Salakblog - Ezekkel az újdonságokkal találkozhatunk hétfőtől Wimbledonban
Ezekkel az újdonságokkal találkozhatunk hétfőtől Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatunk hétfőtől Wimbledonban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/30 10:52
Hétfőn kezdetét veszi a 2019-es wimbledoni teniszbajnokság, a torna 133. kiadása az All England Lawn Tennis Clubban. Annak próbáltunk utánajárni, milyen dolgok változtak meg az előző évhez képest Wimbledonban, a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező teniszversenyén. Megújult stadion, megváltozott kezdési és befejezési időpontok, döntő szett tiebreak 12-12-nél, növekvő pénzdíjak, valamint a zöld környezet is szerepet kap az idei kiírásban.


Végre van tető az 1-es számú pálya fölöttVégre van tető az 1-es számú pálya fölött Fotó: Europress/AFP

A megújult stadion, az 1-es számú pálya

Az idei torna egyik legnagyobb újdonsága az, hogy a Center Court mellett immáron egy másik stadionban, az 1-es pályán is lehet játszani, amikor éppen az időjárási körülmények nem engedik meg a szabadtéri játékot. Tetőt kapott a feje fölé a torna második legnagyobb arénája, a Court 1, amely több mint 12 ezer nézőt képes befogadni. Wimbledon lett ezzel a harmadik Grand Slam torna, amelyik legalább két befedhető pályával rendelkezik az Australian Open és a US Open után. Ez azt jelenti, hogy sötétedést követően helyi idő szerint egészen este 11 óráig folytatódhat a játék mindkét központi pályán. Ehhez szükség van a tető behúzására, mivel így működnek megfelelő hatékonysággal a reflektorok. Este 11-kor viszont berekesztik a játékot mindkét pályán a helyi törvények miatt, mint ahogy történt az a tavalyi Djokovic-Nadal elődöntőn is, amit így másnap a női egyéni döntő előtt kellett befejezniük.

A szent gyep regenerálódási folyamata az egyik külső pályánA szent gyep regenerálódási folyamata az egyik külső pályán Fotó: Europress/AFP

Korábbi kezdés 

Az egyes versenynapokra kilátogató nézők még több teniszt fognak kapni a pénzükért, hiszen az idén a korábban megszokott helyi idő szerinti fél tizenkettes kezdés helyett már tizenegykor pattogni fognak a labdák a külső pályákon, a két legnagyobbat leszámítva. Ennek az az egyik indoka, hogy több idejük legyen a játékosoknak befejezniük a mérkőzéseket, hiszen az elmúlt évek tanulsága szerint jó néhány összecsapást kellett félbeszakítani és másnap befejezni az angol fővárosban sötétedés miatt. A másik érv a korábbi kezdés mellett a következő: mivel a hosszabb füves szezon bevezetése, tehát 2017 óta egy héttel később rendezik meg Wimbledont, július elején már 10 perccel korábban megy le a Nap az All England Club felett. A két center pálya programjának kezdési időpontja azonban nem módosult, a szokásokhoz híven délután egy órakor vonulnak be a játékosok.

Döntő szett tiebreak

Erről korábban már részletesen írtunk:

Döntő szett tie-break Wimbledonban - valódi áttörés? | Hosszabbítás

Július 1-én kezdődik az év tenisz csúcseseménye, a wimbledoni bajnokság. A nemes egyszerűséggel csak „The Championships"-ként, azaz „A bajnokság"-ként aposztrofált torna vitathatatlanul a sportág csúcsát jelenti, presztízse kiemeli a többi verseny közül.

Megnövekedett pénzdíjak

2019-ben is jelentősen, 11,8 százalékkal növekszik a wimbledoni teniszbajnokság pénzdíjazása, amely így megközelítőleg 38 millió fontra (mintegy 14,2 milliárd forint) ugrik. A férfi és a női egyéni győztes egyaránt 2,35 millió fontot (880 millió forint) vihet haza, tehát az idei bajnokok 100-100 ezer fonttal kapnak többet a tavalyi győzteseknél. A selejtezősök díjazása tíz százalékkal növekszik, hasonlóan a főtábla első három körének jutalmazásához. A 128-as tábla első körének kiesői 45 ezer fontos (16,8 millió forint) vigaszdíjjal távozhatnak majd Wimbledonból.

Zöldebb Wimbledon

Az idei tornán a szervezők nagyon odafigyelnek a környezettudatos tevékenységekre, ezáltal a torna fenntarthatóbbá válik. A teniszezők és a nézők által használt vizes palackok 100 százalékban újrahasznosított anyagból készülnek, illetve a használatukat követően teljes mértékben újrahasznosíthatóak lesznek. Mintegy 4500-zal kevesebb műanyag zacskót fognak bevetni a torna illetékesei, ezáltal is felhívják az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára, illetve a globális felmelegedés jelenlétére. Az All England Club vezérigazgatójának elmondása szerint a büfék az ételek és az italok csomagolása, valamint a poharak 70 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek. Ezentúl az újrahúrozott ütőket sem műanyag táskákban fogják odavinni a játékosoknak.

Egyéb érdekességek

- A női selejtezőtorna létszáma 96-ról 128-ra nőtt az idei évtől kezdve, a férfiakéhoz hasonlóan. Férfi párosban idén már nem rendeztek kvalifikációs tornát.

- A 14-17-es pályákon is elérhetővé válik a Challenge.

Szöveg: Luter Márk

via BBC Sport

Hozzászólások