Salakblog - Ernests Gulbis: Nincs vége, amíg nincs vége
Ernests Gulbis: Nincs vége, amíg nincs vége
Fotó: Europress/AFP

Ernests Gulbis: Nincs vége, amíg nincs vége

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/09 11:16

Ernests Gulbis figyelemreméltó tettet vitt véghez szombaton, a wimbledoni egyes pályán. Legyőzte azt az Alexander Zverevet, aki az elmúlt időszakban elért eredményeivel bebetonozta magát a férfi tenisz élvonalába. Ez a győzelem még akkor is meghatározó, ha tudjuk, a fiatal németnek általában meggyűlik a baja a Garnd Slam-tornákkal, és még akkor is, ha Sascha, saját bevallása szerint, nem volt teljesen egészséges a mérkőzés idején.

A lett 1-2-es szetthátrányban volt, és úgy tűnt, ellenfele tökéletesen kézben tartja a meccset, és útban van a legjobb 16 közé. Gulbisnak azonban más elképzelései voltak. 18 ászt szórva, az első szervái mögötti pontok 73 százalékát megnyerve, 6:3, 6:0 arányban fordított, melynek eredményeként ő játszhat ma nyolcaddöntőt Nishikori Kei ellen. 

Gulbis 29 éves, jelenleg még a 138. helyen áll a világranglistán, és sok szakértő szerint ő már csak egy elkésett gondolat a tenisz számára. Hogy ez mennyire van így, most még nehéz megmondani, az mindenesetre jól látszik, hogy rettentően élvezi, hogy kvázi esélytelenként elég komoly pusztítást visz véghez a táblán, melyen, többek között neki köszönhetően is, jelentősen megcsappant a kiemeltek száma. 

Az egykori szépreményű Top 10-es

Már nagyon fiatal korától kezdve óriási vágy élt benne, hogy a világ egyik legjobb játékosává váljon. 12 évesen kezdett teniszezni, és hamarosan ő lett a csodagyerek az egykori horvát Davis-kupa kapitány, Niki Pilic csapatában.

Hihetetlen gyorsasággal tört előre a juniorok mezőnyében, majd profi lett, és első Grand Slam-tornáját a 2007-es Roland Garroson futotta. Erőteljes alapvonaljáték jellemzi, lapos, rendkívül hatékony fonák, és egy jó adag ravaszság, mellyel folyamatosan igyekszik meglepni ellenfeleit. 

A teniszvilág akkor kezdett felfigyelni rá, amikor elkezdte legyőzni a nálánál jóval magasabban rangsorolt játékosokat. Pályafutása során Roger Federert kétszer is megverte, de Novak Djokovic, Andy Murray és Juan Martín del Potro ellen is szerzett győzelmeket. 

gulbis1.jpg Fotó: Europress/AFP

2014 volt az eddigi legjobb éve. Lejátszotta élete első GS-elődöntőjét a Garroson, mások mellett Federert is legyőzve az odáig vezető úton. A finálé végül nem jött össze, ugyanis négy szettben kikapott Djokovictól.

Top 10-es játékos vált belőle, aki előtt fényes jövő állt. Föltétlenül számolni kellett vele a nagy tornákon is, hisz valamennyi topjátékos számára valódi fenyegetést jelentett, ha ellene kellett pályára lépnie. 

Sérülések, személyes problémák, törvényszerű visszaesés a ranglistán

Teniszezőként pont annyira vagy nagy játékos, amennyire a legutóbbi eredményeid. A tartós sikerhez kemény, kitartó munkára, kiegyensúlyozott jó teljesítményre, és némi szerencsére is szükség van. 

Gulbis számára a Top-10-ben való jelenlét kérészéletűnek bizonyult. Sérülések egész sora sújtotta őt, köztük komoly vállproblémák, melyek hosszú időre távol tartották őt a játéktól. Hamarosan challenger-tornákon, és a ranglista 585. helyén találta magát. 

Mindeközben a törvénnyel is meggyűlt a baja. Egyszer például letartóztatták Svédországban, mert igénybe vette egy örömlány szolgáltatásait. Nyilvánvaló volt, hogy a sérülések, és az egyéb ügyei után hosszú, kitartó, kemény munkával megpakolt út vezethet csak vissza arra a szintre, ahol 2014 környékén egyszer már járt profi pályafutása során. 

Egyértelmű szándéka, hogy sikeresen fejezze be karrierjét

Mivel jócskán kívül van a 100-on a világranglistán, ezért selejteznie kell a GS-eken a főtáblára kerülésért. Így volt ez most Wimbledonban is.

A torna előtt mindössze egy ATP-szintű győzelme volt az idén, most azonban ott tart, hogy van hat megnyert meccse egymás után, amivel ő az egyetlen férfi kvalis az elmúlt hat évből, aki megérte a negyedik fordulót Wimbledonban. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Mentálisan ez rengeteg erőt ad nekem."

gulbis2.jpg Fotó: Europress/AFP

Honfitársnője, a 2017-es Garros-bajnok, Jelena Ostapenko is harcba száll a mai napon a wimbledoni negyeddöntőért. 

"Nagyon jó látni, hogy ennyire jól megy neki a játék. Ő egy hihetetlenül tehetséges teniszező, aki rendkívül magas szinten is képes játszani" - mondta Ostapenko. "Remélem, még tovább menetel majd előre a tornán."

Gulbis ellenfele majd Nishikori Kei lesz, aki előzőleg sima három szettben verte Nick Kyrgiost. A japán 77%-ban megnyerte a pontokat a szervái mögött, és nyolc break-labdájából négyet értékesíteni tudott. Eddig kétszer meccseltek egymással, mindkétszer Nishikori győzött. 

Nem vár tehát könnyű mérkőzés Gulbisra, aki sosem arról volt híres, hogy képes egymás után több topjátékost is megverni. Persze az esélytelenség akár megint kifizetődő lehet a számára.

Úgy tűnik, készen áll arra, hogy bebizonyítsa, nem szabad még őt leírni. Itt van, hogy jelezze, igenis számíthatunk még tőle emlékezetes győzelmekre pályafutása utolsó éveiben.


(részben via)
Hozzászólások