Salakblog - Elődöntők: Halep-Petkovic
Elődöntők: Halep-Petkovic
Fotó: Europress/AFP

Elődöntők: Halep-Petkovic

Szántó PetraSzántó Petra
2014/06/05 13:55

Az egyik lány három év után először van itt a Roland Garroson, a másik pedig tavalyig a második fordulón sem jutott túl Párizsban.

Most mindketten elődöntősök, pályafutásuk során először Grand Slam tornán.

És egymás ellen játszanak, úgyhogy a győztes újonc Grand Slam döntős lesz.

A rájárt a rúd, nem kifejezés arra, amin keresztülment Andrea Petkovic az elmúlt években. Már éppen bebetonozta magát a legjobbak közé, eljutott a világranglista 10. helyéig, amikor a teste megálljt parancsolt.

2012 elején fáradásos gerinctörés miatt kellett három hónapot kihagynia, majd amikor visszatért, első tornáján teljes bokaszalag-szakadást szenvedett, és újabb négy hónapot hagyott ki.

Mondanunk sem kell, ezek után mennyire nehéz visszatérni. Kiesett a 100-ból a világranglistán, tavaly a selejtezőben bukott el Párizsban.

Most viszont élete legfontosabb mérkőzése vár rá.

Ráadásul nem esélytelen az elődöntőben, hiszen a várakozásokkal ellentétben nem egy többszörös Grand Slam bajnok szupersztárral kell játszania, hanem azzal a Simona Haleppel, aki - bár még világelső is lehet rövid időn belül -, ott, ahol most Petkovic jár, még szintén nem járt.

Egy olyan fiatal román lánnyal, aki a negyeddöntő végén annyira ideges volt, hogy az utolsó adogatójátékában három méteres kettőshibát ütött.

Halep szépen csendben, módszeresen jött előre. Sorra nyerte a kis tornákat, sorra gyűjtötte be a skalpokat, csak jött és jött egyre feljebb a világranglistán, miközben nem voltak nagy hullámvölgyei, és Grand Slam tornákon is egyre tovább jutott.

Ám az egykori junior világelső, és 2008-as junior Roland Garros bajnok hölgynek sem volt könnyű idáig eljutni.

18 évesen egy olyan nehéz, és nem éppen tinilányoknak való döntést kellett meghoznia, ami – mint később kiderült – megváltoztatta a pályafutását. Valljuk be őszintén, kevés fiatal sportoló lánynak kell szembesülnie ilyen korlátokkal, ő viszont úgy döntött, hogy vállalja a mellkisebbítő műtétet annak érdekében, hogy a profik között is legyen esélye.

Eredménye lett is, mert saját bevallása szerint könnyebben, gyorsabban tud mozogni, a jó lábmunka pedig manapság elengedhetetlen a teniszben. Érdemes nézni, amilyen precízen, pontosan beleáll lábbal minden ütésbe.

Egyikőjük kés alá feküdt még szinte gyerekként, másikuk egy éve abba akarta hagyni a teniszt, annyira nehéz volt a bokasérülés után.

Ám hogy ilyen előzmények után melyikük tudja (előbb, azaz ma) megvalósítani az álmát? Na, ez egy jó kérdés.

Halepnél fontos lesz, hogy azt a saját játékát játssza, amivel eljutott a világranglista negyedik helyéig és amivel hét (!) tornát nyert az elmúlt egy évben.

Petkovicnak fontos lesz, hogy hozza az adogatásait és irányítson a tenyeresével.

Viszont nem feledkezhetünk meg egy tényezőről, amelynek döntő fontossága lehet az elődöntőben: mindketten izgulós, idegeskedő típusúak. Mindkettőjüket képes megbénítani a tét, visszafogottá tenni a nyomás.

Mivel ezzel mindketten tisztában vannak, ők is tudják, hogy ma nem feltétlenül a tenisz fog dönteni.

Hanem az, hogy ki lesz a nyugodtabb kettejük közül.

Hozzászólások