Salakblog - Ezer győzelem (Federer)
Ezer győzelem (Federer)
Fotó: Europress/Getty

Ezer győzelem (Federer)

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/01/11 20:51

Nem tudom, ma és holnap hány írás jelenik meg a világon, melynek címében ilyen olyan formán ott lesz az ezredes szó - gondolom rengeteg. Gyaníthatóan nem is pici e-vel, hanem inkább naggyal írják majd, hiszen mégis csak úgy illene, én azonban mégse szeretnék csatlakozni hozzájuk. Még csak Marquezt sem szívesen idézném, pedig őt - ellenben ezekkel a militáns hasonlatokkal - szeretem nagyon. És nem azért nem idézném, mert ezúttal alighanem lesz aki írjon ezredes úrnak, hanem azért, mert szerintem minden ilyen emelkedett, kényszeredett hasonlat tévútra viszi ennek az ezer győzelemnek az értelmezését.

Ezek a hasonlatok megpróbálják majd felcicomázni valamiféle pátosszal, emelkedettséggel, ezt az ezer győzelmet, pedig ennek az ezer győzelemnek a legfontosabb üzenete annak hétköznapisága, magától értetődése volna azt hiszem.

Odament, megnyerte, mert ő Roger és ez a dolga. 

Nagyon kevés olyan meccset tudunk mondani ebből az ezerből, ami ne lett volna ilyen. Sőt, továbbmegyek: Roger Federer egészen egyszerűen nem is tud másmilyen lenni. Persze mindenki, aki próbálkozott már valamiféle sporttal, az irigyli amiért ilyen ügyes, de ha valami olyan tulajdonságot keresünk, ami még ezen ügyességen is túlmutat, akkor a természetességet kell kiemelnünk. Egészen egyszerűen minden természetes, amihez fog.

Természetes, ahogyan játszik, természetes, ahogyan nyer, de még az is természetes, ahogyan veszít. Ilyenformán ez az ezer győzelem - azon túl persze hogy egy szép kerek szám - inkább tükröz egy állapotot, mintsem volna valamiféle jubileum.

Roger Federer itt tart 2015 január 11-én. Ha feltétlen valami lenyűgözőt keresünk a mai napban, azt is megtaláljuk persze, de az szerintem nem annyira maga az ezres szám lesz, hanem inkább egy félmondat, az, amit csak úgy hanyagul utána lehet vetni, és ami angolul hangzik igazán jól:

1000....and counting

És itt most visszakanyarodhatunk ismét a természetességhez, ha kedvünk van. A nagy dolog az egészben az lesz, amilyen magától értetődően fog ez a szám növekedni, növekedni és növekedni.

Hozzászólások