóan szoros döntő játszmára kényszerítette Nadalt. Ő volt az első a fiatal generáció tagjai közül, aki két szettet is tudott fogni GS-döntőben. Néhány héttel később Tsitsipas Djokovicot, Zverev pedig Federert verte a sanghaji negyeddöntőben. 

medve.jpgFotó: Europress/AFP

A világbajnokság is jól mutatta a fiatalok egyre erősödő jelenlétét, ugyanis a nagy öregek közül csak Federer tudta beverekedni magát a legjobb négy közé. A döntőt pedig ugye Thiem és Tsitsipas játszották. 

"Komoly fordulatnak lehettünk szemtanúi a US Opent követően" - folytatta Woodbridge. "Az ember kikaphat egyszer, és azt besöpörheti a szőnyeg alá. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni két-három ilyen vereséget. Egyre erősebben kidomborodik a dolgok mentális oldala. A top játékos egyre kevésbé érzi már, hogy sebezhetetlen, a feltörekvő fiatal pedig egyre inkább elhiszi, hogy képes lehet legyőzni minden idők legnagyobbjait. Itt tartunk most: egyértelműen fordulóponthoz érkeztünk."

A változás alátámasztására Woodbridge kitért néhány fontos tényezőre. Az egyik ilyen az életkor, ami szerinte megkerülhetetlen. A 26 éves Thiem, a 23 éves Medvedev és a 21 éves Tsitsipas is mostanság éri el a legjobb fizikális állapotát. 

"Úgy gondolom, egy rendkívül izgalmas időszak előtt állunk. Egyfelől ott a Nagy Hármas, akik nyilvánvalóan szeretnének minél tovább ottmaradni a sportág csúcsán. Másrészt viszont jönnek a fiatalok, akik egyre inkább készen állnak arra, hogy letaszítsák őket onnan."

tsi.jpgFotó: Europress/AFP

Woodbridge úgy véli, Thiem, Medvedev és Tsitsipas azok, akik a legnagyobb eséllyel hódíthatják el az Ausztrál Open-trófeát a nagy öregektől, akik az elmúlt 14 kírásból 13-at megnyertek Melbourne-ben. 

Stan Wawrinka volt az, aki 2014-ben kikövetelt magának egy tiszteletjegyet a Nagy Hármas ausztráliai partijára. 

Ha ki kellene emelni valakit a fönt említett fiatal trióból, Woodbridge választása Thiemre esne. Elsősorban azért, mert az osztrák kemény pályán is borzasztóan sokat lépett előre 2019-ben. Legyőzte Federert az Indian Wells-i döntőben, megnyerte a pekingi tornát, övé lett a bécsi trófea és aztán a világbajnokságon is nagyot menetelt. 

"Fontos megnéznünk Thiemet. Fizikálisan egészen kiváló állapotban van, szinte széthasítja a labdát. Remekül játszott a szezon utolsó hónapjaiban, és ugyan nem nyerte meg a vb-t, mégis ő az, aki leginkább készen áll a Grand Slam-győzelemre."
"Mindig is nagyon jól érintette a labdát, azonban hosszú ideig nem játszott igazán jó teniszt. Taktikailag nem volt elég képzett, a tenisz-intelligenciája nem volt olyan jó, mint amilyen kellett volna, hogy legyen. Mostanában kezd ebből egyre többet megmutatni, és így aztán kezd egyre dominánsabbá válni."

thiem2.jpgFotó: Europress/AFP

"Mind inkább uralma alatt tudja tartani az egész pályát, így aztán több pontot tud a hálónál befejezni. Ebből a szempontból is nagyot nőtt az önbizalma. Képes volt megverni Federert, és szettet tudott elvenni Nadaltól a Chatrier salakján. Ha át tudja törni Novak védekezését, és ezzel el tudja őt bizonytalanítani, akkor képes megverni a szerbet is."
"Megvan a játéka, hogy a Nagy Hármas tagjai fölé kerekedjen, kifundálta, hogyan győzheti le őket. Erővel és precizitással."

ausopen.com

Hozzászólások