Salakblog - Elmaradt a trónfosztás: Nadal tizenegyedszer is bajnok a Garroson
Elmaradt a trónfosztás: Nadal tizenegyedszer is bajnok a Garroson
Fotó: Europress/AFP

Elmaradt a trónfosztás: Nadal tizenegyedszer is bajnok a Garroson

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/10 18:11

Rafael Nadal tizenegyedik alkalommal is megnyerte a Roland Garrost. Döntőbéli ellenfele, Dominic Thiem a kritikus pontokban rendre megingott, a világelső pedig akkor játszott a legjobban, amikor arra a legnagyobb szüksége volt. 

Nadal hihetetlen intenzitással, és maximális koncentrációval kezdte a döntőt. Rögtön az elején elvette Thiem adogatását, miközben ő még csak ízlelgette a játékot. Az osztrák ezután hosszabban és agresszívebben kezdett el teniszezni, melynek következtében azonnal vissza tudott brekelni, miközben a spanyol egy kissé visszaesett. 

A szett második fele kiegyenlített csatát hozott. Nadal a vártnál talán többet rontott, ráadásul a vártnál talán kevésbé tudott dominálni a tenyeresével, így Thiem, kellő agresszivitással, abszolút tartani tudta vele a lépést. Egészen addig, amíg a játszmában maradásért nem kellett adogatnia. Akkor ugyanis teljesen megzuhant, és a négy hibájával Rafa ölébe pottyantotta a szettet.  

Ettől függetlenül az első játszma legszebb pontja az osztráké lett, íme:

A második szett elején, bár nem teniszezett rosszul, Thiem mégis hamar hátrányba került. Az első szervagémjében ugyan hárított négy breaklabdát, azonban a játékot végül elvesztette. Ahogy haladt előre a játszma egyre frusztráltabbá vált, miközben Nadal egy közepes színvonalat hozva is kényelmesen vezetett. 

A szett második felében megélénkült a meccs, emeltek a nívón, és több szép pontot is játszottak egymás után. Thiem 4:2-es Nadal vezetésnél még breaklabdáig is eljutott, ám azt végül nem tudta értékesíteni. A világelső profin, egy tízszeres bajnokhoz méltóan megoldotta a játszma végét, és 2-0-ás előnybe került.

Ez még itt egy csodálatos labdamenet a szett közepéről:

A harmadik játszma legelején Thiem 0-40-nél ismét breaklabdákkal szembesült, ám azokat ezúttal nem csak, hogy hárította, hanem meg is tudta fordítani a gémet. A következő adogatójátékában azonban Nadal már nem kegyelmezett, és ismét előnybe került. 2:1 30-0-nél a spanyolt váratlanul ápolni kellett, mert valami történt az ujjával, talán begörcsölt. Kezelték egy rövid ideig, bekapott egy pirulát, majd folytatta a játékot, és hozta az adogatását.

A továbbiakban látszott ugyan, hogy Rafa nem tudja a maximumot nyújtani, mégis remekül menedzselte a helyzetet, és simán tartani tudta az előnyét. Sőt, a játszmában másodszor is le tudta breakelni az osztrákot. Ezt követően némi üggyel-bajjal ugyan, de kiszerválta a meccset és megszerezte 17. Grand Slam-trófeáját.

Íme a történelem:

"Gratulálok Dominic-nak, és a csapatának, nagyon jól játszott, nagyon jó tenyerese van" - mondta Nadal. "Egy olyan játékossal vívtam a döntőt, aki feszegette a határaimat. Biztos vagyok abban, hogy hamarosan ő is megnyeri majd ezt a tornát. Nagyon nehéz pillanatokat éltem át a harmadik szettben. Nehéz most szavakat találnom, de nagyon boldog vagyok. Ez a trófea hihetetlenül sokat jelent nekem."

"Sosem hittem volna, hogy döntőt játszhatok itt veled, Rafa" - mondta Thiem. "Mikor az első finálédat vívtad, én még csak 11 éves voltam. Nagyon boldog vagyok. Remélem, lesz majd még lehetőségem nyerni. Akár ellened is, az különösen fantasztikus lenne. Bízom benne, hogy legközelebb majd én is meg tudok szólalni franciául."

Eredmény:

férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal - Dominic Thiem 6:4, 6:3, 6:2
Hozzászólások