Salakblog - Emelt fővel kaptunk ki a németektől - A Davis-kupa-hétvége összefoglalója
Emelt fővel kaptunk ki a németektől - A Davis-kupa-hétvége összefoglalója
Fotó: Europress/AFP

Emelt fővel kaptunk ki a németektől - A Davis-kupa-hétvége összefoglalója

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/03 13:19

A hétvégén kialakult a megújított Davis-kupa 2019-es döntőjének mezőnye. Összeállt az a névsor, mely annak a 18 országnak a nevét tartalmazza, akik november 18. és 24.között összecsapnak majd egymással Madridban, hogy megszerezzék az új, szétbarmolt DK első trófeáját. 


Hat csapat - Horvátország, Franciaország, az Egyesült Államok, Spanyolország, Nagy-Britannia és Argentína - automatikusan kvalifikálta magát a döntőre. Előbbi négy a tavalyi kiírás eredményei alapján tette ezt, míg utóbbi kettő szabadkártyát kapott a szervezőktől. 

Rajtuk kívül a hétvégi 12 párharc győztesei szintén döntősnek mondhatják magukat:

Belgium - Brazília 3-1
Szerbia - Üzbegisztán 3-2
Ausztrália - Bosznia-Hercegovina 4-0
Olaszország - India 3-1
Németország - Magyarország 5-0
Oroszország - Svájc 3-1
Kazahsztán - Portugália 3-1
Hollandia - Csehország 3-1
Kolumbia - Svédország 4-0
Chile - Ausztria 3-2
Kanada  -Szlovákia 3-2
Japán - Kína 3-2

És akkor nézzünk néhány szerintünk érdekesebb párosítást részletesebben.

Az auszik makulátlan teljesítménnyel jutottak tovább

Pénteken John Millman kezdte, majd Alex de Minaur folytatta az ausztrálok diadalmenetét Adelaide-ben. Aztán jött a páros, melyet John Peers és Jordan Thomson húzott be, biztossá téve ezzel Lleyton Hewitt csapatának továbbjutását. Lejátszottak még egy egyest, melyben Alexei Popyrin is bizonyíthatott, aki köszönte szépen, meg is hálálta a bizalmat, és hozta a maga mérkőzését.

"Ezek a srácok nagyon keményen dolgoztak. Mindent megtettek, amit kértem tőlük. Nagyon boldog vagyok, hogy mindenki hozta a maga jól megérdemelt győzelmét" - nyilatkozta a rendkívül elégedett Hewitt

Noha ez még csak a selejtező volt, úgy tűnik, az ausztrálok vígan elvannak a bajkeverők, elsősorban Bernard Tomic nélkül. Eléggé életerősnek tűnik ez a gárda, kár is volna bomlasztókat a közelükbe engedni.


Az olaszok hozták a kötelezőt a kalkuttai füvön

Andreas Seppi tette föl a pontot az íre az India elleni derbi negyedik összecsapásán. A rutinos olasz 6:1, 6:4 arányban verte a hazaiak jelenlegi legjobbját, Prajnesh Gunneswarant. 

Abban, hogy az indiaiak nem bukták el simán a párharcot, elévülhetetlen érdemei vannak Rohan Bopannának, aki Divij Sharannal az oldalán behúzta a párost a Bolelli/Berettini kettős ellen.


Az milyen már, hogy Borg, Edberg és Wilander hazája meccset sem tud fogni Kolumbia ellen?

Jó, persze, ez már nem a 20. század, ráadásul már Enqvist, Johansson és Norman versenyzői pályafutása is bőven a múlté, de, hogy egy meccsre se fussa a svédeknek Kolumbia ellen? Ez azért még a svéd tenisz jelenlegi állapotának ismeretében is nehezen földolgozható eredmény. És még úgy is, hogy Bogotába kellett menniük ezért a fölöttébb méretes zakóért.


Krajinovic mentette meg a Djokovic nélkül fölálló szerbeket

Szerbia 2-0-ás előnyre tett szert, fél lábbal tehát már a döntőben érezhették magukat. Az üzbégek azonban hősiesen küzdöttek, és kikényszerítették az ötödik meccset. Mit kikényszerítették? A világranglista 280. helyén álló Sanjar Fayziev szettelőnyben is volt már Filip Krajinovic ellen, a szerb azonban a második szettben megfordította a találkozó menetét, a harmadikban pedig már hengerelt, amivel döntőbe juttatta hazája válogatottját.


A kanadai tinédzserek bevették Szlovákiát

A szlovákok fedett salakon fogadták Kanadát. Az első nap 1-1-es állással zárult, majd a kanadaiak, Denis Shapovalov és Felix Auger-Aliassime hátrányba kerültek, mivel szettelőnyből elbukták a párost. Ezt követően azonban iszonyatosan odatették magukat, és előbb Shapo megverte Martin Klizant, majd Felix legyűrte Gombos Norbertet, amivel kiharcolták a továbbjutást. 

2015-ben Shapo és Felix így pózolt a junior Davis-kupával. Ha így folytatják, hamarosan akár a nagy trófea is az övék lehet. 


A svájciak Federer és Wawrinka nélkül is állták a sarat az oroszok ellen

Ráadásul a jelenlegi legjobb orosz csapat ellen. A svájciak közül Henri Laaksonen volt az, aki villogott, és az első napon két tie-break után 1:1-re állt Daniil Medvedev ellen, igaz a döntő szettet végül simán bukta. A második meccset Khachanov könynedén hozta Huesler ellen, tehát kettővel mentek az oroszok. 

Jött a páros, ahol megint csak Laaksonen volt elemében, és Jerome Kymmel az oldalán lenyomták a Donskoy/Rublev kettőst. Ezek után a föntebb már agyon dicsért svájcinak még arra is volt ereje, hogy Khachanovtól is csak döntő szett 6:4-re kapjon ki két tie-breakes játszmát követően. Így végül persze jött a papírforma, és továbbmentek az oroszok.


Büszkék vagyunk rátok, srácok!

Nem számít a 0:5, az égvilágon semmi jelentősége. Ez a csapat sok sebből vérzett, de akik ott voltak Frankfurtban, akik vállalni tudták és vállalni akarták a játékot egytől-egyik kitettek magukért. 

Csak az számít, hogy Piros Zsombi az utolsó pillanatig meccsben volt Kohlschreiberrel. Hogy Nagy Peti bátran állta a sarat Zverevvel szemben. Hogy pazar pontokat is ütöttek a srácok párosban. Hogy Borsos Gabó, igaz, egy, már tét nélküli meccsen, de tartotta a lépést Saschával. És, hogy a most bemutatkozó Szintai Dávidot csak szuper-tie-breakben tudta legyűrni Kohlschreiber.

Csak ez számít. No, és a sok élmény meg a rengeteg tapasztalat. 
Jó volt látni a küzdést, köszönjük.

dk3.jpg Fotó: Twitter

Hozzászólások