Salakblog - A profi teniszező, aki 26 éves pályafutása során még egyetlen mérkőzést sem nyert
A profi teniszező, aki 26 éves pályafutása során még egyetlen mérkőzést sem nyert
Fotó: Marca.com

A profi teniszező, aki 26 éves pályafutása során még egyetlen mérkőzést sem nyert

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/06/10 15:10
Enrico Becuzzi nevét valószínűleg még a leglelkesebb teniszrajongók sem ismerik. Pedig a 47 éves olasz a valaha volt talán legelszántabb játékos: 26 éve vár arra, hogy megszerezze pályafutása első győzelmét. Eddig 270 lejátszott profi egyéni mérkőzésből 270 vereség a mérlege.

Enrico Becuzzi nevét nem találjuk a ranglistán. Valóban felmerül, milyen ranglistás helyezést érdemel az a játékos, aki 26 év alatt egyetlen mérkőzést sem nyert. Becuzzi esetében ugyanis ez a helyzet. Az olasz hosszú ideje vár arra, hogy megtörjön a jég, és megszerezze pályafutása első győzelmét a profik között. Korábban egyébként felfért a ranglistára, legjobb helyezése 2003-ból származik, amikor az 1400. helyre sorolták.

A 47 éves teniszező lelkesedése és kitartása lenyűgöző, még a sporttal csak ritkán foglalkozó, patináns gazdasági-üzleti napilap, a Wall Street Journal is beszámolt néhány évvel korábban Becuzzi szokatlan pályafutásáról.

 „Kilenc évesen kezdtem el teniszezni, amikor kaptam egy faütőt édesapámtól. Első látásra beleszerettem ebbe a sportágba. A 80-as évek ’négy muskétásával’, Ivan Lendllel, John McEnroe-val, Mats Wilanderrer és Jimmy Connorsszal nőttem fel. Meg a zseniális Guillermo Vilasszal.”- nyilatkozta a lapnak az olasz.

Becuzzi viszonylag későn, 21 évesen kezdte meg profi pályafutását. Mindig saját útját járta, sosem hallgatott másokra, és nem hagyta magát lebeszélni a teniszről.

„Már akkor is azt mondták nekem, hogy hagynom kellene a teniszt. De nem foglalkoztam velük, sosem késő megvalósítani az álmaidat.”

Első mérkőzését 1995-ben játszotta, két 6:0-s szettben szenvedett vereséget. Az évek során nem egyszer fordult elő, hogy játékot sem tudott nyerni az adott találkozón, átlagban két nyert game-t gyűjt össze meccsenként.

Komoly nehézségeket okoz sikeresnek aligha nevezhető pályafutása finanszírozása. Az olasznak nincs szponzora, mindent saját maga fizet, a megkeresett pénz messze nem fedezi költségeit. Lepukkant szállásokon vagy a repülőtéren éjszakázik, előfordult, hogy nem evett, és azt is megtanulta, hogyan lehet reptereken mosakodni. De a nehézségek sem vették el a kedvét attól, hogy tovább játsszon. 

15915905968045.jpgFotó: Marca.com

Az olasz szerint szervája a legnagyobb gyengéje, fizikailag megüti egy átlagos teniszező szintjét. Fejben néha erősnek érzi magát, máskor viszont teljesen szétesik, és képtelen koncentrálni a játékra.

Hosszú pályafutása során olyan játékosokkal is összefutott, akik később a top100-ba kerültek: többek között Karen Khachanovval, Nicolas Almagróval és a korábban világranglista 70. Guido Andreozzival is megmérkőzött. Miközben egyéniben nem sikerült még győzelmet szereznie, párosban valamivel jobb a mérlege, elmondása szerint, sokat segít neki, ha nem egyedül kell állnia a pályán. Egyszer Paolo Lorenzi partnereként egy Challanger-torna elődöntőjéig is eljutott.

2012-ben nem akármilyen lehetőség előtt állt, a bürokrácia azonban alaposan kibabrált vele. Becuzzi annak ellenére, hogy sosem nyert meccset, elindulhatott volna a sanghaji ezres torna selejtezőjében. A szezon végéhez közeledve, tömegével léptek vissza az utolsó pillanatban a játékosok a kvalitól, így a nyeretlen olasz is megkapta élete lehetőségét, és elindulhatott volna egy ezres torna selejtezőjében. Becuzzi pechjére azonban nem érkezett meg időben a vízum, így lemaradt a tornáról.

Az olasz legnagyobb szenvedélye a tenisz, melynek köszönhetően lehetősége nyílt körbeutaznia a világot, olyan helyekre is eljutott, ahová másképp aligha. Egyszer pedig ahhoz is közel állt, hogy mérkőzést nyerjen.

„Mindenhol játszottam, a Dél-afrikai Köztársaságtól kezdve Kínáig. 2003-ban Szófiában közel voltam ahhoz, hogy mérkőzést nyerjek. Utána neki is álltam komolyabban edzeni” -emlékszik vissza Becuzzi.

A várt győzelem azóta sem jött össze az olasznak, de egy ilyen őrült teniszkarriert követően, esze ágában sincs feladni. 47 évesen is bízik benne, hogy előbb-utóbb mérkőzést tud nyerni.

„Amíg van erőm, mindent megteszek az első győzelmemért. Utána befejezem a pályafutásomat.” 

via

Hozzászólások