Salakblog - Ez Novak Djokovic napja volt, nem Babos Tímeáé
Ez Novak Djokovic napja volt, nem Babos Tímeáé
Fotó: Europress/AFP

Ez Novak Djokovic napja volt, nem Babos Tímeáé

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/01/25 12:50

Forróság. Nyitott tető. Nagyon rövid játéknap. Babos Tímea és Kristina Mladenovic számára nem jött össze a címvédés, ennek ellenére Nagy Adrienn révén született magyar Grand Slam-győzelem az Ausztrál Open 12. játéknapján, amin nem csak az derült ki, hogy megismétlődik a 2012-es férfi döntő párosítása, hanem az is, Nadal mellett Djokovictól is okkal várhatjuk, hogy élete legjobbját játssza vasárnap.

Babos: "Ez nem az én napom volt"

Lesz-e 2019-ben címvédés az Ausztrál Openen? Ez volt a kérdés a női párosok döntője előtt, ugyanis Babos Tímea és Kritina Mladenovic címvédőként lépett pályára a hazaiak Grand Slam-bajnoka, Samantha Stosur és partnere, a kínai Zhang Shuai ellen, és a magyar-francia kettős volt az egyetlen idén is fináléba jutó a tavalyi győztesek közül. Melbourne-ben ez a női párosok között utoljára Sara Errani-Roberta Vinci olasz kettősnek sikerült 2014-ben.

Bár lehetett tudni, hogy nehéz dolga lesz Baboséknak az ausztrál közönség maximális támogatását élvező Stosurék ellen, a magyar-francia páros magabiztos tenisszel, címvédőhöz méltóan kezdett a meccsen, ahol ellenfeleik láthatóan izgultak és bizonytalanul kezdtek. Kristina Mladenovic az első 4 gémben zseniálisan játszott, és rögtön az első fogadójátékban két rosszul eltalált Stosur-tenyeresnek is köszönhetően, bréklabdához jutottak a címvédők. Az első játék végül maratoni hosszúságúra nyúlt, de 12 perces küzdelem során, 4 bréklabdát hárítva végül megtudta tartani a szerváját az ausztrálok teniszezője. Partnere, a kínai Zhang is nehézkesen jött bele a játékba, nem meglepő módon, hiszen a négy döntős közül ő volt az egyetlen, aki GS-cím nélkül lépett ezen a napon pályára, ennek megfelelően ő volt az első, aki elbukta saját szerváját.

000_1CM5YQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Babosék az első szettben 3:2-nél még brékelőnnyel vezettek, ezután azonban a magyar lány negyven-semmiről bukta el az adogatását, és itt megfordult a játék képe, a címvédő páros ezután már játékot sem tudott nyerni az első szettben. Ennek oka az volt, hogy bár a túloldalon Stosur továbbra is láthatóan nehezen viselte a hazai pályán ránehezedő nyomást, Zhang feltámadt és szinte hibátlanul kezdett játszani.

A második játszmában 3:3-nál, Mladenovic adogató gémében jutott először bréklabdához az ausztrál-kínai duó, és ezt rögtön kihasználva megszerezték a vezetést a második játszmában is. Ezt a brékelőnyt megőrizve ért el oda Stosurék kettőse, hogy a továbbra is feszülten teniszező ausztrál a győzelemért szerválhatott, és ez hagyott némi reményt a fordításra Babosék számára, mivel Stosur szinte minden adogatójátékánál küszködött és sok kettős hibát ütött ezen a meccsen. Az ausztrál az utolsó adogatójátékát is rosszul kezdte, Baboséknak volt bréklehetőségük is, amit nem tudtak kihasználni, aztán az első meccslabdánál kettős hibát ütött Stosur. A második mérkőzéslabdánál azonban már nyugodt tudott maradni, és kihasznált azt, hogy a Rod Laver Aréna szinte egy emberként szorított érte, és megnyerte Babos ellen az alapvonalról a pontot, így befejezte a mérkőzést. Stosur 13 év után nyer újra GS-et, először hazai közönség előtt, Ausztráliában, páros partnere, Zhang pedig karrierje első GS-trófeáját emelhette a magasba.

A meccs érdekessége, hogy bár Stosurnak voltak a legszorosabb adogatójátékai, ő volt az egyetlen a négy finalista közül, aki egyszer sem veszítette el az adogatójátékát a meccs során. Babosék hiába jutottak 11 bréklabdához, ezek közül mindössze egyet tudtak kihasználni, így nem volt esélyük arra, hogy szettet nyerjenek ezen a mérkőzésen.

"Köszönöm, Kiki, hogy újra együtt játszhattam veled, nagyszerű a kapcsolatunk, de ez nem az én napom volt, bocsánat érte" - fordult partneréhez a korábbi páros-világelső magyar játékos a vereség után.

Mladenovic azonban egyből biztosította arról Babost, hogy nem hibáztatja, és bármi történik is, szeret vele játszani:

"Nem tudom, hogy miről beszélt [Timi]. Azt mondta hogy rossz napja volt, de ő egy fantasztikus lány, ő a legjobb barátom, nagyon csodálatos személyiség, és csak azt szeretném mondani, hogy ma abszolút téved. Mi egy csapat vagyunk, és nem számít, ha együtt veszítünk és ha együtt nyerünk egy döntőben, én mindig élvezem ezt a folyamatot, hogy nagyszerű emlékeket szerzünk. A barátságunk szuper erős, és ezt semmire nem cserélném el. Szóval köszönöm, hogy mellettem vagy!" 

Mégis ünnepelhetünk magyar győztest 

Nagy Adrienn karrierje legfontosabb mérkőzésén lépett pályára  a japán Kawaguchi oldalán a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság junior lány páros tornájának döntőjében. A magyar lány japán partnerével a Grand Slam-tornát megelőzően már két tornán is döntőt játszott, azonban mindkettőt elvesztették.

A harmadik helyen kiemelt magyar, japán kettős, amelynek ellenfele a nyolcadikként rangsorolt amerikai Chloe Beck, Emma Navarro duó volt a pénteki fináléban, két szettben, 6:4, 6:4-re nyert. Az első és a második játszmában is hasonló volt a forgatókönyv: a rivális kétszer vesztette el az adogatójátékát, Nagyék pedig csak egyszer. A meccs 61 percig tartott.

000016175_kepkivagas7.jpg.jpg Fotó: MTSZ

Az MTK 17 éves játékosa - a volt válogatott teniszező, Csurgó Virág lánya - előzőleg a nyolcaddöntőben búcsúzott egyesben.

Legutóbb Babos Tímeának sikerült juniorként a páros döntőbe jutni Melbourne-ben, ő 2010-ben a kanadai Gabriela Dabrowskival alulmaradt a fináléban, mint ahogy Szávay Ágnes is 2005-ben a cseh Nikola Frankovával. Az eddigi egyetlen lány páros győzelem Kapros Anikó nevéhez fűződik, aki 2000-ben az ausztrál Christina Wheeler oldalán ünnepelhetett az Australian Openen, és emellett az egyest is megnyerte.

Djokovic: "Ma egyszerűen minden működött"

Rafa Nadal után Novak Djokovic is lélegzetelállító erődemonstrációt tartott a férfi egyes elődöntőjében a 2019-es Ausztrál Openen. A szerb világelső ellenfele az a 24 éves Lucas Pouille volt, aki jelenleg a 30. helyezett a világranglistán, és aki elbúcsúztatta Kukushkint, Coricot és Raonicot is az élete első Grand Slam-elődöntőjéig vezető úton.

Mast Willander, az Eurosport szakértője szerint Pouille elvesztette a meccset, már mielőtt a pályára lépett. Részben azért, mert sietett a saját szerváinál, ahelyett, hogy lelassított volna és sok különböző elképzelés alapján szervált volna, hogy minél kiszámíthatatlanabb legyen. Részben pedig azért, mert amikor egy világelső ellen játszik valaki elődöntőt a Rod Laverben, amikor már egyetlen másik meccset sem játszanak a többi pályán, minden tekintetet érez magán a tapasztalatlanabb és kevésbé esélyes játékos, aki általában ilyenkor egyszerűen csak azért aggódik, hogy egyáltalán gémet nyerjen, hogy végre eltűnjön a neve mellől az a nulla az eredményjelzőről.

000_1CM7ZK.jpg Fotó: Europress/AFP

Márpedig Lucas Pouille-jal pontosan ez történt. Bár ezt a legelső gém, amikor Djokovic adogatott, még alig sejttette, hiszen semmi-harminccal kezdődött a mérkőzés. Csakhogy ezután a francia még adogatóként is alig tudott pontot nyerni, ugyanis, még ha sikerült is jól helyezett és gyors szervákat ütnie, a ritörn után szinte kapásból védekezésre kényszerült, ebből a felállásból rendre a szerb került ki győztesen. Novad Djokovic úgy kezdte az elődöntőt, ahogy Rafa Nadal befejezte: kiosztott egy 6:0-s szettet az GS-elődöntőben első bálozó ellenfelének. 

Adogatóként zsinórban 13 labdamenetet nyert meg Djokovic az első játszma végén és a második játszma elején, ezért sem csoda, hogy amikor a második szettben Pouille először tudta megtartani a szerváját, a Rod Laver közönsége felállva ünnepelte őt. Ennek ellenére sokban nem változott a játék képe a második játszmában, Pouille-nak továbbra is alig volt esélye arra, hogy legalább a saját adogatásaiból játékot tudjon nyerni, Djokovic szervagémjeiben teljesen esélytelen volt, az egész meccs során nem volt bréklehetősége a félelmetes dominanciát mutató szerb ellen, aki az első adogatásaiból 84%-ban, a másodikokból, pedig 87%-ban megnyerte a pontokat. A második és a harmadik szettben csupán annyira telt a franciától, hogy két-két játékot megcsípjen Djokovic ellen,  aki a saját teljesítményéről azt mondta a meccs utáni interjújában, hogy úgy érezte, ezen a napon egyszerűen minden működött a számára, sőt azt is hozzá tette, hogy talán még sosem játszott ilyen jó meccset.

Felfoghatjuk úgy is Nadal tegnapi és Djokovic mai győzelmét, hogy ez a legendás generáció üzent a fiataloknak, hogy még nagyon, de nagyon nincs itt az ő idejük, ahogy ezt McEnroe is megpróbálta Nadal szájába adni tegnap.

De ha az az erődemonstráció, amit az Ausztrál Open két korábbi bajnokától láttunk az elődöntőkben, üzenetértékű, akkor azt elsősorban nem más játékosoknak küldte Nadal és Djokovic, hanem egymásnak.

A torna történetének talán legklasszikusabb, de biztosan leghosszabb döntőjét játszották itt Melbourne-ben 2012-ben, akkor, amikor mindketten csúcsformában voltak. Most, hét évvel később úgy tűnik, megkapjuk a visszavágót, amikor legalább ugyanolyan, ha nem még erősebb teniszt játszanak, mint akkor, amikor végül egyetlen hajszálnyi döntött Novak Djokovic számára. Ennek fényében nyilván más értelmet nyer, az, hogy Nadal a tegnapi szenzációs játéka kapcsán miért mondta azt, hogy reméli, még annál is tud jobbat nyújtani a pályán.

000_DV1113274.jpg Fotó: Europress/AFP

Ehhez képest szinte mellékesnek tűnik, de nem árt megemlítenünk azért azt sem, hogy Djokovic, ezen a Grand Slam-tornán a legsikeresebb, és most arra készülhet, hogy vasárnap begyűjtse a karrierje 7. Ausztrál Open-trófeáját. Ezzel pedig egyeduralkodóvá válna az örökranglistán. Vele szemben Nadal épp Melbourne-ben a legkevésbé sikeres a major-tornák közül, és ha holnapután visszavágna a 2012-es elveszített döntőért, akkor épp egy évtizeddel az első Australian Open-győzelme után emelhetné ismét magasba a Norman Brooksról elnevezett trófeát.

Eredmények:
férfi egyes, elődöntő
Djokovic (szerb, 1.)-Pouille (francia, 28.) 6:0, 6:2, 6:2

női páros, döntő:
Samantha Stosur, Csang Suaj (ausztrál, kínai)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.) 6:3, 6:4

junior lány, páros, döntő:
Nagy Adrienn, Nacumi Kavagucsi (magyar, japán, 3.)- Chloe Beck, Emma Navarro (amerikai, 8.) 6:4, 6:4
Hozzászólások