Salakblog - Először jutott anyaként döntőbe Victoria Azarenka
Először jutott anyaként döntőbe Victoria Azarenka
Fotó: Europress/AFP

Először jutott anyaként döntőbe Victoria Azarenka

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/07 12:01
Victoria Azarenka három szettben, 6:4, 4:6, 6:1 arányban legyőzte Angelique Kerbert a Monterreyben zajló tenisztornán, így bejutott a döntőbe, ahol majd a címvédő Garbiñe Muguruzával találkozik. A fehérorosz teniszező legutóbb 2016-ban játszhatott finálét egyesben, vagyis anyaként először meccselhet tornagyőzelemért.

"Egészen hihetetlen" - nyilatkozta a találkozót követően Azarenka. "Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményemmel. Fontos volt ez a mérkőzés számomra, mert kiderült, hogyan tudok játszani nyomás alatt egy topjátékos ellen. Az előző években kevés meccset nyertem ezek közül, ezért jó dolognak tartom, hogy vissza tudtam jönni a meccsbe, és megtaláltam a játékom." 

Azarenka 2016 tavaszán megcsinálta a Sunshine Double-t, azaz Indian Wellsben és Miamiban sem talált legyőzőre. Élete azóta gyökeresen megváltozott: év végén édesanya lett, majd a visszatérését nehezítette, hogy gyermekelhelyezési vitába bonyolódott egykori élettársával, és hónapokon keresztül nem hagyhatta el az Egyesült Államokat. Teljes erőbedobással csak a tavalyi salakpályás szezonban tért vissza a Tourra.

Azarenka boldog, hogy az élsport és az anyaság egyre több nő számára összeegyeztethető | Hosszabbítás

Victoria Azarenka úgy gondolja, az ő nemzedékének végre sikerült áttörnie a nőkkel kapcsolatos egyik legrégebbi előítéletet. Egyre több nő bizonyítja ugyanis, hogy nem kell választani család és karrier között, hanem lehet egyszerre édesanya és élsportoló is.

Talán az a legelegánsabb, ha azt mondjuk: azóta fokozatosan építi magát vissza a világranglista egykori éllovasa. Szép lassan visszaverekedte magát a top 50 közelébe, azonban konstans jó teljesítményre nem volt képes a kétszeres Grand Slam-bajnok, inkább csak felvillanásai voltak. Ezt támasztja alá az is, hogy a top 10-es játékosok ellen lejátszott hat mérkőzéséből mindegyiket elveszítette.

Kerber ellen pontot tett a negatív széria végére, három játszmában - az utolsóban kifejezetten jó tenisszel - legyőzte a német riválisát, ezzel 8-1-re módosítva kettejük mérlegét. Ez a siker ráadásul azt is jelenti egyben, hogy döntőt játszhat egyesben, amit anyaként először tudott elérni. Idén márciusban a párosok között már összejött neki a győzelem is, amikor a kínai Zheng Saisai oldalán megnyerte az acapulcói versenyt.

Az első játszmában Kerber kezdett jobban, olyannyira, hogy a dupla brékelőnyre is megvolt az esélye. Nem élt vele, ami fordulópontnak bizonyult, a következő négy játékot - és ezzel a játszmát - Azarenka nyerte. Kerber ekkor még nem tört meg, és ugyan a befejezéssel adódtak nehézségei, kiegyenlített. A döntő szettben viszont egyértelműen Azarenka került fölénybe, szinte tökéletes játékkal búcsúztatta az első kiemeltet.

"Amikor a második szettben 5:2-ről visszazárkóztam, nagyon közel voltam az egyenlítéshez. Onnantól kezdve megtaláltam a játékom, majd nagyon erősen kezdtem a harmadik szettben. Agresszív voltam, és kihasználtam a lehetőségeimet" - értékelte a találkozót Azarenka, aki 35 nyerővel és 32 ki nem kényszerített hibával zárt, 12 bréklehetősége közül pedig hatot is megcsinált.

"Próbálok jobb döntéseket hozni, különösen nyomás alatt. Ehhez lépésről lépésre kell haladnom. Mindig az a legtrükkösebb, hogy összeálljon a játékunk, ezért is örülök annak, hogy a fontos pillanatban a helyére tudtam tenni a megfelelő elemeket. Valószínűleg ebben az évben ez volt a legkiegyensúlyozottabb mérkőzésem. Játszottam pár jó találkozót, de egyiken sem tudtam végig magas szinten játszani" - magyarázta a korábbi világelső.

   

via tennisnow

Hozzászólások