Salakblog - És hol van Rafael Nadal?
És hol van Rafael Nadal?
Fotó: Europress/Getty

És hol van Rafael Nadal?

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/05/22 15:36

Találtunk egy táblát az ESPN oldalán, melyen 11 elemző, szakkommentátor és egykori kiváló játékos megtippelte a 2016-os Garros férfi és a női győztesét, valamint megnevezett egy-egy sötét lovat, akik leginkább képesek lehetnek meglepetést okozni.

ExpertWinner (M)Winner (W)Dark horse (M)Dark horse (W)
DrysdaleDjokovicWilliamsKyrgiosStephens
EvertDjokovicWilliamsKyrgiosKeys
GilbertDjokovicWilliamsCuevasBegu
McEnroeDjokovicWilliamsSockBegu
ShriverMurrayHalepKyrgiosStephens
BialikDjokovicWilliamsKyrgiosStosur
BodoDjokovicWilliamsKyrgiosCibulkova
HowardMurrayWilliamsKyrgiosStephens
GarberDjokovicWilliamsSockSvitolina
TandonDjokovicHalepKyrgiosVesnina
WilanskyMurrayWilliamsPouilleBegu

Haladjunk sorjában, és kezdjük a fiúkkal. Az, hogy Novak Djokovic neve kerül elő legtöbbször, mint potenciális győztes, teljesen rendben van. Ő a világelső, az elmúlt időszakban alig-alig tudták megverni és önbizalom tekintetében jelentős fölényben van a többiekkel szemben. A "többiek" kategóriába alighanem Andy Murray is beletartozik, még azzal együtt is, hogy a római döntőben 6-3, 6-3-ra megverte Djokovicot. A skót is tisztában volt ugyanis azzal, hogy a szerb három pokolian nehéz meccs után elég kifacsart állapotban játszott ellene a fináléban.

“Elképesztően kemény elődöntőn volt túl, ezért iszonyú fáradtan érkezett a fináléba. Ezzel szemben én nagyon friss voltam, és úgy éreztem, hogy az az elvárás velem kapcsolatban, hogy ezt a lehetőséget most mindenképp ragadjam meg. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült győznöm, és így méltóképpen megünnepelnem a születésnapomat” - ezt mondta Murray a BBC-nek a meccs után.

Az, hogy a skót három elemzőnél is favorit egyrészt köszönhető annak, hogy rendkívül impozáns 29-3-as mutatója van az elmúlt két salakszezont tekintve. Másrészt pedig talán annak is, hogy neki van a nagyok közül viszonylag a legkönnyebb sorsolása. Ez például azt is jelenti, hogy a 10. Garros-címére hajtó Rafael Nadal nem az ő, hanem Djokovic ágára került.

(Csak zárójelben, így viszont ő kapta meg az egyre inkább formába lendülő Stan Wawrinkát...)

Az talán meglepő lehet viszont, hogy Rafa egy elemzőnél sincs az első helyen. Az lehet persze, hogy sokuknál mondjuk második lenne, ha ezt is kérdezték volna. Mondjuk, ha arra gondolunk, hogy az elmúlt két évben hét meccsből hétszer Djokovic le tudta győzni Nadalt, ráadásul úgy, hogy a salakkirály még szettet sem tudott fogni ellene... nos, így lehet, hogy mégsem olyan meglepő a szakírók választása.

DjokoFotó: Europress/Getty

Egyet azonban ne felejtsünk el. Párizsban, a Chatrier salakján Rafa nem ugyanaz a Rafa, mint bárhol máshol, ott mindig egy jó adag önbizalommal több van benne. Igaz, ez tavaly is csak egy tisztes háromszettes vereségre volt elég Djokovic ellen. És bár Nadal kétségtelenül jobb formában teniszezik az idei salakszezonban, azt valóban nehéz látni, hogyan tudná megfogni a világelsőt. Már, ha eljut persze odáig, mert már az addig vezető út sem lesz egyszerű a spanyol számára.

Ami a lányok tábláját illeti, két kivétellel az elemzők Serena Williams győzelmét prognosztizálják. Ez a római torna fényében korrekt előrejelzésnek tűnik. Az, hogy Simona Halep kapott két szavazatot, viszont senki más nem, elsőre meglepőnek is tűnhet, másfelől viszont teljesen érthető. Miért pont a román lány? Azért, mert ő már játszott Garros-döntőt? Vagy azért, mert megnyerte Madridot (ahol egyébként szinte mindenki, aki számít kiesett az első 2-3 körben)? Lehet. De tán sokkal inkább azért, mert a tábla alsó része (ahol Halep is van) sokkal gyengébbre sikeredett, mint a felső. Igaz ugyan, hogy Radwanska és Kvitova alul vannak, de lássuk be, tőlük nagy salakos menetelésre aligha lehet számítani. Így aztán a román lány egy logikus választásnak tűnik.

Nézzük, mi a helyzet a sötét lovakkal. Valóban, a fiúknál nehéz nem Nick Kyrgiost mondani, amikor a titkos favoritot kell megtippelni. Az, hogy végigmeneteljen a táblán, elég valószínűtlen, de pár nagy skalp beleférhet - egyébként a Murray-Nishikori-féle negyedben van, itt kellene nagyot villantania. Az első fordulón már túl is van az ausztrál, a már amúgy is elképesztő idei tie-break mérlege pedig még tovább javult, immáron 14-2. Milyen feje van valakinek, aki ilyen mutatóval bír? Ráadásul nem akárkik ellen nyerte ezeket, hanem többek között Nadal, Wawrinka, Raonic és Nishikori ellen.

kyrgiosFotó: Europress/Getty

A lányoknál Serena azért (is) tűnhet ekkora favoritnak, mert mindenki más teljesen kiszámíthatatlan, így aztán meglepetésembert is nehéz volt megnevezni. Ezt bizonyítja, hogy a szakírók nem kevesebb, mint hét nevet említenek. Az talán érdekes, hogy Madison Keys csak Chris Evertnél kerül elő. Lehet, hogy több voksot kapott volna a fiatal amerikai, ha nem a tábla esélyesekkel teli felső ágára került volna.

Végezetül mindenki figyelmébe ajánlanánk Kamakshi Tandon választásait, mert az Ausztrál Open előtt, egy hasonló tippelés során ő volt az egyetlen, aki mind a női, mind a férfi győztest eltalálta. Lássuk be, Angelique Kerberrel elég kevesen kalkuláltunk előzetesen, mint végső győztessel.

Hozzászólások