Salakblog - "Én is szenvedek, amiért nem szeretik őt eléggé" - mondja Novak Djokovic édesanyja
"Én is szenvedek, amiért nem szeretik őt eléggé" - mondja Novak Djokovic édesanyja
Fotó: Europress/AFP

"Én is szenvedek, amiért nem szeretik őt eléggé" - mondja Novak Djokovic édesanyja

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/19 09:31
Semmi kétség, Novak Djokovic napjaink és minden idők egyik legsikeresebb teniszezője. A népszerűségét illetően azonban nem említhető egy lapon a Nagy Hármas másik két tagjával, Roger Federerrel és Rafael Nadallal.

Noha 16-szoros Grand Slam-bajnok, Djokovic maga is elismeri, hogy korántsem akkora közönségkedvenc, mint Roger vagy Rafa. Ennek egyik legjobb példája az idei wimbledoni döntő volt, ahol a nézők szinte egy emberként a svájci mögött álltak. A szerbet ez nem zavarta meg, és végül két meccslabdát is hárítva megnyerte a döntőt.

Aztán jött a US Open, ahol Djokovic sérülés miatt feladni kényszerült a Stan Wawrinka elleni negyedik körös mérkőzését, ami után a nézők kifütyülték őt. Világelsővel nem sűrűn fordul elő ilyen, ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy Federerrel vagy Nadallal ez valaha is megtörténhetne. 

Az esetet követően Djokovic azt mondta, hogy az ilyesmi őt mentálisan csak megerősíti. De vajon hogy viseli mindezt a családja? Az édesanyja, Dijana nemrégiben beszélt erről egy interjúban, melyben kifejtette, van pozitív és negatív oldala is a dolognak. 

"Novak kedves, udvarias és nagyon keményen dolgozik" - mondta Dijana. "Az emberek azonban ezt nem becsülik meg, mert egy érában teniszezik Nadallal és Federerrel. Amikor még harmadik volt mögöttük a világranglistán, akkor még megértettem a dolgot. Ők voltak az első és a második. De, amikor világelső lett, az emberek valahogy megharagudtak rá ezért, vagy nem tudom."

djoko2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Én is szenvedek emiatt. Tisztelik a sikereit, és azt is, amit csinál. Ha azonban Federer ellen lép pályára, akkor a svájcinak fognak drukkolni. Ebből egyébként ő erőt, energiát tud meríteni, amivel meg is tudja őt verni."

Ami az egymás elleni mérleget illeti, Djokovic mindkettejükkel szemben vezet. Federer ellen 26-22, míg Nadal ellen 28-26 arányban. Ráadásul mind Rafa, mind Roger ellen tudott az idén GS-döntőt nyerni.

"Novak dolgozik magán. Minden meccsre felkészül, különösen, ha Nadal vagy Federer ellen lép pályára. Számára mindig különleges alkalom, amikor velük játszhat. A wimbledoni döntő előtt mondta nekem, hogy tudja, hogy nehéz lesz. Nem ez volt az első alkalom, hogy mindenki Federernek drukkolt. Ő azonban használja a szurkolók energiáját, és arra gondol magában, hogy az ő nevét skandálják."

Djokovic rengeteg olyan dolgot elért már a pályafutása során, amit nem vehet el tőle senki. Sok egyéb mellett a 16 GS-címét, vagy azt, hogy már 273 hetet töltött a világranglista első helyén. 

djoko3.jpg Fotó: Europress/AFP

Van azonban valami, amiben jelenleg Federer és Nadal mögé szorul, ez pedig a GS-trófeák száma. A svájci a rekorder a férfiak között 20 major-címmel, a spanyolnak 19, míg a szerbnek 16 van. Rafa többször nyilatkozta, hogy számára nem igazán van jelentősége, hogy Federer előtt vagy mögött végez majd. Djokovic azonban nem titkolja, mindenképpen szeretne a két riválisa elé kerülni. Édesanyja szerint erre minden esélye meg is van.

"Szerintem megdönti majd a rekordot. Ez ott van a fejében. Az a célja, hogy a legjobb legyen a világon. Ehhez pedig további GS-eket kell majd nyernie. Drukkolok, hogy egészséges maradjon. Ha így lesz, biztos vagyok benne, hogy eléri, amit akar."

ubitennis

Hozzászólások